Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
na adwokackim test był trudny.
trochę masakra, ludzie generalnie strzelali

na adwokackim część pytań łatwych, a część DZIWNYCH. generalnie sporo chybił trafił :)

test trudny nie byl jakby przerobić wszystko :) zabolała mnie ilość pytań z ksh, które jest moją piętą ach...... :/ 13 z ksh chyba bylo.

Pewna część pytań banalna.

Jako, że słaby ze mnie naukowiec i ogólnie średnio się przygotowałem do testu delikatnie mówiąc to poszło mi ani dobrze, ani źle.

Pewny bylem ok. 35, ok. 35 całkowite strzały, w pozostałych 30 coś tam mi się wydawało....

Test w miarę spoko, powinno się udać to ogarnąć :) Liczę na ok 75 pkt, były pytania z nowości w postępowaniu administracyjnym, bardzo dużo prawa spółek handlowych i mało karnego/wykroczeń (całe szczęście!). Nie było minikazusów. Pytań pamiętam całkiem sporo, ale naprawdę nie ma sensu tutaj ich pisać, z pewnością za kilka dni wypłyną, tak czy owak...

No to chyba podobnie jak wszystkim ;-) ja jestem tak 50/50
Te z weksli były inne niż zawsze, a tak poza tym też mam wrażenie że trochę dziwne niektóre pytania, a niektóre na chybił trafił, oby trafił :grin: ale cóż aby do przodu :lol:, ciekawe co jutro

loyd30 napisał:
Minikazisów nie było ..... test znośny ... raczej mam do przodu. Ciekawe co nas czeka jutro - ale SAO raczej nie będzie.
Ktoś pisał przecież, że ma szalenie tajne informacje o minikazusach na teście w tym roku. Nie chciało mi się w to wierzyć i okazało się, że miałem rację. Takie są właśnie te "przecieki" na forach publicznych. Skoro piszesz, że pytania były nawet znośne, to chyba było ok. Przecież najbardziej bałeś się testu:)

piszcie pytania jakie pamiętacie - może uda się złożyć cały test

FrankF napisał:
Ktoś pisał przecież, że ma szalenie tajne informacje o minikazusach na teście w tym roku. Nie chciało mi się w to wierzyć i okazało się, że miałem rację. Takie są właśnie te "przecieki" na forach publicznych. Skoro piszesz, że pytania były nawet znośne, to chyba było ok. Przecież najbardziej bałeś się testu:)

Pisał to zastaw_rejestrowy - na którego dementi i publiczne zgolenie włosów z głowy oczekuję z niecierpliwością :D

FrankF napisał:

Po pierwszym rozwiązaniu na brudno, gdzie odpowiadałem na pytania na które odpowiedź znam wyszło mi ~ 65 pkt. Potem się robiło te których się jest prawie pewnym itp.

Liczę na ok 70 % (takie minimum).

Witam,

w sprawie odtworzenia pytań, pamiętam następujące:

Czy można poręczyć za przyszły dług:

a. Nie można.
b. Można, ale musi być oznaczona jego wysokość.
c. Można, ale musi być oznaczony termin.

Jaki jest termin, do złożenia apelacji w postępowaniu zwyczajnym w KPW

a. 7 dni
b. 14 dni
c. 3 dni

p.s. Zdaję we wrocławskiej OIRP.

sory, durne pytanie - nie widziałam ostatniego zdania pod pytaniem ;-)))))

papuuuga - tak :) OIRP = Okregowa Izba Radców Prawnych

jeszcze jedno pytanie:

Za wykroczenie o charakterze chuligańskim sąd w KPW może zasądzić nawiązkę w wysokości;

a. 1000 zł
b. 2000 zł
c. 5000 zł

... i tu wtopiłem, dałem 5000 zł, skleiło mi się z maksymalną grzywną.

Oh, okej no to były pytania o:

1) zastrzeżenie odsetek na wekslu
2) wykonywaniu praw z weksla umorzonego
3) wysokości nawiązki za wykroczenie chuligańskie
4) max wysokości grzywny na podstawie prawa o ustroju sadów powszechnych
5) organie właściwym do odwołania od orzeczeń sadów wyspecjalizowanych EU
6) zasadzie na mocy której UE ma kompetencje w niektórych obszarach (zasada przyznania)
7) wyborze sędziów TK
8) liczbie posłów potrzebnych do złożenia wniosku o wotum nieufności dla ministra
9) odszkodowaniu dla pracownika w przypadku wygaśnięcia stosunku pracy z powodu śmierci pracodawcy
10) odszkodowania dla pracownika z powodu wydania wadliwego świadectwa pracy
11) zatarciu skazania za czyn nierządny z małoletnim poniżej lat 15
12) przedawnieniu wykonania kary na tle wykroczeniówki
13) sposobu rozstrzygania o odmowie wznowienia postępowania w kpa
14) o niemożności stwierdzenia nieważności w przypadku zaistnienia wady w postaci wydania decyzji przez organ niewłaściwy z uwagi na upływ czasu
15) o sposobie liczenia terminu w ppsa w przypadku gdy ostatni dzień wypada w dzień wolny od pracy
16) o mocy wstecznej warunku
17) o zakazie grożenia postępowaniem karnym w pismach radcy prawnego
18) o powoływaniu dowodów z zeznań adwokata/radcy w postępowaniu sądowym
19) o jednostki organizacyjne samorządu radcowskiego posiadające osobowość prawną
20) o organy nadzoru nad samorządem gminnym
21) o rozpatrywanie uwag do planu zagospodarowania przestrzennego (kto)
22) o wejście w życie planu miejscowego
23) o istotę umowy komisu
24) o formę sprzedaży udziałów
25) o to czy w sp. akcyjnej mogą być akcje o różnych wartościach nominalnych
26) o podziale przez wydzielenie (definicja)
27) o uzyskaniu tytułu egzekucyjnego na wspólników sp. jawnej
28) o zakaz ugody przy postępowaniu odrębnym w sprawach z ub. społecznych
29) o sposobie postępowania w przypadku wydania wyroku zaocznego przeciwko osobie prawnej pozbawionej organów
30) o terminie do wniesienia apelacji w wykroczeniach
31) o wykluczanie wykonawców z postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego
32) o to kiedy w sp. z o.o. trzeba się zebrać celem podjęcia uchwały o dalszym istnieniu spółki
33) o to co to jest większość bezwzględna w ksh
34) o sposób uchwalania dopłat w sp. z o.o. w likwidacji
35) o możliwości ustanowienia prokury w sp. z o.o. w likwidacji
36) o wykreśleniu z urzędu wpisu do rejestru dłużników
37) co nie może być przedmiotem zastawu rejestrowego
38) o to co co się należy darczyńcy od obdarowanego gdy ten pierwszy popada w niedostatek

39) skutki działania pełnomocnika po wygaśnięciu umocowania
40) skutki wobec nabywcy spłaty wierzytelności zbywcy wierzytelności
41) jaki środek przysługuje od ostatecznej decyzji MS o odmowie wpisu na listę radców prawnych
42) jaki środek przysługuje od decyzji Prezesa UOKIK
43) przedawnienie roszczeń z tytułu opieki
44) co wchodzi w skład majątku wspólnego (chodziło o pobrane wynagrodzenie za pracę)
45) o skreślenie z listy radców prawnych
46) o możliwość obrotu akcjami/udziałami przed wpisaniem spółki do rejestru
47) możliwość uwzględnienia wniosku o przedłużenie terminu sądowego
48) dot. możliwości zrzeczenia się apelacji w post. cywilnym (chodziło o uproszczone)
49) sposób nadawania klauzuli wykonalności nakazom zapłaty
50) sposób zasięgania przez kierownika jednostki opinii o pracy radcy prawnego
51) skutek braku w skardze na przewłokę wniosku o stwierdzenie przewlekłości
52) kto może być pełnomocnikiem podmiotu odpowiedzialnego posiłkowo na gruncie kks
53) do kiedy możliwa jest interwencja uboczna
54) kto może być pełnomocnikiem w postępowaniu administracyjnym
55) jaki skutek ma umowa przedwstępna dot. zbycia nieruchomości zawarta w formie z podpisami notarialnie poświadczonymi
56) warunki wykonywania praw udziałowych przez użytkownika/zastawnika
57) termin na wniesienia zastrzeżeń co do zmian w ks. akcyjnej
58.) zbycie udziału przez wspólnika obciążonego obowiązkiem powtarzających się świadczeń niepieniężnych
59) kto ma prawo zaskarżyć postanowienie o ogłoszeniu upadłości
60) kto pozywa i jest pozywany przy upadłości likwidacyjnej
61) właściwość ogólna w sprawach nieprocesowych
62) kiedy niemożliwe jest podjęcie warunkowo umorzonego postępowania karnego
63) kiedy uchwała SN ma moc zasady prawnej z mocy prawa
64) jakie przepisy stosujemy do trwałego zarządu w u.g.n.?
65) gdzie i wg jakich przepisów wnosi się odwołanie od decyzji ZUS
66) co to jest całkowita niezdolność do pracy

Ostatnia edycja:
Myślicie, że kiedy opublikują test? ile trzeba mieć poprawnych odpowiedzi do zaliczenia?

Niedobrze, test był trudniejszy niż w poprzednich latach, znikoma liczba pytań się powtórzyła. Pozostaje mi mieć nadzieję że zmieszczę się w tym obszernym marginesie na błędy.

marcin_r napisał:
Na oko młodego aplikanta ten test ma raczej przesiewowy charakter.........

Test był uważam łatwiejszy niż rok temu a pytań powtórzyło się multum (biorąc pod uwagę ogólną pulę pytań z adwokackiej/notarialnej/radcowskiej). Sądzę, że 95% zda.

Test na adwokackiej, moim zdaniem, był trudniejszy niż w ubiegłym roku pewnych byłem ok. 35 aby okazało się że i w tym mam błędy :( :mad:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót