P
po_egz
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 478
Jestem ciekaw jakby komisja zareagowała, jakby poddać umowę prawu obcemu, np. szwajcarskiemu. W sumie nie byłoby to sprzeczne z wytycznymi.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
(Nie)pewna napisał:KOCHANI RADCY IN SPE!!!!!
nie pozwoli trzeźwo i sensownie skomponować odwołania. .[/B]
KANTapli napisał:Napis
Jeżeli tak, to nasuwa mi się jedna rzecz (nie wiem, czy to może być zarzut???) - czy w realu byłby choć promil szansy na zawarcie takiej umowy (nie mówię tu o dojeniu swoich spółek oczywiście) przez formalnie dwie równoważne strony
igciu napisał:nr 16 NSA II OSK 1241/06
(pycha!!!):
Wyrokiem z dnia 12 stycznia 2006 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi uchylił decyzję Wojewody Łódzkiego z dnia 26 kwietnia 2005 r., znak DGPT.III.7111-1/194/398.361/ZB.04.05, oraz poprzedzającą ją decyzję Starosty Tomaszowskiego z dnia 24 marca 2005 r., ...
nie chce Cie wybijać z fali entuzjazmu ale wszystko co przywołujecie dotyczy sytuacji gdzie przed wydaniem decyzji prowadzono postępowanie w ramach którego było prowadzone post. dowodowe i wyjaśniające co do okoliczności czy dany podmiot jest stroną czy też nie...a ustalenia w tym zakresie były błędne lub opierały się autorytatywnie na treści określonych dokumentów, co do któych organ nie przprowadził postepowania celem wyjaśnienia trafności ich ustaleń. w naszym kazusie takiego działania organu wogóle zabrakło...oczywiście mogę się mylić
ja osobiście mam jedynie zarzuty :
- prawa materialnego tj. art. 28 kpa w zw. z art. 28 ust. 2 Prawa budowlanego
poprzez pozbawienie skrżącego prawa do udziału w postępowaniu, które dotyczyło
jego praw i wymagało jego udziału,
- przepisów postępowania tj. art. 149 § 2 kpa oraz 145§1 pkt. 4 kpa poprzez
pozbawienie na skutek niewłaściwego działania orgnau przez odmówienie
możliwości rozważenia i wznowienia postępowania bez przeprowdzenia stosownego postępowania
weryfikującego zasadność i podsatwy żadania skarżacego
- przepisów postępowania tj. art. 107 §1 w zw. z art. 8 kpa poprzez niezawrcie w
uzasadnieniu przesłanek wskazujących zasadność podstawy prawnej i faktycznej
potwierdzającej stanowisko organu, a oparcie się w nim jedynie na błędnym i
ogólnym przywołaniu przepisów bez racjonalnego i przekonywującego ich
wyjaśnienia.
andd79 napisał:igciu napisał:nr 16 NSA II OSK 1241/06
(pycha!!!):
Wyrokiem z dnia 12 stycznia 2006 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi uchylił decyzję Wojewody Łódzkiego z dnia 26 kwietnia 2005 r., znak DGPT.III.7111-1/194/398.361/ZB.04.05, oraz poprzedzającą ją decyzję Starosty Tomaszowskiego z dnia 24 marca 2005 r., ...
nie chce Cie wybijać z fali entuzjazmu ale wszystko co przywołujecie dotyczy sytuacji gdzie przed wydaniem decyzji prowadzono postępowanie w ramach którego było prowadzone post. dowodowe i wyjaśniające co do okoliczności czy dany podmiot jest stroną czy też nie...a ustalenia w tym zakresie były błędne lub opierały się autorytatywnie na treści określonych dokumentów, co do któych organ nie przprowadził postepowania celem wyjaśnienia trafności ich ustaleń. w naszym kazusie takiego działania organu wogóle zabrakło...oczywiście mogę się mylić
ja osobiście mam jedynie zarzuty :
- prawa materialnego tj. art. 28 kpa w zw. z art. 28 ust. 2 Prawa budowlanego
poprzez pozbawienie skrżącego prawa do udziału w postępowaniu, które dotyczyło
jego praw i wymagało jego udziału,
- przepisów postępowania tj. art. 149 § 2 kpa oraz 145§1 pkt. 4 kpa poprzez
pozbawienie na skutek niewłaściwego działania orgnau przez odmówienie
możliwości rozważenia i wznowienia postępowania bez przeprowdzenia stosownego postępowania
weryfikującego zasadność i podsatwy żadania skarżacego
- przepisów postępowania tj. art. 107 §1 w zw. z art. 8 kpa poprzez niezawrcie w
uzasadnieniu przesłanek wskazujących zasadność podstawy prawnej i faktycznej
potwierdzającej stanowisko organu, a oparcie się w nim jedynie na błędnym i
ogólnym przywołaniu przepisów bez racjonalnego i przekonywującego ich
wyjaśnienia.
coś tam zjadlem jak przepisywałem ale mniej więcej tak to wpisałem
igciu napisał:Dear Andd, Waść potwierdzasz, że ludzie więcej piszą niż czytają... Więc zrobię to, co misie lubią najbardziej, czyli stezuję ten wyrok NSA:
1.
Przedmiotem postępowania administracyjnego w niniejszej sprawie (wniosku o wznowienie) było ustalenie kręgu stron w postępowaniu o pozwolenie na budowę (...) w celu rozważenia wznowienia postępowania w sprawie w oparciu o art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a. (...).
Wniosek? Wg NSA w postępowaniu na skutek wniosku o wznowienie, przed wydaniem postanowienia o wznowieniu/odmowie wznowienia organ MA USTALIĆ KRĄG STRON postępowania w sprawie PnB.
2. Organ pierwszej instancji w uzasadnieniu decyzji z dnia 24 marca 2005 r. ograniczył się jedynie do przytoczenia treści art. 28 k.p.a. i art. 28 ust. 2 pr.bud., a następnie arbitralnie stwierdził, iż "Andrzej L. nie jest właścicielem nieruchomości znajdującej się w obszarze oddziaływania planowanego obiektu".
Pytanie? Prowadził postępowanie dowodowe, czy wręcz przeciwnie i to NSA uznał za problem?
Zresztą co to za kryterium??