nie polecam żadnych szkoleń
to jest na naszym etapie tylko wyciąganie pieniędzy
wiedzy tajemnej nikt tam nie przekazuje
jedyny plus to spotkanie w szerszym gronie i ewentualna możliwość wymiany myśli
to samo możemy sobie zapewnić bezpłatnie - w gronie kolegów aplikantów czy też innych towarzyszy egzaminacyjnej niedoli
może więc wykorzystajmy to forum do podrzucenia sobie ciekawych zagadnień albo nurtujących nas problemów
osobiście mam takie uwagi:
- odnośnie karnego: tylko uważne czytanie zadania egzaminacyjnego i to od końca może naprowadzić na trop, tutaj kk się przyda i przepisy generalnie od 425 i dalej kpk, poza tym nie warto bardzo grzęznąć w komentarzach i szukać dziury w całym ( widzę to teraz z perspektywy czasu), bo właśnie to zrobiłam i stąd moja porażka;
- odnośnie cywila : uważam, że pisanie od razu i bez przepisywania jest dobrym pomysłem, co do komentarzy - już jest lepiej, bo generalnie jesteśmy cywilistami, więc łatwiej się będzie odnaleźć, nie wolno za bardzo kombinować, ale konsekwentnie ciągnąć wywód;
- odnośnie administracji: tutaj moim zdaniem ważne jest zachowanie idealnej budowy skargi i staranność formalna;
- odnośnie gospodarczego: pisać najoszczędniej umowę, nie kombinować, jedyne co - to dobrze wycelować w rodzaj i tyle, każde rozwijanie tematu obróci się przeciw nam, nie ma co się popisywać znanymi z praktyki rozwiązaniami - ja tak zrobiłam i właściwie wszystko komisja zakwestionowała;
- no a test...... no cóż..... jest do zdania, trzeba tylko uważnie czytać - i to podczas nauki, jak i podczas egzaminu
współczuję wszystkim i sobie, ale cóż - raz mi się nie udało - pierwsze koty za płoty
mam nadzieję, że teraz będzie lepiej - i dla mnie i dla wszystkich
pozdr.