Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do piszących w Warszawie, i innych
proszę o wskazanie źródła z którego osoby zdające w W-wie powzięły informacje o tym, że można mieć na egzaminie kserokopie/wydruki.

W katowicach nie wolno nic...

stanowisko komisji jest następujące "Akty prawne, komentarze i orzeczenia mogą być tylko w oryginałach- nie można mieć kser i wydruków. Mogą być podkreślenia ale nie może być dopisków."

Ażeby mieć możliwość dyskucji musimy wesprzeć się stanowskami innych Komisji.

Dzięki

nigdzie nie wisi. to są informacje otrzymane od naszego starosty, które zostały rozesłane do wszystkich aplikantów.

Albo oryginał orzeczenia?
Ja mam z kolei informacje od aplikantów z roku katowickiego, że kserówki są dopuszczalne i to nawet niezbindowane.
A w zawiadomieniu nie ma mowy o tym wcale z zaznaczeniem, że sprawę każdorazowo rozstrzyga przewodniczący....
Znowu te Katowice jakieś dziwne?

Levi napisał:
Akty prawne, komentarze i orzeczenia mogą być tylko w oryginałach- nie można mieć kser i wydruków.

Co to jest oryginał aktu prawnego? Dziennik Ustaw?

A tam się przejmujecie - wnosicie co macie i tyle. W zeszłym roku też niby w Katowicach oficjalne stanowisko komisji było podobne, a tak naprawdę to nikt nie kontrolował przed wejściem co znajduje się w walizkach. Nie sądzę, żeby tym razem komuś się chciało. Na dobrą sprawę można było wnieść wszystko - i ksera, i wzory umów, i wzory pism, i gotowe rozwiązania zadań, jeżeli ktoś takie posiadał już przed wejściem na egzamin :-D

W trakcie egzaminu też nie przypominam sobie, żeby komuś zwrócono choćby uwagę, że korzysta z czegoś nieodpowiedniego (choć może coś mi umknęło)... A nawet jeżeli to co się stanie? Najwyżej wam zabiorą tą kserówkę...

Kiedy pokazałem szacownej komisji, na wstępie drugiej części egzaminu, moje dopiski i zakreślenia w kodeksie i zapytałem, czy mogę taki kodeks wnieść, to spojrzano na mnie ze zdziwieniem i powiedziano, że to bardzo dobrze, że mój kodeks tak wygląda, bo to znaczy, że się uczyłem :-D

"Lepiej nosić niż się prosić". Dla mnie bardzo denerwujące były sytuacje, gdy po 2 minutach od rozpoczęcia korzystania z komputera i lexa podeszła do mnie jedna z członkiń szacownej komisji i powiedziała tonem zdecydowanym, żebym już kończył, bo inni chcą korzystać... I po kolejnych 2 minutach to samo... I potem znowu to samo... :-D

Ja zabieram kserówki nowego kk i kpk oraz kpa i ppsa.
A resztę mam pokreślaną i już. Mam też czyste egzemplarze i od wszelkiego je biorę.
Komentarze i tak się nie przydadzą za bardzo, a orzecznictwo to najpierw trzeba znać, żeby je powoływać...,więc też się nie stresuję.

Rambubu ma rację. Nie dajmy się zwariować. Tym bardziej, że słychać sprzeczne informacje zewsząd. Normalny szał przedegzaminacyjny.

Mnie tylko interesuje, jakie stoliki i krzesełka będą tym razem. Bo jak w formacie zeszłorocznym - czyli jak chusteczka do nosa..... - wszyscy będą używać komputerów istotnie zgodnie z ich nazwą..... laptop :) , a wtedy ten czerwony ekran może się pojawić po przegrzaniu udek :)....

Będzie się działo...

Nie ma żadnego oficjalnego stanowiska/komunikatu itd. itp. że wolno posiadać i korzystać w Warszawie z kserokopii i wydruków aktów z których można korzystać na podstawie ustawy.

W oryginałach Wam każą mieć w Katowicach ? Spytajcie się ich jak są tacy władczy, czy możliwe są poświadczone/uwierzytelnione odpisy ww. i kto ma prawo poświadczać/uwierzytelniać.

Czyli nie tylko w Krakowie nie wolno mieć wydruków i kserokopii. Tylko wydania książkowe. Może się dowiedzieli o skryptach warszawskich.

Nie bardzo, tylko 4 grupy po 70 osób. Około 30 osób podchodzących bez aplikacji.

To jest i tak szybciej o jakieś 3 tygodnie niż ostatnio. W zeszłym roku to był wrzesień, o ile pamiętam.
Może i nam "skrócą cierpienia" i przynajmniej będzie wiadomo czy szykować miarę na togę czy też obrać kierunek pt. hodowla ogórków....., chociaż to nie bardzo chodliwe w ostatnim czasie...

Nam podali ten termin w zawiadomieniu o egzaminie, też byłam zdziwiona, że tak szybko ogłoszą wyrok :).

No proszę, czyli są komisje, gdzie coś więcej wiadomo - o przebiegu egzaminu o dozwolonych materiałach, o terminie ogłoszenia wyników.
Katowice - jak zwykle dezorganizacja, dezinformacja. Oby tylko nie zakończyło się to dezintegracją..... zdających.....:rolleyes:

@ jamona
Kraków przoduje też pod względem liczby zdawalności , w tamtym roku zdało chyba ponad 90 % podchodzących.
Czyż tak ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót