Witam,
Śledzę powyższy wątek od jakiegoś czasu,bo sam zdawałem w tym roku egzamin. Przyznam, że mam sporo zarzutów co do egzaminu pisemnego i wiele z nich zostało wskazanych.
Poniżej pismo, które wysłałem do Ministerstwa Sprawiedliwości jeszcze przed egzaminem. Zamieszczam tez odpowiedź jaką otrzymałem.
"Szanowna Pani Dyrektor,
Będąc żywo zainteresowanym przyszłorocznym egzaminem komorniczym zwracam się do Pani z uwagami dotyczącymi zasad opracowania kazusów oraz przeprowadzania egzaminu komorniczego w 2012 r.
Poprzedni egzamin komorniczy w części pisemnej polegał na opracowaniu poszczególnych dokumentów w postępowaniu egzekucyjnym (stosownie do opisu stanu prawnego zawartego w kazusie) w oparciu o papierowe wzorcowe formularze, które należało uzupełnić ręcznym pismem albo poprzez opracowanie pismem ręcznym własnych dokumentów.
Proszę o rozpatrzenie możliwości przeprowadzenia pisemnego egzaminu komorniczego przy użyciu komputerów w oparciu o elektroniczny edytor tekstowy. Być może będzie to wymagało delikatnej ingerencji w Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 19 grudnia 2007 r. w sprawie trybu i sposobu powoływania i działania komisji egzaminacyjnych oraz przeprowadzania egzaminów konkursowego i komorniczego, jednakże skorzystanie z nowoczesnej formy przyniesie korzyść zarówno komisji egzaminacyjnej, jak i egzaminowanym.
Komisja otrzyma w efekcie, przejrzyście, czytelnie przygotowane dokumenty (które, w ramach prowadzonej przez komorników sądowych działalności, w elektronicznej formie powstają), natomiast dla egzaminowanych będzie to możliwość przeznaczenia cennego czasu na skupienie się na „merytorycznych” zapisach, a nie na ręcznym kopiowaniu niektórych zapisów na tychże dokumentach (np. tytułu jakim posługuje się komornik – w kazusie nr 1 z 2011 r.: „Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym Poznań – Stare Miasto w Poznaniu Kancelaria Komornicza w Poznaniu Adam Nowak”, treści pouczeń, oznaczenia tytułu wykonawczego, itp.; kiedy elektroniczny edytor tekstowy umożliwia po pierwszym zapisaniu określonej formuły jej szybkie skopiowanie).
Wydaje się, że przyjęcie takiej formy przeprowadzenia egzaminu nie będzie wymagało szczególnych zmian w stosunku do dotychczasowej formy. Przykładowo możliwe będzie ograniczenie liczby załączonych formularzy. Można by zrezygnować w kazusie nr 1 z 2011 r. z: formularza wniosku o wpis do księgi wieczystej, wzoru protokołu, wzoru zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, wzoru wezwania do zapłaty długu przy wszczęciu egzekucji z nieruchomości, wzoru zajęcia wynagrodzenia za pracę, wzoru ogólnego wezwania.
Za pomocą komputerów swoje egzaminy mogą zdawać przyszli radcowie, adwokaci i notariusze, co również przemawia za tym, aby wszystkie egzaminy prawnicze mogły odbywać się w tej formie.
Kolejny temat dotyczy możliwości korzystania z tekstów aktów prawnych, komentarzy oraz z orzecznictwa podczas egzaminu. Taką możliwość ma przystępujący do egzaminu na etapie pisemnym (art. 31c ust. 2 u.o k.s.i e.). Przy etapie ustnym brak jest podobnego zapisu.
Towarzyszyłem zdającym egzamin w tym roku w Izbie Komorniczej w Poznaniu i wiem, że nie mogli oni korzystać ze wskazanej wyżej pomocy. Pojawiła się natomiast informacja, przyznam że nie zweryfikowana do końca, że zdający egzamin w innej izbie komorniczej mogli podczas przygotowania się do wypowiedzi ustnej korzystać z aktów prawnych.
W związku z powyższym proszę o rozpatrzenie możliwości umieszczenia w instrukcji dotyczącej egzaminu pisemnego pouczenia o możliwości korzystania podczas przygotowania do odpowiedzi ustnej z aktów prawnych albo też o braku takiej możliwości."
Odpowiedź jaką otrzymałem:
"W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 6 grudnia 2011 r. nadesłane drogą elektroniczną a zawierającego uwagi do przeprowadzonego w marcu bieżącego roku egzaminu komorniczego oraz postulaty dotyczące tego egzaminu w roku następnym uprzejmie informuję co następuje.
Przeprowadzony w marcu br. egzamin komorniczy, był egzaminem, który zdawały - po raz pierwszy - osoby, które ukończyły aplikację komorniczą oraz osoby wskazane w art. 10 ust. 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U z 2011 r. Nr 231, poz. 1376). Egzamin ten ma formułę odróżniającą ten egzamin od pozostałych zawodowych egzaminów prawniczych. Zgodnie bowiem z wymogiem art. 31c ust. 1 ww. ustawy - część pisemna egzaminu komorniczego polega na opracowaniu przez zdającego dwóch tematów dotyczących czynności wchodzących w zakres ustawowych zadań komorników zgodnie z podanym stanem faktycznym co wiąże się z koniecznością opracowania tematu pod względem merytorycznym, biurowym i rozliczeniowym. Powyższa - ustawowo określona formuła pisemna egzaminu komorniczego - uniemożliwia przeprowadzenie tego egzaminu przy użyciu komputera w sposób przewidziany dla pozostałych zawodowych egzaminów prawniczych.
Odnosząc się do poruszonego w piśmie tematu dotyczącego udostępnienia przez komisje egzaminacyjne na części ustnej egzaminu komorniczego tekstów aktów prawnych podaję, że stosownie do § 16 ust. 4 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 19 grudnia 1007 r. w sprawie trybu i sposobu powoływania komisji egzaminacyjnych oraz przeprowadzenia egzaminów konkursowego i komorniczego (Dz. U. Nr 244, poz.1802) przewodniczący komisji podczas egzaminu komorniczego może wydawać zarządzenia o charakterze porządkowym i organizacyjnym.
Wskazana wyżej ustawa o komornikach sądowych i egzekucji oraz wydane na jej podstawie rozporządzenie wykonawcze z dnia 19 grudnia 2007 r. nie przewidują dla Ministra Sprawiedliwości uprawienia do wydania „instrukcji” dla przewodniczących komisji egzaminacyjnych o jakich mowa w Pana piśmie."
Nie otrzymałem w sumie odpowiedzi na swoje pytanie, tak uważam. Ministerstwo nie ma zamiaru niczego racjonalizować.
Taką samą postawę wykazało przy konstruowaniu tematów na egzamin pisemny. Chcieli zrobić egzamin praktycznie niemożliwym do napisania, to tak zrobili. Dlaczego? Bo mogli. Czy prawidłowo? To już trochę inny temat.
Ktoś zaproponował skierowanie pisma do Ministra Sprawiedliwości ze wskazaniem nieprawidłowości jakie miały miejsce podczas egzaminu. Idea słuszna, tyle że nie znajdzie żadnej pozytywnej odpowiedzi, bo żaden przepis nie przewiduje takiej drogi zaskarżenia.
Jedyne rozwiązanie to zaskarżenie decyzji o negatywnym wyniku egzaminu. I ja tą drogą zamierzam pójść. Gdyby tak 90 % osób, które nie zdały złożyły taka skargę to jest szansa, że ktoś zacznie myśleć przy organizacji tego egzaminu. Niestety, procedura jest uboga w tym zakresie, a zakres regulacji ustawowej co do egzaminu i jego zaskarżenia jest ubogi. Obawiam się, że nawet jeśli uda się "coś ugrać" to na efekt i tak trzeba będzie czekać rok ... Dla mnie osobiście kiepska perspektywa.
Jestem otwarty na propozycje i rozmowy. Swoje poglądy na temat egzaminu komorniczego 2012 r. mam zamiar tutaj zamieszczać w kilku postach, tak żeby było to klarowne.
Mój mail:
bartosziwanowski@op.pl
Pozdrawiam,
Bartosz Iwanowski