Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
biedna_ja napisał:
czyli twierdzisz, że jedynym słusznym rozwiazanie m było zastosowanie art. 379??? tak????

Tak sądzę, ale szukam czegoś co mogłoby się nadać na odwołanie.

PS. Poza forum też są ludzie z tym problemem.

theBostonian napisał:
nie wiem dlaczego nie przeszli, może nie mieli 138/144 i uchylenia obydwu instancji - jak to było to przechodziło bez 149 - 100%

Było samo 138 bez zw. z 144, no i uchylenie postanowienia ostatniej instancji. Plus oczywiście lista zarzutów materialnych (budowlanka + 28 kpa), 7, 77, 107 par. 3 kpa, i niestety nie przeszło.... :(

biedna_ja napisał:
ok. ja mam wątpliwość ale o tym rozstrzygnie K2:(

To że tak uważam nie oznacza, że nie kibicuję tym ,którzy poszukują skutecznego sposobu wzruszenia. Po prostu szukałem dla kolegi jakiegoś punktu zaczepienia i nie znalazłem go, stąd takie stanowisko. Z radością uznam swój błąd jak tylko K2 zmieni Twoją ocenę.

pikokish napisał:
To że tak uważam nie oznacza, że nie kibicuję tym ,którzy poszukują skutecznego sposobu wzruszenia. Po prostu szukałem dla kolegi jakiegoś punktu zaczepienia i nie znalazłem go, stąd takie stanowisko. Z radością uznam swój błąd jak tylko K2 zmieni Twoją ocenę.

zobaczymy jak to będzie!!!

Kofek napisał:
Tak sądzę, ale szukam czegoś co mogłoby się nadać na odwołanie.

PS. Poza forum też są ludzie z tym problemem.

i co nic nie ma??? a orzeczenie co pajawia sie z 99 (CIEPŁ) ze nie do wszystkich umów??? jak na to sie zapatrujesz??

biedna_ja napisał:
i co nic nie ma??? a orzeczenie co pajawia sie z 99 (CIEPŁ) ze nie do wszystkich umów??? jak na to sie zapatrujesz??

wyrok SN z 23.03.1999, II CKN 24/98 to te orzeczenie?

Było nawet nowsze orzeczenie, które wkleiłem do tego tematu. Problem polega na tym, że w zasadzie te orzeczenia zostały skrytykowane i raczej są małe szanse na skuteczne podparcie się nimi w odwołaniu. Co więcej, są to stare orzeczenia (ponad 10 lat), wydane na podstawie KH. Sam chciałbym znaleźć jakiś dobry argument ale na nic nie trafiłem.

Kofek napisał:
Było nawet nowsze orzeczenie, które wkleiłem do tego tematu. Problem polega na tym, że w zasadzie te orzeczenia zostały skrytykowane i raczej są małe szanse na skuteczne podparcie się nimi w odwołaniu. Co więcej, są to stare orzeczenia (ponad 10 lat), wydane na podstawie KH. Sam chciałbym znaleźć jakiś dobry argument ale na nic nie trafiłem.

moze i racja!!!! zatem za rok kolejne starcie...w niewiadomo w jakiej formie z MS!!!!!!!!!!!!!!

szkoda ale nie ma co się łudzić ze i K2 bedzie zalezalo na uwzglednaniu odwołań .....

Ostatnia edycja:
biedna_ja napisał:
moze i racja!!!! zatem za rok kolejne starcie...w niewiadomo w jakiej formie z MS!!!!!!!!!!!!!!

szkoda ale nie ma co się łudzić ze i K2 bedzie zalezalo na uwzglednaniu odwołań .....

Pytanie moim zdaniem jest następujące, jak uzasadnić otrzymanie oceny pozytywnej przy złym oznaczeniu reprezentacji ?

Administracyjne - chodzi plotka że w odwołaniach nie powinniśmy powoływać się na niektóre orzeczenia, ponieważ dotyczą innego stanu faktycznego, np. II OSK 259/10 i VII SA/WA 1662/06.
Czy ktoś wie dlaczego te wyroki mają być dla nas niekorzystne, czy chodzi tylko o to że nie dotyczą wprost pozwolenia na budowę. Moim zdaniem najważniejsze jest aby pokazać orzeczenia które dotyczą art. 145 par. 1 pkt 4Kpa i stanowią, o tym że badanie przymiotu strony jest jednak (i to właśnie przy tej przesłance) dokonywane PRZED wydaniem postanowienia o wznowieniu

Kofek napisał:
Pytanie moim zdaniem jest następujące, jak uzasadnić otrzymanie oceny pozytywnej przy złym oznaczeniu reprezentacji ?

bo nie jest jednolite stanowisko co do zakresu zastosowania 379KSH???

spór w doktrynie??? jedno orzeczenie stare bo stare ale jest obowiązuje, a że skrytykowane tzn. że nie mozan się na nie powoływać???

Taki Sobie napisał:
Administracyjne - chodzi plotka że w odwołaniach nie powinniśmy powoływać się na niektóre orzeczenia, ponieważ dotyczą innego stanu faktycznego, np. II OSK 259/10 i VII SA/WA 1662/06.
Czy ktoś wie dlaczego te wyroki mają być dla nas niekorzystne, czy chodzi tylko o to że nie dotyczą wprost pozwolenia na budowę. Moim zdaniem najważniejsze jest aby pokazać orzeczenia które dotyczą art. 145 par. 1 pkt 4Kpa i stanowią, o tym że badanie przymiotu strony jest jednak (i to właśnie przy tej przesłance) dokonywane PRZED wydaniem postanowienia o wznowieniu

a poltka jest od kogo??
juz jest powołana K2??? czy dopiero będzie??

biedna_ja napisał:
bo nie jest jednolite stanowisko co do zakresu zastosowania 379KSH???

Stanowisko orzecznicze od ponad 10 lat jest jednolite, doktryna poza nielicznymi wyjątkami jest również zgodna. Ma ktoś może uzasadnienie uchwalenia KSH ???

biedna_ja napisał:
a poltka jest od kogo??
juz jest powołana K2??? czy dopiero będzie??

Informację mam z którejś tam ręki z kolei - podobno od rad. pr. który pomaga pisać odwołania. O co chodzi z tymi wyrokami ? Dla mnie są ok.

Kofek napisał:
Stanowisko orzecznicze od ponad 10 lat jest jednolite, doktryna poza nielicznymi wyjątkami jest również zgodna. Ma ktoś może uzasadnienie uchwalenia KSH ???

może i tak ale komentarz mój z 2011 r. wydawnictwo beck powiedział o istniejacym sporze....wiec ja juz sama nie wiem co i jak....

Podobno jest jakaś lista "Igciowych" wyroków do odwołania z admina. Może ktoś te orzeczenia wskazać na jednej liście?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót