Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czytam wszystkie ustawy. Niektóre tylko raz inne kilka razy. Nie czytam niektórych części ustaw, np. części wojskowych.

Traktaty czytam tylko pobieżnie. Raczej zapoznam się z jakimś kompendium na ich temat.

Witam serdecznie. Bardzo przepraszam,że w tym temacie,ale nie znalazłem tematu poświęconego aplikacji komorniczej. Czy na egzaminie obowiązują te same akty prawne co przy aplikacji radcowskiej?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

zastaw rejestrowy napisał:
Witam wszystkich uczących się. Dlaczego tak cicho na forum? Żadnych nowych informacji? czego się uczycie? jakich ustaw nie zamierzacie czytac czy czytacie wszystko?

Witajcie.
Wszystkiego na pewno się nie da przeczytać. Ja też się już nie łudzę.
Mój sposób w tej chwili zakłada czytanie ustawy, do tego oglądam pod przepisami wzory, które znajduję, a potem robię test z materiału, który przeczytałam. A jak nie mam siły już czytać i zapamiętywać, to dla uspokojenia sumienia robię testy wyrywkowo z całego materiału - niezależnie czy go przerobiłam dotąd czy nie.
Udało mi się jakoś ukoić nerwy i staram się nie zadręczać faktem, że przecież nie zrobię wszystkiego tak, jakbym chciała.
Do tego oczywiście dochodzi wrażenie, że nie pamiętam nic z materiału, który już odłożyłam na oddzielną stertę jako przerobiony.
Ale trzeba temu stawić czoło.
Przede mną jeszcze postępowanie egzekucyjny w administracji. I o ile kpa i ppsa uważam za przyjemne, to akurat egzekucję uznaję za katastrofę. Myślę, że przeczytam tę ustawę wyłącznie pod kątem "pułapek" testowych.
Nie jest pięknie. Tylko piękna pogoda za oknem. Szkoda, bo nie zachęca to do ślęczenia nad książkami.
Życzę jednak wszystkim siły. I mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej niż nasi koledzy mieli poprzednio.
Pozdrawiam.

Czy ktoś ma może Czynności procesowe zawodowego pełnomocnika w sprawach administracyjnych i sądowoadministracyjnych Wydawnictwo Lexis - Nexis 2011?

czy warto się nad tym pochylić w zakresie skargi do WSA i skargi kasacyjnej?

może posiadacz udostępni skany?

Levi napisał:
Czy ktoś ma może Czynności procesowe zawodowego pełnomocnika w sprawach administracyjnych i sądowoadministracyjnych Wydawnictwo Lexis - Nexis 2011?

czy warto się nad tym pochylić w zakresie skargi do WSA i skargi kasacyjnej?

może posiadacz udostępni skany?

Ja również chętnie skorzystałabym (odpłatnie) ze skanów. Interesują mnie:
- Część Trzecia. Rozdział I (bez punktu 3 - odbiór pism przez pełnomocnika);
- Część Trzecia. Rozdział IV;
- Część Czwarta. Rozdział II.

pozdrawiam

w projekcie rozporządzenie dot. egzaminu
jest zapis o 8 godz. w ostatnim dniu egzaminu

kto nie wierzy może sprawdzić
Departament Nadzoru nad Aplikacjami Prawniczymi
Wydział do Spraw Egzaminu Adwokackiego, Radcowskiego i Notarialnego
tel. 22 51 88 200 w.247

jednak to nadal projekt...., tak?
a kiedy MS podpisze?
kosmetyczna zmiana, a potem się okaże, że nie przygotowano i nie załatwiono rzeczywiście ważnych dla zdających spraw - typu dostęp do lexa, stolik trochę większy od chusteczki do nosa albo żeby chociaż nie było błędów w materiałach egzaminacyjnych, bo w zeszłym roku to telefony z ministerstwa w trakcie egzaminu przekazywały zarówno na naszym jak i na adwokackim, że coś nie gra

8 godzin- działanie pozorne

a tak na marginesie - to jaką umowę wieszczycie?
w 2009 była umowa o dzieło
w 2010 była umowa agencji
a 2011?
ja sądzę, że będzie kolejna troszkę bardziej rozwinięta z kodeksu
i widzę tu zlecenie
jak sądzicie?

Jest gdzieś w necie projekt tego rozporządzenia?

Ja obstawiam umowę spółki cywilnej / jawnej albo leasing, z cywilnego pozew albo apelację podwykonawcy przeciwko inwestorowi o wynagrodzenie niewypłacone przez wykonawcę za roboty budowlane, z karnego subsydiarny akt oskarżenia albo opinia, a z admina jakąś niespecjalnie trudną skargę kasacyjną.

Jak na razie moje przygotowania ograniczają się przede wszystkim do nauki do testu i nie wiem czy nie popełniam tutaj błędu... W jaki sposób przygotowujecie się do pozostałych części (o ile w ogóle)? Jedynie czytając wzory pism procesowych / umów, czy może w inny sposób?

agacz27 napisał:
w projekcie rozporządzenie dot. egzaminu
jest zapis o 8 godz. w ostatnim dniu egzaminu

kto nie wierzy może sprawdzić
Departament Nadzoru nad Aplikacjami Prawniczymi
Wydział do Spraw Egzaminu Adwokackiego, Radcowskiego i Notarialnego
tel. 22 51 88 200 w.247

Sprawdziłam.
Projekt Rozporządzenia jest dostępny na stronie MS [Prawo Państwowe / Projekty aktów prawnych / Ministerstwo Sprawiedliwości - projekt nr 14].
W projekcie wskazano, że "W czwartym dniu egzaminu radcowskiego zdający rozwiązuje zadania z zakresu prawa gospodarczego i administracyjnego. Czas na rozwiązanie tych zadań wynosi łącznie 360 minut liczonych od wskazanego przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej lub jego zastępcę momentu przystąpienia do rozwiązywania zadania.”
360 minut to chyba 6 h?

no właśnie, też teraz z uwagą prześledziłam cały projekt i nie ma tam żadnej zmiany poza tymi związanymi z pisaniem na kompach,
ciekawa tylko jestem, jaki będzie kształt tych przepisów końcowy, skoro nasza krajówka zaopiniowała ten projekt negatywnie!!!

Rambubu__ napisał:
Jest gdzieś w necie projekt tego rozporządzenia?

Ja obstawiam umowę spółki cywilnej / jawnej albo leasing, z cywilnego pozew albo apelację podwykonawcy przeciwko inwestorowi o wynagrodzenie niewypłacone przez wykonawcę za roboty budowlane, z karnego subsydiarny akt oskarżenia albo opinia, a z admina jakąś niespecjalnie trudną skargę kasacyjną.

Jak na razie moje przygotowania ograniczają się przede wszystkim do nauki do testu i nie wiem czy nie popełniam tutaj błędu... W jaki sposób przygotowujecie się do pozostałych części (o ile w ogóle)? Jedynie czytając wzory pism procesowych / umów, czy może w inny sposób?

ja też teraz ucze się głównie do testu, do pozostałych części przerabiam WZORY PISM tę książkę z becka egzaminy prawnicze, jest tam akurat to co trzeba- apelacja karna, ao, skarga do wsa i skarga kasacyjna, no i parę umów
co do umów też stawiam na spółki,

aplikant11 napisał:
ja też teraz ucze się głównie do testu, do pozostałych części przerabiam WZORY PISM tę książkę z becka egzaminy prawnicze, jest tam akurat to co trzeba- apelacja karna, ao, skarga do wsa i skarga kasacyjna, no i parę umów
co do umów też stawiam na spółki,

Radzę uważać na książki Becka -mówię o tych trzech pozycjach wydanych "na potrzeby" egzaminu. Roi się w nich od błędów - i to poważnych.

Moim zdaniem to nie są dobre pomoce naukowe....

projekt rozporządzenia na stroni MS jest prawdopodobnie nieaktualny, cyt:

Stan prac: projekt w dniu 6 kwietnia 2011 r. został przekazany do uzgodnień międzyresortowych.

więc niewykluczone, że jednak jakieś zmiany po "uzgodnieniach..." się szykują

Helenka11 napisał:
Radzę uważać na książki Becka -mówię o tych trzech pozycjach wydanych "na potrzeby" egzaminu. Roi się w nich od błędów - i to poważnych.

Moim zdaniem to nie są dobre pomoce naukowe....

jakieś konkretne błędy masz na myśli ?- mam książkę i zamierzałem skorzystać, ale teraz mam obawy...

Ogólnie - moje zdanie na temat książek z tej serii nie jest zbyt dobre. Zresztą wszystkie pozycje pisane są jakby na kolanie - odnoszę wrażenie, że z pobudek czysto komercyjnych.

Mogę Ci dokładniej wskazać przykład z Tomu 2 - we wzorach apelacji karnych połączono zarzut dotyczący naruszenia prawa materialnego i błędu w ustaleniach faktycznych ... Co do prezentowanych wzorów apelacji cywilnej też jest kilka zarzutów, które naprawdę nijak się mają do poprawności wymaganej na egzaminie....

W zasadzie wzory pism (tom 3) przeglądam pod kątem umów. Nie napisałam ich wiele, więc czytam co mogę.

Błędy zaczęłam wyłapywać nie dlatego, że jestem TAAAAAAAAAAaka wybitna :D , tylko dlatego, że czytam różne książki, wzory itd.

Reasumując - czytaj, ale z kalką w oczach - nie na ślepo.

Planuję po zdanym egzaminie ;-) wysmarować pismo do CH Beck z opisem błędów - uważam, że książki po 199 zł za tom powinny być na jakimś poziomie. Nie są.

Ale cóż - też je kupiłam...

Tonący...

Witam,
Ja też uważam, że ksiązki do egzaminu z Becka są kiepskie, błąd popełniłam, że ich nie przejrzałam przed zakupem... no ale trudno.

Mam pytanie - czy ktoś może ma jakieś opracowanie bądź poleca stronę internetową odnośnie prawa UE - nie za bardzo uśmiecha mi się czytanie tych traktatów - więc próbuję znaleźć jakąś skondensowaną wersję.

Pomóżcie:)

Słuchajcie, czy mogłaby się odezwać osoba, która wspominała o "mini-kazusach" na teście? Mam prośbę o wyjaśnienie skąd te informacje?

Jak już pisałam, o 8 godzinach słyszałam - z info, że jest to pewna wiadomość, o kazusach nie ... Skoro są jakieś "przecieki" - to WIELKA prośba o wskazanie na skąd te kazusy - skąd ta wiadomość?

Ja teraz jestem w trakcie wertowania wzorów - głównie umów, bo z tego leżę ....

Powtarzanie do testu odłożyłam na 3 ostatnie tygodnie.

Chciałabym więc wiedzieć czy nie zmienić planów naukowych:D

Witajcie.
Potwierdzam co do becka. Rzeczywiście jest z mankamentami. A do tego mam wrażenie, że te apelacje są wszystkie do siebie podobne. Nie widać tam wiele materiału do nauki. Ja uprawiam taką technikę, że przyglądam się wzorom i becka w legalisie, którego mam z pracy i w lexie omega, w którym też się da znaleźć trochę materiałów. Mam wrażenie, że w legalisie są lepsze niż w tej książce beckowskiej, ale lex z kolei daje przykładowe ładnie - moim zdaniem - napisane apelacje prokuratorskie i pisane przez pozostałe strony. To sobie oglądam. Chyba trzeba się opatrzeć po prostu.
Teraz uczę się właściwie tylko pod test.
A na umowę nie mam pomysłu. Ale wydaje mi się, że skoro dotąd była umowa o dzieło i agencja, to teraz trzeba stawiać też na jakąś umowę typu komis albo zlecenie.
Może nie będzie tak źle. Ale doprawdy nie jest to przyjemne, co teraz musimy przechodzić.
Pozdrawiam wszystkich.

Helenka11 napisał:
Słuchajcie, czy mogłaby się odezwać osoba, która wspominała o "mini-kazusach" na teście? Mam prośbę o wyjaśnienie skąd te informacje?

Jak już pisałam, o 8 godzinach słyszałam - z info, że jest to pewna wiadomość, o kazusach nie ... Skoro są jakieś "przecieki" - to WIELKA prośba o wskazanie na skąd te kazusy - skąd ta wiadomość?

Ja teraz jestem w trakcie wertowania wzorów - głównie umów, bo z tego leżę ....

Powtarzanie do testu odłożyłam na 3 ostatnie tygodnie.

Chciałabym więc wiedzieć czy nie zmienić planów naukowych:D

ja myślę, że nawet jeśli mowa by była o jakichś minikazusach, to biorąc pod uwagę czas na rozwiązanie testu, byłoby to coś takiego np.

piotr z zakupił od łukasz w samochód osobowy, łukasz w ma 14 lat
czy zawarta umowa jest?:
a, b, c, do wyboru

albo jakieś krótkie dwa zdania np. z pogranicza prawa handlowego i krs
czy też coś jakiś króciutki stan faktyczny z prawa pracy

nie szalałabym z tymi podejrzeniami

może tak się rzeczywiście zdarzyć, że pytania nie będą typu : zgodnie z kpk .... itd., lecz będzie wpisana jakaś krótka opisówka do zakwalifikowania z jaką instytucją mamy do czynienia, ale nie sądzę, że zdarzyłyby się tu cuda

chociaż w Rzepie czytałam, że strasznie nas wielu w tym roku i senatorzy przygotowują projekt zmian umożliwiający powołanie większej liczby komisji odwoławczych, bo w tym roku również można się spodziewać dużej liczby odwołań....
czyżby mieli coś na myśli :)
a w końcu zawsze to łatwiej wyciąć nas na teście - odwołanie trudno wtedy napisać, prawda?

ale ja nie przejmowałabym się tym tak bardzo
i tak - będzie, co ma być
uczmy się uczmy :)

Tej masy aplikantów już się nie zatrzyma .....

Nawet jak wytną 50 % to i tak w samej Warszawie nagle przybędzie 1000 radców ....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót