(najpierw stan faktyczny - dla tych którzy nie przerabiali jeszcze karnego, i nie za bardzo wiedzą o co chodzi w tym problemie)
Ktoś jest skazany za zabójstwo (148kk) a my twierdzimy, że to było nieumyślne spowodowanie śmierci (155kk).
Co do zasady wtedy należy zakwestionować ustalenia Sądu (w zakresie umyślności/nieumyślności) a nie naruszenie prawa materialnego (art. 148kk).
No ale, moim zdaniem, w niektórych przypadkach, spokojnie można rozważyć podniesienie obu zarzutów, co później przed komisją II stopnia ;-) można uzasadnić następująco:
"W pierwszej kolejności został podniesiony zarzut błędu w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę orzeczenia - z uzasadnieniem, że z okoliczności sprawy wynika, iż sprawca działał nieumyślnie.
Zarzut naruszenia prawa materialnego sformułowany został wyłącznie z ostrożności procesowej - na wypadek nie uwzględnienia zarzutu pierwszego. W takim przypadku podniosłem, iż ustalony przez Sąd pierwszej instancji stan faktyczny (jak stwierdzono po rozważeniu zarzutu pierwszego - ustalony prawidłowo), w szczególności w zakresie świadomości oskarżonego, wyczerpuje znamiona z art. 155kk (nieumyślnego spowodowania śmierci) a nie z art. 148kk (zabójstwo)."
...no ale mam nadzieję, że przypadek na karnym będzie na tyle prosty, że nie będę miał dylematu, czy napisać zarzuty tak jak by chciała komisja, czy tak jak ja rozumiem ten problem.
ps. ciekawe, że w cywilu i administracji nie ma takiego problemu (...chyba, że jest - tylko żyję w nieświadomości ;-) )