Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jadycha napisał:
Przepraszam pomyliłem się miało być prawno-materialny
A tak na potwierdzenie:
Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego
z dnia 6 maja 2010 r.
II OSK 773/2009

...a skoro tak, to nie jest dopuszczalne dokonanie oceny w zakresie prawa materialnego na etapie poprzedzającym wznowienie postępowania.

Czyli wszystkie zarzuty poza 149,145 kpa są zupełnie nietrafione... jeśli posiłkować się tylko tym wyrokiem.

podobno są spotkania komisji w wawie, bo jedne w adm. chcą iść wg klucza gdzie jedynym zarzutem jest art. 149 par. 2 a masę ludzi ma zarzuty często przytaczane na tych stronach, ale nie sądzę żeby wszystkich oblali
moją skargę sprawdzał radca i jest ok

maiałam: 145 par. 1 pkt 4 kpa
art. 28 ust 2 pr. budowl. w zw. z art. 28 kpa
par 12 rozporządzenia
art. 10 kpa

ważne ludzie żeby były skuteczne, nie ma tak żeby była jedna właściwa droga, to nie myslenie 01

nil napisał:
gdzie jedynym zarzutem jest art. 149 par. 2

Jeżeli tak to mam ok.

Ale wiem że w kluczu jest wskazany więcej niż jeden zarzut. Nie wiem jaki, ale wiem, że jest więcej niż jeden.

Tak jak przeglądam wyroki do 145 w Legalisie, to czytałem teraz II SA/Gl 1069/09. Nie wiem, czy on jest w lexie. Ale ten, kto przygotowywał zadanie z admina oparł się w sumie na tym orzeczeniu

ja w tamtym roku miałam w karnym materialne którego w gole nie było w kluczu i ocena db

A w tym wyroku WSA z Gliwic taką oto skargę sporządził skarżący, no i okazała się ona skuteczna całkowicie:

"Pismem z dnia (...) W.K. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach skargę na decyzję organu II instancji, domagając się jej uchylenia w całości. W jednozdaniowym uzasadnieniu wskazał, że podtrzymuje w pełni stanowisko zawarte w odwołaniu od decyzji Starosty L."

ogólnie patrzą czy jest skarga na korzyść klienta bo to w zawaodzie radcy najważniejsze, droga może być różna

No to teraz, niech jakiś odważny wkleja zarzuty z cywila:) Wasza kolej

nie wiem jak wy ale boje się umowy bo nigdy takiej nie pisałam
i nie wiem co jest w kluczu

Sprzedawca sprzedaje a kupujący kupuje.... za cenę pod warunkiem, że.... nie skorzystają z prawa pierwszeństwa.

Załaczona zgoda małżonka na zawarci umowy

Umowa zawarta w imieniu i na rzecz Cargo S.A. przez pełnomocnika lub RN

+ zastaw
+ kwiatuszki - kary umowne

Więcej pułapków nie było moim zdaniem

blablab napisał:
Sprzedawca sprzedaje a kupujący kupuje.... za cenę pod warunkiem, że.... nie skorzystają z prawa pierwszeństwa.

Załaczona zgoda małżonka na zawarci umowy

Umowa zawarta w imieniu i na rzecz Cargo S.A. przez pełnomocnika lub RN

+ zastaw
+ kwiatuszki - kary umowne

Więcej pułapków nie było moim zdaniem

Ja mam tak samo tylko, że mam oświadczenie wspólników o rezygnacji z prawa pierwszeństwa i umowa bezwarunkowa.

nil napisał:
proszę o odpowiedź jak ta umowa prawidłow powinna wyglądać

Teź chcielibyśmy wiedzieć. Choć tu nie chodzi do końca o to jak ona powinna wyglądać prawidłowo, tylko jak zadowolić komisję żeby zdać.;-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót