K
Kibolski
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 170
To na pewno członek Komisji Egzaminacyjnej. Chce nas nastraszyć trudnym egzaminem 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Rambubu__ napisał:A macie może jakiś prosty patent na ustalenie (albo jakiś wasz własny, "autorski" sposób) kiedy ma miejsce odrzucenie, kiedy zwrot, kiedy pozostawienie bez rozpoznania (na zasadzie - "oddalenie" - wtedy gdy rozpatrzono sprawę merytorycznie)?
Czy wszystko wykuwacie w zależności od sytuacji, bo nie ma tutaj jakiejś zasady?
Mamy jeszcze dwa dni, to jest mnóóstwo czasu.... :-D
Toledo napisał:ale mówisz o kpc, tak? myślę, że różnica między zwrotem, a odrzuceniem jest prosta. Nie zerkając w kodeks pisząc o tym przychodzi do głowy z praktyki, że zwrot to z zasady wtedy kiedy nie uzupełniono braków lub pismu z innych powodów nie można nadać biegu, natomiast odrzucenie to tam gdzie sąd albo z urzędu albo na zarzut nie może poradzić postepowania, mimo prawidłowego (w ocenie powoda, wnioskodawcy) złożenia pisma, czy już nawet wszczęcia. Ja sobie tak to poukładałam i działa. A z czym masz problem, może jest jakaś metoda?