Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
skromnie dodam kolejne pytanie: sprzedaż firmy ;-) a może ktoś się zmierzył z odpowiedziami?

81 możliwość wnoszenia pozwu przeciw wspólnikowi spółki jawnej.
82. brak możliwości działania pełnomocnika jeżeli pełnomocnictwo wypowie mocodawca

krzysw napisał:
zazdroszczę bowiem adwokacki bez porównania znacznie trudniejszy, u mnie kilka dziewczyn po wyjściu się popłakało i stwierdziło, iż nie wybierają się jutro

a Kibolski ty rad. czy adw. zdawałeś ?

Radcowski. Niemniej jednak stopniowo ciułam kolejne poprawne odpowiedzi z tego co widzę...
Jest szansa zdać.

FrankF napisał:
Wydaje mi się, że działa w Was teraz stres - "gdyby się okazało, że nie zdałem, to przynajmniej powiem sobie i innym, że na trudnym teście".

tak teraz myślę o tym jak będę się tłumaczył, kpina. Może ty tak robisz, ale nie koniecznie tak postępują inni.

FrankF napisał:
Dlatego nie przerzucajcie się ocenami, kto miał łatwiej, a kto trudniej.

Nie licytujemy się tutaj kto miał łatwiej. Zastanów się człowieku ani radcy nie widzieli pytań na adw. i na odwrót więc nie wiem jak mielibyśmy to porównywać. Oceniam przez pryzmat zeszłorocznego testu. Sporo u nas pytań była ze zdania trzeciego przepisu tudzież § 3 tudzież następnych.

84. co robi sąd jeśli czyn nie wypełnia znamion jak już jest rozprawa - uniewinnienie

dzięki za pytania, ja szacuję swój wynik na 85-86 i generalnie utwierdziłem się dzięki tym pytaniom na forum

tepmusfugit napisał:
83 poręczenie wierzytelności przyszłej

Już 83 pytania z radcowskiego.
Może jest ktoś z adwokackiego i pamięta jakieś pytania?

to gratulacje:) ja jeśli przeszedłem to na styk, trochę przez pospiech, własną głupotę no i rzecz jasna mało czasu poświęconego na naukę. Mimo tego uważam, ze test był trudniejszy od innych korporacyjnych które były wcześniej, lecz do zdania na 80% przy miesięcznej solidnej nauce od zera. inna sprawa że moja intuicja co do pytań zupełnie się nie sprawdziła:(

krzysw napisał:
Nie licytujemy się tutaj kto miał łatwiej. Zastanów się człowieku ani radcy nie widzieli pytań na adw. i na odwrót więc nie wiem jak mielibyśmy to porównywać. Oceniam przez pryzmat zeszłorocznego testu. Sporo u nas pytań była ze zdania trzeciego przepisu tudzież § 3 tudzież następnych.
1. Nie mówiłem o różnicy adw/radc. Jestem na tyle rozgarnięty, że wiem, iż zdawaliście w tym samym czasie, a do tego - co ciekawe - testy były różne:wow:
2. W zeszłym roku wszyscy po egzaminie mówili, jakie to pytania były wielce trudne. Po kilku miesiącach na forum ludzie już komentowali, że ten test radcowski 2010 był w gruncie rzeczy łatwy. Skąd więc ta różnica? Inaczej ocenia się pytania na miejscu, gdy działają jeszcze emocje, a inaczej jest za kilka tygodni czy miesięcy, jak człowiek rozwiązuje test na spokojnie. Poza tym dziwnym trafem zawsze jest tak, że aktualnie zdający narzekają na stopień trudności i twierdzą, że w porównaniu do roku ubiegłego, to mieli hardcore.
3. Nam zadali w zeszłym roku 100 pytań tylko z preambuły konstytucji. Żadnego"zdania trzeciego przepisu", żadnego "§ 3 tudzież następnych".

Ostatnia edycja:
nie wiem czy już się powtórzyły, jeśli tak, to przepraszam

inne pytania: apelacja w wykroczeniach - termin

kto moze wnieśc skargę kasacyjną w wykroczeniach

maksymalna wysokość nawiązki chuligana w wykroczeniach

termin przedawnienia wykonania kary w wykroczeniach

możliwość dopłat w S.A. po otwarciu likwidacji

wykonywanie praw zastawnika z akcji

czy akcje imienne mogą mieć różną wartość nominalną

pytania z prawa pracy: dotyczące roszczeń przy odmowie sprostowania świadectwa pracy, co przysługuje gdy umowa na czas okreslony a pracodawca umrze oraz możliwość otrzymywania wynagrodzenia na rachunek bankowy

pytania o roszczenia z umowy przedwstępnej nabycia nieruchomości zawartej w formie z podpisem notarialnie poświadczonym

sprzedaż udziałów w sp. z o.o. - jaka forma

darczyńca popadł z niedostatek - jakie ma uprawnienia - o co może wnosić

ile dni musi upłynąć od ogłoszenia planu zagospodarowania przestrzennego [uwaga - tu się zmieniły przepisy]

do kogo kierujemy protesty w sprawie planu zagospodarowania przestrzennego

kto jest przedstawicielem adm rządowej w województwie

Ostatnia edycja:
Pipino napisał:
Te pytania które piszecie są łatwe.
TO radcowski tak ?

Hmmm.... zapewniam Cię, że nie takie łatwe, gdy widzisz całe sformułowane pytanie a nie tylko główną myśl, tak jak teraz i do niej przyporządkowane 3 często bardzo zbliżone odpowiedzi ... Jeśli się nie mylę w jednym z pytań opcje różniły się jedynie spójnikiem "i" "lub" "albo"
Takie hasłowe rzucenie tematów służy tylko tym, którzy mieli ten test dzisiaj przed oczami a na pewno nie można na tej podstawie stwierdzić jaki był stopień trudności.
Ja uważam, że był trudny - ubiegłoroczny robiony z marszu też umówmy się nie był "pikusiem", ale teraz jakoś nieproporcjonalnie były ułożone pytania z części tylko gałęzi prawa ....
Ja wychodząc z sali byłam pewna 45 odpowiedzi.... Trochę posprawdzałam i myślę, że na styk coś tam człowiek zgromadzi.... ale szału nie ma :)

aniajk napisał:
nie wiem czy już się powtórzyły, jeśli tak, to przepraszam

czy się powtórzyły, czy nie moje morale rosną bo z podanego przez Ciebie zestawu mam tylko 1 źle :D

A no właśnie, czy ktoś posiada jakieś przybliżone informacje o wynikach w W-wie ?

Było jescze pytanie o klauzulę wykonalności nakazu zapłaty i o uchylenie wyroku zaocznego w przypadku braku reprezentacji osoby prawnej (art. 341[1] kpc].

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót