Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja myslę że dopuszczalny kolor zależy od płci kreślącego

Piot napisał:
Czy wszystkie kolory są dopuszczalne? Różowy też czy tylko żółty??
To nie o to chodziło! Można mieć podkreślenia tylko markerami niezależnie od koloru. Zabronione są natomiast podkreślenia długopisem, a już w ogóle - cienkopisem. W sumie jest to logiczne, bo zakreślaczem przecież sobie nic nie dopiszesz na stronie komentarza, a już długopisem, czy też cienkopisem tak. Przecież można sobie wyobrazić jak taki zdający sobie robi podkreślenie cienkopisem, ale linia składa się z mikrodruku, w którym można sobie już dowolnie strzelić jakiś wzór umowy albo apelację karną! Więc pamiętajcie - z podkreśleniem cienkopisem Was wywalą.

;)

u nas w zawiadomieniu jest mowa o zakreśleniach i kolorowych zaznaczeniach, wię w mojej ocenie także pióra , cieńkopisy itp :-)

A może by tak wszyscy poszli? Jedni do nauki, inni do pracy?
To by nam się żadna Kasia nie pokazywała...
A swoją drogą - Kasia85? Co to za liczba? Waga? Obwód talii czy biustu? Czy głowy?
Wiek?

FrankF napisał:
To nie o to chodziło! Można mieć podkreślenia tylko markerami niezależnie od koloru. Zabronione są natomiast podkreślenia długopisem, a już w ogóle - cienkopisem. W sumie jest to logiczne, bo zakreślaczem przecież sobie nic nie dopiszesz na stronie komentarza, a już długopisem, czy też cienkopisem tak. Przecież można sobie wyobrazić jak taki zdający sobie robi podkreślenie cienkopisem, ale linia składa się z mikrodruku, w którym można sobie już dowolnie strzelić jakiś wzór umowy albo apelację karną! Więc pamiętajcie - z podkreśleniem cienkopisem Was wywalą.

Ale chodzi o podkreślenia długopisem w komentarzach, czy w kodeksach też? W kodeksach mam sporo podkreśleń i odesłań do innych przepisów...

Edit: Ok, już rozumiem, nie przeczytałem w jakim kontekście była to wypowiedź :-)

Edit 2: Czy posiada ktoś z was może klucz do zadań z adwokackiego z zeszłego roku? A może ktoś z was rozwiązywał kazus z cywila z tamtego egzaminu?

Ostatnia edycja:
UWAGA!! Wszyscy którzy pobrali ten słynny test zainfekowali sobie komputery. Teraz już wiemy skąd powiedzenie ciekawość to pierwszy stopień do piekła.
A Kasia dobrze wiedziała, ze aplikanci radcowscy zrobia wszystko dla tego egzaminu.

No przecież właśnie nikt nie pobrał podobno, bo nie mógł :)

Nikt nie mógł pobrać, bo każdy został zainfekowany przez samą bytność na tejże stronie. Na tym polegało działanie wirusa - nie można ściągnąć prawdziwego testu "z wycieku" ;-)

FrankF napisał:
Nikt nie mógł pobrać, bo każdy został zainfekowany przez samą bytność na tejże stronie. Na tym polegało działanie wirusa - nie można ściągnąć prawdziwego testu "z wycieku" ;-)

tzn? ja też weszłam na stronę, mój antywirus nic nie sygnalizował, jak mam sprawdzić czy rzeczywiście "zostałam zainfekowana" ... wole dmuchać na zimne kiedy chodzi o ryzyko problemów z komputerem, którego mam używać podczas egzaminu...

Aaaaa - to już wiadomo skąd ta podpucha. Komputery zainfekowane pokażą od razu czerwony ekran po włożeniu pendrive'a na egzaminie.
I jeśli w innych komisjach - podobnie jak w Katowicach- będzie to oznaczało pisanie ręcznie dalszych wszystkich części...., długopisy okażą się niezbędne....

profesjonalny program antywirusowy pokazuje. Lepiej sprawdz. juz zaluje ze cos mnie pokusilo Licho nie śpi,

zastaw rejestrowy napisał:
profesjonalny program antywirusowy pokazuje. Lepiej sprawdz. juz zaluje ze cos mnie pokusilo Licho nie śpi,

Tak samo pokazuje jak będą minikazusy, skarga kasacyjna i akt oskarzenia :cool:

dobra zmieńmy temat.

Właśnie przeczytałem zadanie z cywila z tamtego roku. Wytyczne dla komisji też przeczytałem. Ogólnie uważam, że było ciężko. Podstawowym problemem było znaleźć problem, co bez czytania wytycznych wcale nie wydaje się takie proste.

Mam jednak wątpliwość, jaki powinien być zakres zaskarżenia ? Wydaje mi się że w części, nie w całości (kwestię kosztów pomińmy w tym momencie). SO powinien zmienić wyrok i zasadzić dodatkową kasę. Czy może jednak to było nierozpoznanie istoty ? Choć moim zdaniem to był tylko błędne zastosowanie przepisów o umowie przedwstępnej i niezastosowanie 471.

Jak uważacie ?

zastaw rejestrowy napisał:
UWAGA!! Wszyscy którzy pobrali ten słynny test zainfekowali sobie komputery. Teraz już wiemy skąd powiedzenie ciekawość to pierwszy stopień do piekła.
A Kasia dobrze wiedziała, ze aplikanci radcowscy zrobia wszystko dla tego egzaminu.

to dlatego mój nie chcial pobrać :-)

Ale w którym punkcie wyroku? W pierwszym, moim zdaniem, należało skarżyć w części dotyczącej odsetek (choć wiele osób uważało, że trzeba to zostawić, żeby się uprawomocniło). W drugim już nie pamiętam (ja skarżyłem w części i wystarczyło), ale chyba wytyczne były takie, żeby skarżyć w całości.

Wytyczne ktore mam wprost nie wskazują czy w całosci czy w części. Ale dzięki za odpowiedź :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót