Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
odczepią się dopiero jak ich skasujesz w sądzie. tyle że do sądu raczej nie pójdą więc musisz się po prostu do tego przyzwyczaić.

Witam

Podpowiedzcie, sąd uchylił wyrok sądu w Lublinie, lecz komornik nie odpuszcza i kosztami obciążył pseudo dłużnika (moją 81 Babcię) koszty 350zł jak odwołać się od tej decyzji??

Niestety trzeba złożyć skargę na komornika.

Uzasadnić to tym, że wierzyciel podał błędny adres i to udokumentwać podobnie jak przed sądem w Lublinie.

Chyba, że to nie był zły adres, tylko błędne doręczenie lub klasyczne przywrócenie terminu (wyjazd, choroba itp.). Bowiem w tych ostatnich przypadkach małe są szanse na uwzględneinei skargi.

Skarga kosztuje 100 zł. Składa się ją w sądzie właściwości ogólnej dłużnika (czyli właściwym dla miejsca zamieszkania).

Na forum jest wiele tematów w tej kwetii również w tym wątku.

Rozumiem jeżeli skarga zostanie przyjęta, komornik zwraca pieniądze (zajętą część emerytury)??

Mniej więcej.

Skarga musi zostać przez sąd uwzględniona i sąd zmieni rozstrzygnięcie o kosztach.

Jednak nie jest to sytuacja pewna.

Można poszukać na portalu orzeczeń sądów.

Zarejestrowałam się na forum i bardzo liczę na pomoc. Wczoraj dostarczono mi pismo od komornika sądowego przy sądzie rejonowym w Warszawie z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym.Pozywa mnie firma T-Mobile Polska S.A(dawniej Polska Telefonia Cyfrowa).Sprawa dotyczy roku 2007.
Tylko,że ja w życiu nie podpisywałam żadnych umów z tą firmą. W 2007 roku studiowałam dziennie,nie miałam żadnych dochodów i wszelkie telefony z których korzystałam były na rodziców.
W 2007 roku również zginął mi dowód, który w tymże roku na nowo wyrobiłam , ale fakt zaginięcia pierwszego dowodu zgłosiłam na policję.Poza tym w Warszawie byłam raz w życiu , stąd tym większe zaskoczenie,że z sądu w w tym mieście przychodzą do mnie dokumenty.
Co mogę zrobić?Nie wspominam już o tym ,że pierwszy list w sprawie ,która ponoć toczy się od 2007 dostałam wczoraj , ale ja na pewno nie podpisywałam umów z tą firmą. Nie pracuje teraz , mieszkam u rodziców a oni żądają 6 tysięcy.Nie wiem co robić, jakie pisma powinnam pisać?

Sprzeciw i wniosek o przywrócenie terminu.

Piszesz, że nakazu nie dostałaś, bo adres był zły na co załączasz zaświadczenie o zameldowaniu.

W sprzeciwie piszesz to co powyżej, że nie zawarłaś umowy, skradziono Ci dowód (załączasz na to dokumenty) oraz wnosisz o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego z zakresu badania pisma ręczenego, że na umowie podpis jest nie Twój.

Więcj informacji jest w wątkach przyklejonych oraz w tym temacie poczytaj!!!

I do tego bym poinformował prokuraturę (oszustwo, sfałszowanie podpisu).

Witam ,mam problem.Dostałem list niepolecony od komornika z Warszawy ,chcą pieniądze z wyroku sądu upom. z Krakowa z 2011r, tylko ja nie pamiętam żebym dostała z sądu list i nie wniosłam sprzeciwu,pozwała mnie firma FOR NET ,komornik zają mi auto i chce żebym doprowadziła go do Warszawy.długu miałam z osetkami 390 a komornik naliczył sobie :
koszty procesu 84,50
koszty zastępstwa w egzekucji 50
koszty poprzedniej egzekucji 180,50
opłata egzekucyjna 340
opłaty stałe 67
wydatki gotówkowe 87
Co mam teraz z tym poczynić ,co radzicie???

dziwne że komornik przysłał niepolecony... poza tym te kwoty 180,50 340 67 87 to jakiś kosmos... na pewno to od komornika? jeśli jednak tak, to nie pozostaje w tej sytuacji nic innego jak wnieść sprzeciw i udowodnić brak prawidłowego doręczenia

Może obniża koszty i wysyła zwykłym i liczy ,że ktoś wpłaci.A co do kwot to normalne są one??? ,dla mnie też to jakis kosmos?
opłata egzekucyjna nie 340 tylko 308,08zł

Ostatnia edycja:
1. wniosek o przywrocenie terminu jest bezzasadny, bo terminowi nie uchybiles. jedynie brak jest prawidlowego doreczenia, wiec nalezalo wniesc sam sprzeciw, dowodzac brak prawidlowego doreczenia.
2. na email to e-sad raczej nie dziala
3. komornik na wniosrmek winien zawiesic postepowanie. oznacza to, ze do czasu umorzenia zus i tak bedzie potracal ze swiadczenia, ale te pieniadze nie trafia do presco lecz do depozytu

marianie:

podaj podstawę prawną do pkt 3.

§1.Komornik zawiesza na wniosek dłużnika postępowanie prowadzone na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego w klauzulę wykonalności wyroku zaocznego, nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu nakazowym, upominawczym albo elektronicznym postępowaniu upominawczym, jeżeli dłużnik przedstawi zaświadczenie określone w art. 139 § 5, z którego wynika, że wyrok zaoczny lub nakaz zapłaty został doręczony na inny adres aniżeli miejsce zamieszkania dłużnika ustalone w postępowaniu egzekucyjnym.

Czy dłużnik przedstawił zaświadczenie??

Oczywiście, że nie, więc po co takie bzdury wypisujesz i wprowadzasz ludzi w błąd?!!

Dłużnik nie ma obowiązku przedstawienia zaświadczenia, określonego w art. 139 § 5, jeżeli okoliczności, które mają być nim stwierdzone wynikają z dokumentu, o którym mowa w art. 797 § 3

dowgiallo napisał:
Zalezy mi bardzo by komornik nie blokowal mi konta, na ktore przelewana jest emerytura.
blokada konta to pikuś (kwota wolna jest), gorzej z blokadą emerytury (zawieszenie post. egz. nie anuluje dokonanych zajęć...

jak tylko otrzymasz postanowienie z sądu, wnosisz o umorzenie egzekucji na podst. art. 825 pkt 2 kpc

marian.pazdzioch napisał:
Dłużnik nie ma obowiązku przedstawienia zaświadczenia, określonego w art. 139 § 5, jeżeli okoliczności, które mają być nim stwierdzone wynikają z dokumentu, o którym mowa w art. 797 § 3

Jak to ma wynikać z postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności lub nakazu - zastanów się.

Komornik nie ma całych akt, a w szczególności skanu zwrotnego potwierdzenia odbioru...

Ostatnia edycja:
Tak, jak pisałem wczoraj w innym wątku.

Komornicy często z uwagi na polecenia wierzyciela, w przypdaku sprzeciwu dłużnika, wstrzymują egzekucję. Prawo im tego nie nakazuje.

Z adresami jest jeszcze jeden problem. Dlaczego nikt nie zawiadomił poczty i listonosza, że pan pod tym adresem nie mieszka i od pana kupiono mieszkanie?!

W pozostałym zakresie esąd pewnie szybko przywróci termin i będzie sprawa załatwiona.

Nadto zgodnie z nową treścią ustawy o komornikach dłużnik zostanie obciążony opłatą egzekucyjną.

Nie jest źle ostatnie zmiany bardzo pomogły dłużnikom w walce z FW.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót