Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
WPZ 26.289

skarżyłem pkt III

wnosiłem o jego zmianę przez zasądzenie 20.000 z odsetkami plus skapitalizowane odsetki od kwoty 33.100 od dnia 16.5.2008 do 24.11.2009 (6.288,55 zł)

zarzuty materialne 445 kc, 455 kc oddnośnie odsetek (6.288,55), 361 kc, 362 kc
zarzuty procesowe 233 kpc odnośnie oceny opinii biegłego i 328 par 2 kpc odnośnie nieustosunkowania się w uzasadnieniu co do wątpliwości w przyczynieniu się itp

zapomniałem wnieść o zasądzenie kosztów procesu:) ale w sumie można aż do zamknięcia rozprawy więc z tego powodu chyba mnie nie obleją:)

hej mam takie pytanie, zapomniałem się podpisać jako radca prawny pod pracą, czy wiecie jakie są wytyczne dla egzaminatorów w tej sprawie?czy jeśli zarzuty i wnioski apelacyjne mam ok, to za tylko brak podpisu mogą mnie oblać:(

Myślicie, że były jakieś haki w tym zadaniu?

Oprócz tego, że nie było KRS pozwanej - w tym zakresie zrobiłem zastrzeżenie pod pracą, że przyjmuję, iż pełnomocnik pozwanej jest należycie umocowany.

rayne napisał:
hej mam takie pytanie, zapomniałem się podpisać jako radca prawny pod pracą, czy wiecie jakie są wytyczne dla egzaminatorów w tej sprawie?czy jeśli zarzuty i wnioski apelacyjne mam ok, to za tylko brak podpisu mogą mnie oblać:(

U nas powtarzali wielokrotnie, żeby się podpisać jako radca bo brak dyskwalifikuje pracę.

W instrukcji do zadania też było wyraźnie napisane aby podpisać się imieniem i nazwiskiem radcy, ale nie wiem jakie będą konsekwencje braku podpisu.

Hej,

parę uwag:
- skarżymy tylko punkt wyroku, w którym było oddalenie (pkt III) a nie punkt I, gdzie sąd nam coś przyznaje;
- odsetki powinny być liczone od dnia 17 czerwca 2008 r. - ubezpieczyciel ma 30 dni na wypłatę (ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych) od zgłoszenia szkody; termin upłynął 15.06.2008 ale była to niedziela i zgodnie z 115 kc przypadł na dzień następny; więc odsetki od 17.06.2008 do 24.11.2009;
- odsetki wliczamy do WPZ bo nie są dochodzone obok roszczenia głównego; jak ktoś skarżył też 20.000, to wtedy nie wlicza się odsetek; odsetki od 33.100 są dochodzone samodzielnie, więc się je kapitalizuje (dużo orzeczeń przy kasacji)
- WPZ powinien być zatem 25.955 zł
- od 20.000 zł odsetki powinny być dochodzone chyba od dnia doręczenia pozwu a nie wniesienia powództwa (choć brak tej daty w aktach)
- koszty można było skarżyć (na moje wyliczenia sąd zasądził o 100 zł za mało, ale nie jestem pewien)

pozdrawiam

po_egz napisał:
Hej,

- odsetki powinny być liczone od dnia 17 czerwca 2008 r. - ubezpieczyciel ma 30 dni na wypłatę (ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych) od zgłoszenia szkody; termin upłynął 15.06.2008 ale była to niedziela i zgodnie z 115 kc przypadł na dzień następny; więc odsetki od 17.06.2008 do 24.11.2009- od 20.000 zł odsetki powinny być dochodzone chyba od dnia doręczenia pozwu a nie wniesienia powództwa (choć brak tej daty w aktach)

pozdrawiam

Skarżyłem odsetki od 15.6.2008 bo to z korzyścią dla klienta, a ani pozwana ani sąd w toku sprawy nie podnosili, że odsetki mają być 30 dni później. Tak samo z dosetkami od doręczenia pozwu, skarżyłem na korzyść klienta.

zomada napisał:
Skarżyłem odsetki od 15.6.2008 bo to z korzyścią dla klienta, a ani pozwana ani sąd w toku sprawy nie podnosili, że odsetki mają być 30 dni później. Tak samo z dosetkami od doręczenia pozwu, skarżyłem na korzyść klienta.

Sąd II instancji musi zastosować prawo materialne z urzędu, bez względu na zarzuty (art. 14 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach) czy 481 KC w zw. z 455 KC. Więc co do zasady powinnaś przegrać w tym małym zakresie, ale to drobiazg. Tak ja to przynajmniej widzę

po_egz napisał:
Hej,

parę uwag:
- skarżymy tylko punkt wyroku, w którym było oddalenie (pkt III) a nie punkt I, gdzie sąd nam coś przyznaje;
- odsetki powinny być liczone od dnia 17 czerwca 2008 r. - ubezpieczyciel ma 30 dni na wypłatę (ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych) od zgłoszenia szkody; termin upłynął 15.06.2008 ale była to niedziela i zgodnie z 115 kc przypadł na dzień następny; więc odsetki od 17.06.2008 do 24.11.2009;

II CSK 434/09
3. Jest zasadą, że zarówno odszkodowanie, jak i zadośćuczynienie za krzywdę stają się wymagalne po wezwaniu ubezpieczyciela przez poszkodowanego (pokrzywdzonego) do spełnienia świadczenia odszkodowawczego (art. 455 § 1 k.c.). Od tej zatem chwili biegnie termin do odsetek za opóźnienie (art. 481 § 1 k.c.).

Swoją droga ciekawa jestem w jaki sposób ustaliłeś jaki dzień przypadał w konkretnej dacie kilka lat temu ?:)

przepiorka napisał:
po_egz napisał:
Hej,

II CSK 434/09
3. Jest zasadą, że zarówno odszkodowanie, jak i zadośćuczynienie za krzywdę stają się wymagalne po wezwaniu ubezpieczyciela przez poszkodowanego (pokrzywdzonego) do spełnienia świadczenia odszkodowawczego (art. 455 § 1 k.c.). Od tej zatem chwili biegnie termin do odsetek za opóźnienie (art. 481 § 1 k.c.).

Swoją droga ciekawa jestem w jaki sposób ustaliłeś jaki dzień przypadał w konkretnej dacie kilka lat temu ?:)

Wielu ludzi na tym wyroku się zapędziło, bo przeczytało tylko tezę. A w przedostatnim akapicie tego wyroku SN pisze:

Jest zatem zasadą, że zarówno odszkodowanie, jak i zadośćuczynienie za krzywdę stają się wymagalne po wezwaniu ubezpieczyciela przez poszkodowanego (pokrzywdzonego) do spełnienia świadczenia odszkodowawczego (art. 455 § 1 k.c.). Od tej zatem chwili biegnie termin do odsetek za opóźnienie (art. 481 § 1 k.c.). Jednakże zasada ta doznaje wyjątków, które do końca 2003 r. wynikały z § 32 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 marca 2000 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów, obecnie zaś wynikają z przepisów art. 14 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

A datę znałem z kalendarza z komputera z lexem. Poza tym kalkulator odsetkowy w lexie mi powiedział, że 15.06.2008 był niedzielą i policzył odsetki o jeden dzień później

Wyglada na to że masz rację. Niemniej jednak liczę że skoro zaskarżyłam więcej niż mniej to nie zaszkodzi :)

przepiorka napisał:
Wyglada na to że masz rację. Niemniej jednak liczę że skoro zaskarżyłam więcej niż mniej to nie zaszkodzi :)

Przepraszam z góry, bo nie jest moją intencją stresowanie Ciebie, ale jak już piszemy, co i jak, to napisałaś, że do odsetek zaskarżyłaś pkt I wyroku. Niestety mogą Ci przyjąć, że w tej części w ogóle wyroku nie zaskarżyłaś. Tak komisje przyjmowały w zaszłym roku. Bo tego rodzaju problem był też w zeszłym roku.

A ja za to, teraz tak stwierdzam, źle zaskarżyłem koszty z punktu V, bo teraz mi wychodzi, że sąd zasądził na rzecz powódki nawet za dużo i było to korzystne. Wszystko liczyłem ręcznie i popełniłem błąd rachunkowy. Trzeba było nie ruszać

zomada napisał:
Myślicie, że były jakieś haki w tym zadaniu?

Oprócz tego, że nie było KRS pozwanej - w tym zakresie zrobiłem zastrzeżenie pod pracą, że przyjmuję, iż pełnomocnik pozwanej jest należycie umocowany.

Też to widziałem, ale jest orzeczenie SN, że na niewazność z powodu złego umocowania może się powoływać tylko ta strona której to dotyczy, a nie przeciwna.

Olejcie ten KRS, tak jak sądy to robią. Teraz można sobie w internecie sprawdzić zasadę reprezentacji.
Z mniejszych fakapów, to nie było przysięgi od świadka i głosu dla stron przed zamknięciem rozprawy. To drugie w sumie podniosłem.

polski_kibol napisał:
Olejcie ten KRS, tak jak sądy to robią. Teraz można sobie w internecie sprawdzić zasadę reprezentacji.
Z mniejszych fakapów, to nie było przysięgi od świadka i głosu dla stron przed zamknięciem rozprawy. To drugie w sumie podniosłem.

To są naruszenie procesowe i żeby je podnieść w apelacji musiałbyś mieć zastrzeżenie do protokołu w trybie 162 KPC, a takich nie było w protokołach

po_egz napisał:
To są naruszenie procesowe i żeby je podnieść w apelacji musiałbyś mieć zastrzeżenie do protokołu w trybie 162 KPC, a takich nie było w protokołach

No różnie bywa.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót