Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Meg będzie dobrze najważniejsze , że zakończyłaś dwie sprawy, wydałaś postanowienie i ujęłaś to na karcie rozliczeniowej. Jak przeprowadziłaś egzekucje do końca to możesz liczyć na jakieś 35 punktasów. Zależy jakie błędy popełniłaś/ Napisz co w twoim mniemaniu zrobiłaś źle..;)

Kurcze ja też zamknąłem dwie sprawy, ale czy zdałem to nie mam pojęcia. Wiem że zabrakło mi postanowienia o kosztach w zabezpieczeniu, resztę w tym kazusie zrobiłem łącznie z umorzeniem z 825 kpc i wezwaniem. A w drugim zrobiłem poza podstawowymi pismami to jeszcze obwieszczenie o licytacji, protokół z licytacji, postanowienie o przybiciu zgodnie z 869 kpc, póżniej plan podziału, a na końcu wysłuchanie i umorzyłem z 824 kpc, aby po prostu zamknąć sprawę, nie którzy u nas w Krakowie to pozostałą część ściągali na kwit. Bo stan faktyczny urwał się na licytacji i sprzedaży, która nie starczyłą na wszystko, a wniosek był tylko na nieruchomość. Akurat w Krakowie można było ściągnąć resztę, albo umorzyć. Poza tym błędy w pismach na pewno jakieś mam,albo są wybrakowane bo jak można wszystko w nich ująć. Nie wiem jakie macie zdanie czy to wystarczy aby przebrnąć?

mecenaso85 napisał:
Nie wiem jakie macie zdanie czy to wystarczy aby przebrnąć?

To pytanie do komisji, a nie do nas ;) Zacisnij zeby i wytrzymaj do przyszlego tygodnia, to sie dowiesz.

W zabezpieczeniu należało oddalić wniosek o przyznanie kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu zabezpieczającym, ponieważ koszty postępowania zabezpieczającego stanowią część kosztów sądowych, osoba reprezentowana przez profesjonalnego pełnomocnika może złożyć wniosek o zasądzenie podwyższonych kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu sądowym, rozporządzenia interpretujemy według wykładni językowej, niedozwolona jest wykładnia rozszerzająca.
Nie istotne jest czy są orzeczenia jakieś SN w tym przedmiocie, ponieważ są prawokształtujące.

Wniosek o zajęcie nieruchomości w postępowaniu zabezpieczającym należało odrzucić na podstawie art. 199 par. 1 pkt 1 kpc w zw. z art. 13 par. 2 kpc - brak drogi sądowej.

Wniosek o wszczęcie egzekucji z nieruchomości w trybie uproszczonym jest dla komornika wiążący.

W egzekucji z uproszczonej nieruchomości zasadą jest, że nie ma zarządu ani dozoru. Komornik ustanawia dozór w razie potrzeby nad budynkiem lub lokalem. Robi to w formie postanowienia.

Kwestia obniżenia opłaty stosunkowej pobranej od wierzyciela w postępowaniu w celu wykonania postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia, wygląda to w ten sposób i na takim stanowisku stoi komisja w Krakowie: Od wyegzekwowanej kwoty liczymy opłatę egzekucyjną, z wyliczonej opłaty stosunkowej odejmujemy opłatę pobraną od wierzyciela w postępowaniu zabezpieczającym, to co odjęliśmy należy przekazać wierzycielowi - nie wiem tylko czy to jest zwrot tej opłaty, czy zaliczamy to na egzekwowane świadczenie? Jak ktoś wie to niech się wypowie

To by było na tyle z bardziej kontrowersyjnych zagadnień.

Co do kosztów zastępstwa to bym się kłócił.

ja tam pierwszy raz słyszę zeby komornik udzielał przybicia postanowieniem..u mnie się jedynie umieszcza o tym wzmiankę w protokole z licytacji..

po pierwsze pytania układa zespół egzaminacyjny, a nie komisja, po drugie w jego skład wchodzą dwie osoby spośród wskazanych przez KRK, nie muszą to być komornicy, ale mogą, oczywiście skład i przewodniczącego wybiera Minister Sprawiedliwości, to wszystko jest w ustawie, nie wierzę, te tematy to było zwykłe chamstwo, a nie jakieś "podkręcenie". Chodzi o zwykłą wydolność człowieka, nie było szans napisać wszystkiego dobrze w takim czasie, ten egzamin to skandal w państwie prawa i to niezależnie jak komisja będzie sprawdzać bo jako osoba dobrze przygotowana (a tak się czułem) mam zasrane prawo do możliwościnapisania wszystkiego tak by dostać ocenę najwyższą, a nie liczyć na czyjąś łaskę, a jeśli organizuje się egzamin tak by pozbawić zdających tej możliwości to lepiej w ogóle nie robić go. michupocichu: Jakieś argumenty o słabym poziomie to są dla mnie śmieszne bo przy zeszłorocznych wynikach, "podkręcanie" mija się z celem. Nie ma argumentów na obronę tych pytań, członkowie zespołu sami by tego nie zdali dlatego, że najzwyczajniej nie zdążyli by napisać, uważam, że Gowin się ośmieszył, że z tą deregulacją wyskoczył w tych dniach, chyba nie panuje nad tym bajzlem, a komu zależy na małym dopływie do zawodu to sami wiecie8-)

ja zabezpieczenia nieruchomości nie odrzucałem, nie oddalałem, a zarządziłem przekazanie sprawy w tej części do sądu który wydał tytuł zabezpieczenia - art 200 kpc w zw. z art 13 par. 2kpc i art. 800 kpc

Bolom mnie wypowiedzi w sensie merytorycznym co niektórych ludzi.

KOLEGA KTÓRY UWAŻA, ŻE NALEŻY PRZYZNAĆ KOSZTY ZASTĘPSTWA PRAWNEGO W POSTĘPOWANIU W CELU WYKONANIA POSTANOWIENIA W PRZEDMIOCIE ZABEZPIECZENIA NIECH PODA SENSOWNE ARGUMENTY NA ICH POPARCIE - może sygnaturę orzeczenia

ja podobnie jak talib, bo droga sądowa jest, wniosek do wkw, postępowanie wieczystoksięgowe, tylko ja zwróciłem bo przyjąłem, ze nie dostalem w terminie odpisu

aplikanto30 napisał:
Egzekucje każdy ma w paluszku bo pracuje ponad dwa lata w kancelarii komorniczej i czyta wszelkie opracowania na ten temat.

Aż się uśmiechnęłam ;) Czy przez te dwa lata przerobiłeś w praktyce: egzekucję uproszczoną, egzekucję przez sprzedaż przedsiębiorstwa lub gospodarstwa rolnego, egzekucję ze statków morskich itd.... Bo czysta teoria to nie wszystko. Trochę pokory. A pytania na egzaminie może i były problemowe ale uwierz mi że kilka lat więcej praktyki i można stwierdzić, "kurcze już to kiedyś robiłam" ;) Życzę powodzenia na ustnym.

tylko , że przy egzekaucji przez sprzedaż przedsiębiorstwa lub gospodarstwa rolnego organem egzekucyjnym jest sąd ,a nie komornik więc żaden z nas by tego w pratyce nie przerobił..

Czy jest ktoś zainteresowany zaskarżeniem formy egzaminu?

Chciałbym zarzucić egzaminowi:
Trudność tegorocznego egzaminu polegała na tym, że zakres tematyczny zadań był nieproporcjonalnie obszerny do czasy trwania egzaminu (opracowanie każdego z tematów wymagało minimum cztery i pół godziny) oraz stopień trudności w stosunku do egzaminu z lat ubiegłych był niewspółmiernie wysoki. Ponadto, zdający mieli w temacie drugim opracować dwa postępowania. Założeniem tego tematu było najpierw przeprowadzić postępowanie w celu wykonania zabezpieczenia i go umorzenia, a następnie postępowanie egzekucyjne. Do zestawu egzaminacyjnego dołączone były dwa wnioski egzekucyjne, które są prowadzone w odrębnych postępowaniach, pod różnymi sygnaturami. Do pracy została dołączona jedna karta rozliczeniowa.
Zdający podczas egzaminu nie mogą korzystać zgodnie z art. 31c ustawy z urządzeń służących do odbierania i przesyłania danych. Nie można powiedzieć, że takim urządzeniem jest kalkulator. Przed egzaminem komisja egzaminacyjna nakazała oddać kalkulatory, następnie rozdała je, co spowodowało duże zamieszanie, ponieważ zdający otrzymali nie swoje urządzenia, często nie nadające się do szybkiego liczenia. Niektórzy zdający na potrzeby egzaminu zakupili drogie, duże kalkulatory spełniające podstawowe funkcje, poczym otrzymali kalkulatorki kieszonkowe, które uniemożliwiły sprawne i szybkie liczenie.
Zdający nie zostali poinformowani przed rozpoczęciem części pisemnej egzaminu o zasadach dokonywania oceny udzielonych odpowiedzi (§ 19 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 19.12.2007 r. w sprawie trybu i sposobu powoływania i działania komisji egzaminacyjnych oraz przeprowadzania egzaminów konkursowego i komorniczego).
Ponadto, prace należało pisać na kolanach mając w jednej ręce długopis a w drugiej 15 kartek i niewiadomo co jeszcze.

Jeżeli jest ktoś chętny to podaje mój nr gg 1679519

Nie po to x czasu spędziłem w książkach żeby ktoś ze mnie robił debila i żebym teraz dostać może mizerne minimum punktów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to raczej jak walka z wiatrakami..co ma byc to bedzie..mleko sie rozlalo..

Zróbmy dym, to może w przyszłym roku będzie normalnie

Talib- oczywiście, że postanowienie o udzieleniu przybicia.

taczkowy napisał:
Bolom mnie wypowiedzi w sensie merytorycznym co niektórych ludzi.
A mnie boli brak szacunku do innych użytkowników poprzez niechlujne pisanie postów.
Co do kosztów : przyznajesz, ale nie ściągasz.

edit.
taczkowy napisał:
Zróbmy dym, to może w przyszłym roku będzie normalnie
Zamiast robić dym radzę się ... pouczyć.
Idąc Twym tokiem rozumowania - egzaminu nie da się zaliczyć. A może jednak znajdą się tacy, którym pójdzie dobrze. Nie miernie ale dobrze.

Ostatnia edycja:
Widzę, że co izba to inna praktyka, tylko nie wiem skąd ona wynika

W przyszłym roku, jak wejdzie proponowana przez Pana G. nowelizacja u.k.s.e. nie będzie ustnego, będą dalej dwa zagadnienia na pisemnym. Jednak najlepsze jest to że wracamy do ocen. Będzie mozna nawet dostać celującą ocenę :D. Poj...ne to wszystko się robi. Eksperymentów ciąg dalszy z tą naszą profesją.

@taczkowy...może poczekaj z tym powstaniem mas pracujących - bo jeszcze się okaże że zdałeś i głupio by było aby tych co nie zdali opuścił w potrzebie ich drogi przywódca.8)

Mała uwaga, wydaje mi się, że w uproszczonej Komornik nie wydaje postanowienie o udzieleniu przybicia, czynność tą wykonuje sąd, a komornik wyłącznie udziela przybicia.
Moja opinia jest wydana na podstawie komentarza Andrzeja Zielińskiego (wyd. Beck)

Ostatnia edycja:
Powrót