Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rafmik napisał:
A wiesz jakie dokumenty mają dosłać?
Albo co wskazywali jako dowody w pozwie?

Jeszcze nie wiem co mają dosłać (jestem za granicą, listownie nie zostałem jeszcze poinformowany, tyle co mi uprzejma Pani przez telefon powiedziała).
Natomiast w pozwie jako dowody wymieniają:

1. Kopia umowy cesji wierzytelności z dnia 2013-12-02
2. kopia zawiadomienia o cesji wierzytelności z wezwaniem pozwanego do dobrowolnego spełnienia żądania z dnia ...
3. Kopia częściowego wykazu wierzytelności do umowy z dnia...
4. Kopia z wyciągu rejestru

Banrifli napisał:
Jeszcze nie wiem co mają dosłać (jestem za granicą, listownie nie zostałem jeszcze poinformowany, tyle co mi uprzejma Pani przez telefon powiedziała).
Natomiast w pozwie jako dowody wymieniają:

2. kopia zawiadomienia o cesji wierzytelności z wezwaniem pozwanego do dobrowolnego spełnienia żądania z dnia ...

Czyli w sprzeciwie podniosłeś zarzut nie istnienia roszczenia? Same punkty 1, 2, 3, 4 nie dotyczą w ogolę Ciebie.

Czego dotyczy sprawa? Jakaś pożyczka, abonament?

Banrifli napisał:
:D Mają ekstra moc te dowody, nie powiem, powód się bardzo postarał :D

Mają dowody na to, że coś kupili, czyli na nic. No chyba, że przyznałeś już, iż zawarłeś umowę o określoenj treści i że jesteś powodowi coś wienien.

Szanowni Państwo
odzyskałem swoje pieniądze jakie zabrało mi PRESCO.
Udowodniłem nie dostarczenie odpisu pozwu i decyzji na właściwy adres.
To zmusiło sąd do ponownego otwarcie sprawy ale do niego nie doszło bo kancelaria wycofała pozew i przelała kwotę na konto bez kosztów komorniczych.
Teraz moja kolej,
Wysyłam im wezwania do zapłaty kwoty odsetek za okres 2010 - 2014 kiedy dysponowali moja własnością.

czocher napisał:
kancelaria wycofała pozew i przelała kwotę na konto bez kosztów komorniczych.

Wysyłam im wezwania do zapłaty kwoty odsetek za okres 2010 - 2014 kiedy dysponowali moja własnością.
Zwrot kosztów komorniczych też ci się należy - umorzenie na zasadzie art 825 kpt 2 kpc

Dzięki marian.pazdzioch, podziękowania tez dla rafal_26
Właśnie szukam dobrego paragrafu na wywalczenie odsetek.
Bo to było wprowadzenie w błąd sądu, nie sprawdzili mojego aktualnego adresu, powoływali się na dokumenty, które były przedawnione. Na podstawie fałszywych danych sąd wydał orzeczenie. i poszło.
Zajęli moje pieniądze i obracali nimi przez 4 lata.

czocher napisał:
powoływali się na dokumenty, które były przedawnione.
Dokumenty nie mogą być przedawnione. Przedawnione może być ewentualnie dowodzone nimi roszczenie. Jednak roszczenie przedawnione jest w pełni należne.
czocher napisał:
Zajęli moje pieniądze
To nie były Twoje pieniądze. To były pieniądze, które wcześniej zagrabiłeś (nie oddałeś długu). Masz jednak rację, wierzyciel dopuścił do przedawnienia, więc pomimo ewidentnej nieuczciwości, możesz skorzystać z dobrodziejstwa prawa.

RE: Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Jego pieniądze, może zapłacił ale dowód zapłaty zjadł mu pies.

Robilee
Nie chce wdawać się w "teologię i etykę". Różne spotykają nas sytuacje życiowe. Mam nadzieje, że kiedyś będziesz w moje skórze i też coś "zagrabisz".
To wtedy pogadamy. OK?. Przepraszam, nie chce toczyć tak dyskusji.

Wróćmy do tematu - głównego nurtu.
Mój "przeciwnik" wykorzystał wszystkie fakty i starał się "zarobić". OK, mamy demokracje takie działania są dozwolone prawem. Szanuje i podziwiam za spryt. Ja tylko nie rozumiem dlaczego mój przeciwnik rozpoczął cały ten cyrk
nie sprawdzając dat na zakupionym długu. Zachował się jak Constar czyli odświeżył starą "wędlinkę" odsprzedając ją sobie wewnętrznie. Wtedy pojawiła się nowa "firma" (z P.R.E.S.C.O. na PRESCO) i "nowa data". I na te nowe daty powołał się mój przeciwnik. Nie powiesz mi, że to było fair. Zbudowano sobie w PRESCO "portal" aby załatwiać takie "zbuki" jak mój dług. Ja bym się ich nie czepiał. Naprawdę. Gdyby to było tak jak prawo nakazuje. Kupili dług, znaleźli mnie, zrobili sprawę, i znowu mnie znaleźli. To ja bym zapłacił, powiedział sobie OK. Tymczasem im bardziej starałem się zrozumieć ten mechanizm tym więcej widziałem tam "prawnych" piruetów. To doprowadziło mnie do wniosku, że to dzięki takim jak ja, ta firma stała się od firmy windykacyjnej, firmą finansowo doradczą i do tego weszła na giełdę. Gdzieś tam, te wyrwane mi niespodziewanie z ręki pieniądze doprowadziły do wzbogacenia się mojego przeciwnika. Dlatego uważam, że powinienem spróbować odzyskać część tego co zbudował mój przeciwnik dokonując takich a nie innych działań.
Mam nadzieje, że to rozumiesz.
Pytanie pozostaje otwarte: jakiego argumentu użyć przed sądem, bo na pozwie skończy się na pewno.

czocher napisał:
Zachował się jak Constar czyli odświeżył starą "wędlinkę" odsprzedając ją sobie wewnętrznie. Wtedy pojawiła się nowa "firma" (z P.R.E.S.C.O. na PRESCO) i "nowa data". I na te nowe daty powołał się mój przeciwnik.
I czym ty się tak gorączkujesz? Daty to sobie mogli zrobić nawet i na 2025 rok, tylko co z tego jak ty wystąpisz z kontrargumentem. Pisać mogą sobie co chcą, ale jeśli ty zaprzeczasz to muszą to udowodnić. A samo "przedatowanie" na nic się im zda. Jeśli nie wiesz jak sobie z tym poradzić, to zwróć sie do kogoś kto wie jak to zrobić, bo potem będziesz chodził narzekał wokół jaki to system niesprawiedliwy, zamiast wygrać wygraną sprawę

Marianku.. aj już sobie poradziłem.
Moje pytanie to jakim argumentem wystąpić o odsetki od kwoty, którą obracali 4 lata?

Zwrot nienależnie pobranego świadczenia i odsetki od niego

O widzisz Marian. Jak ja uwielbiam z Tobą konferować.

A jak byś się bardziej zagłębił w temat .. to widzisz ten sam wynik "Zwrot nienależnie pobranego świadczenia i odsetki od niego"

siema wszystkim :) dzis mi przyszedl list z ECS Polska, jestem im "winna" 175 zl, to naleznosc za segregator z zywotami swietych ktory babcia mi z 10 lat temu zamowila, pismo doszlo dzisiaj a zaplaty mam dokonac do jutra. co z tym zrobic? w czasie zawiarcia umowy bylam niepelnoletnia, i to mocno. to bylo tak dawno ze nie wiem nawet kto ostatecznie podpisywal umowe.

sticky-me napisał:
co z tym zrobic?
Z czym? Żywoty świętych czytaj, staniesz się lepszym człowiekiem dla społeczeństwa. A pismo z ECS na makulaturę. W razie gdyby przyszedł polecony z sądu w tej sprawie (wszystkie polecone należy odbierać, one nie gryzą!), to wniesiesz zarzut przedawnienia do sądu

marian.pazdzioch napisał:
W razie gdyby przyszedł polecony z sądu w tej sprawie (wszystkie polecone należy odbierać, one nie gryzą!), to wniesiesz zarzut przedawnienia do sądu

I zarzut nie udowodnienia roszczenia też!

Postanowiłam ignorować pismo. W razie kontynuacji historii napiszę jak się toczy :)

rafal_26 napisał:
Mają dowody na to, że coś kupili, czyli na nic. No chyba, że przyznałeś już, iż zawarłeś umowę o określoenj treści i że jesteś powodowi coś wienien.

I dzisiaj już po rozprawie i sprawie. Nie zawierałem żadnych umów ani nie kontaktowałem się z MTU ani PRESCO.
Powództwo przeciw mnie zostało przez Sąd oddalone ze względu na brak dowodów świadczących o moim zobowiązaniu wobec wierzyciela pierwotnego. Wszystkie koszty procesowe poniesie również PRESCO.

Cieszę się że udało mi się szczęśliwie zamknąć tą sprawę i nie ukrywam, że jestem z siebie nieco dumny :cool:, że się postawiłem i postanowiłem walczyć z PRESCO (mimo że rodzina radziła mi zapłacić).

Dziękuję wszystkim za rady i pomoc. Oferuje również pomoc innym w podobnych sytuacjach (pisać na PW). Życzę udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku !!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót