Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
andd79 napisał:
dałem informację dla spółki + 45 dni na skutek umowy i kare na korzyść klienta gdyby były roszczenia osób 3 - i najgorsze jest to że świadomie odstąpiłem od warunku, bo sierdziłem że tak będzie korzystniej
A co to jest te 45 dni na skutek umowy? Bo wygląda na quasi warunek

andd79 napisał:
powiem wam, że nie wiem co myśleć. ja osobiście uważam że już sam brak warunku kładzie tę umowę, nie mówiąc o reprezentacji...obym się mylił!

Tu się z tobą nie zgodzę. Dzisiaj przeczytałem jeszcze raz zadanie z pr. gosp. pogadałem z kilkoma radcami i generalnie nie ma tu sprzecznego założenia z kazusem (choć rzeczywiście można powiedzieć, że jest trochę cwaniackie).

Owszem berdziej to idzie w kierunku warunkowej, ale ...... to, że ktoś sobie nieprecyzyjnie sformułował założenie nie może dla mnie negatywnie skutkować.

Pozatym, rozsądny egzaminator weźmie moją pracę - jest "tip-top", umowa ważna, interes klienta zabezpieczony itp - wątpię, żeby mnie "uwalił" z powodu tak a nie inaczej sformułowanych założeń. Najwyżej dostanę ocenę w dół.

igciu napisał:
dokładnie. Bo jeśli wydadzą Ci uchwałę o zdanym egzaminie radcowskim, to ja złożę wniosek o wznowienie postępowania administracyjnego w tym zakresie i niech mi ktoś ku*wa odmówi tego wznowienia;)

:brawo::brawo::brawo:

W Warszawie podobno ponad połowa ludzi ma źle reprezentację - ciekawe jak to potraktują....
:rolleyes:

KANTapli napisał:
Raczej reprezentacja może być punktem krytycznym, zaś brak warunku, przy odpowiednich założeniach (jeżeli nie będzie uznane, że jest to obejście polecenia), może jeszcze być do przeżycia

założenia mam takie, że informacja o umowie do spółki z o.o., skutek umowy następuje 45 dni od jej podpisania, a zbywający oświadcza, że brak obciążenia prawem osób 3 i dodałem karę umowną na korzyść klienta gdyby było inaczej (150000).

Anhella napisał:
W Warszawie podobno ponad połowa ludzi ma źle reprezentację - ciekawe jak to potraktują....

Nie wierzę w to. Oznaczałoby to, że istnieje możliwość iż 50 % aplikantów nie zda samego gospodarczego. A gdzie test, cywil, adm (tu też może być ciekawie) i karne ?

A miało być tak pięknie .....

Anhella napisał:

Akurat mam reprezentację dobrze, więc może jakiś bonusik do karnego, które skopałam i by się jakiś plusik przydał... wiesz może coś więcej?

loyd30:

przejrzałem sobie ten wyrok z cywila co zacytowałeś I CKN 1012/97. Ja go troszkę inaczej rozumiem. Tam sąd mówi, że jak jest zasada ryzyka to nie bada się winy obu stron. Ale to nie znaczy, że do zasady ryzyka nie stosuje się 362 k.c. Zauważ, że w tamtej sprawie (stan faktyczny jest ubogi) sąd zastosował 362 kc i uznał, że powódka się przyczyniła. Kasację wniosła powódka, kasacja została oddalona. Sąd nie powinien badać winy, tylko obiektywnie nieprawidłowe zachowanie przyczyniającego się.

Z Gniewka:

Jeśli odpowiada ona na zasadzie winny, o przyczynieniu się można mówić wtedy, gdy także poszkodowanemu będzie można postawić zarzut zawinionego działania, w przypadku natomiast odpowiedzialności, w której motywem przewodnim jest ryzyko odpowiedzialnego za szkodę, po stronie poszkodowanego ustalanie winy nie jest warunkiem koniecznym stosowania art. 362 KC

Nie wierzę w to. Oznaczałoby to, że istnieje możliwość iż 50 % aplikantów nie zda samego gospodarczego. A gdzie test, cywil, adm (tu też może być ciekawie) i karne ?

A miało być tak pięknie .....

To wbrew pozorom może być dobry znak - konieczność łagodniejszego potraktowania:)

Akurat mam reprezentację dobrze, więc może jakiś bonusik do karnego, które skopałam i by się jakiś plusik przydał... wiesz może coś więcej?

Nie ale tu i mnie najbardziej boli, chociaż to umiałam najlepiej, ale stres robi swoje:(

Nie chce mi się po prostu wierzyć, że połowa aplikantów sporządziła nieważną umowę. Ja o takim przypadku w swoim mieście nie słyszałem, a wg takiej statystyki co drugi znajomy miałby tak zrobić

podchodząc do tematu statystycznie - biorąc za próbę ludzi z tego forum - też spora część dała się złapać w pułapke 2 dodatkowych członków Zarządu

andd79 napisał:
45 dni to termin po którym następuje przeniesienie prawa własności i zapłata.

A masz jeszcze coś na wypadek, gdyby w tym terminie wykonali pierwszeństwo?

Przecież mozna uzależnić skutki czynności od takiego terminu i to jest bardzo podobne do warunku, zależy jak rozwiązałeś sprawe ewentualnego wykonania pierwszeństwa w międzyczasie.

no tak....nadzieja umiera ostatnia. Dziwię się, że liczycie na takie łagodne potraktowanie. Ja w to nie wierzę, a co chwila jakies inne błędy wynajduje i dla mnie taki "drobny" błąd = niedostateczna. Hmmm podziwiam optymizm- ja go nie mam. Wszystko zalezy od komisji i jak ma się wymagajacych członków komisji to raczej nic nie przejdzie. a tak bedzie w moim przypadku :( Trochę mnie to wkurza bo z niektórych czesci mogę miec swietne oceny....co z tego jak trzeba zdac kazda czesc. Czyli lepiej byc słabym w kazdej dziedzinie i dostac same 33333 niz bardzo dobrym i dobrym w wiekszosci i jedną czesc "uwalic". Przeciez nikt nie jest specjalistą i w karnym i w cywilnym i administracyjnym.
Cóż, chyba zaczne uczyc się do egzaminu radcowskiego 2012. Szkoda tylko urlopu, który został w całosci poswiecony na przygotowanie do egzaminu. :(

To jest efekt stresu... nic innego. Może jednak db będzie?

tak sobie nawet myślałam - po wyjściu z egz- potem zaczełam czytać forum, czytać swoje dzieło i nie za bardzo:((

po_egz napisał:
Nie chce mi się po prostu wierzyć, że połowa aplikantów sporządziła nieważną umowę. Ja o takim przypadku w swoim mieście nie słyszałem, a wg takiej statystyki co drugi znajomy miałby tak zrobić

A zwróć uwagę, że to jest WaWa - czyli jakieś 1000 :o (?) osób ma źle

jesli chodzi o te newazne umowy to jednak wiekszosc ma dobrze. podobnie ze 149. Przynajmniej moi znajomi, wiec nie sądze ze to błąd powszechny.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót