Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
btw ciekaw jestem, czy ministerialny klucz/wytyczne to informacja publiczna, o którą możnaby poprosić?

JohnyKozak napisał:
A gdzie w kazusie było, że ruchomość obciążona zastawem ma być z majątku wspólnego? Reprezentujesz Nowaka więc, chyba lepiej przyjąć że ruchomość z odrębnego. Ja tak przyjąłem a jako os. trzecią dla, której wydaje się przedmiot zastawu z art. 387 kc wskazałem właśnie... żonę ;)

Co karnego: mam kazus przed oczami i nie przypominam sobie, aby Wołek mówił, że Anka ze sklepu widziała zajście, co więcej mówił tylko, że widział to Czerwony. Opis miejsca zdarzenia polegał na przywołaniu Anki ze sklepu.

Wołek zeznał, że 10 m od ławki przy której doszło do zajścia był sklep, w którym pracuje Ania. I, że w trakcie zdarzenia akurat ktoś zamykał ten sklep. Coś w tym stylu.

JohnyKozak napisał:
Były przygody - przez AVG i Avasta prace się poszły.... tzn.pojechały komputery do MS na badania celem odzyskania danych. Dzięki Bogu ja NOD-a odinstalowałem a nie tylko wyłączyłem.

no właśnie.. czemu ludzie wiedząc, że muszą odinstalować antywirusy i powyłączać wygaszacze ekranu tego nie zrobili? z głupoty? :)

igciu napisał:
W viście chyba tego w ogóle nie ma. Tzn. nawet przez wyszukiwanie w całym komputerze plików od daty 14.06 nie wyskakuje nic..

Co do administracji, to pojechałem najprostszą ścieżką przez bezzasadną odmowę statusu strony postępowania w spr. pozwolenia na budowę (zarzuciłem przez 28 budowlanki i 28 kpa wiążąc to ze 140 i 144 kc będącymi materialno-prawnym źródłem interesu prawnego skarżącego).Dodatkowo był jakiś wyrok WSA z którego wynikało, że nieruchomości sąsiednie są zawsze w obrębie oddziaływania. Dorzuciłem jakieś 7,8,77,80,107 oraz zarzut, że druga instancja administracyjna zamiast samodzielnie i całościowo zbadać sprawę ograniczyła się do badania, czy pierwsza instancja nie naruszyła prawa (ostatnie zdanie uzasadnienia o tym świadczyło). I generalnie wydawało mi się git, aż zobaczyłem tutaj te wyroki, z których wynika, że niby na etapie wstępnym nie bada się statusu strony.

W życiu bym na to nie wpadł i dalej wydaje mi się to dość durne, bo 145.1.4 kpa tym różni się od reszty podstaw wznowieniowych, że bycie stroną zakończonego ostatecznie postępowania administracyjnego jest przesłanką wznowienia. W przeciwnym razie każdy mógłby wznawiać postępowania administracyjne, co trochę głupie by było. Ale NSA raczej nie przeskoczę

Co do umowy to reprezentowała cała RN. Oświadczenie żony w formie aktu do załącznika Podobnie ze zgoda nabywanej spółki. Zastaw na samochodzie + zgoda żony na zastaw. Co ciekawe, członek komisji, który to będzie sprawdzał, mówił, żeby nie pisać umowy zastawu, tylko napisać, że ustanowiona i wrzucić ją w załącznik...

Zgoda żony za zakup udziałów w formie aktu? Jakiego notarialnego? Przecież to nie jest zgoda do ważności czynności tylko do wywołania skutków prawnych, chyba że pisząc AKT masz na myśli zwykłą formę pisemną.

167 az raził...po co żenic bajery na 7 i 410..ale to malo wazne/ wazne ze zaskarzalismy na ust. faktycznych i do ponownego.

problem z II -napisalm zarzuty faktyczne (bo sie kór.......) naczytalem metodyk, zamiast pisac jak zawsze. wydaje mi sie ze powinno byc materialne poprzez bledna kwalfkacje (subsupcje) obrony koniecznej jako retorsji. a niestety zarzucalem ustalenia fakyczne

Ostatnia edycja:
zgoda malzonka powinna byc ocenina wg.kro, w ksh niema nic o malzonkach

a ja z cywila jak teraz patrzę napisałem WPS 20000,00 ZŁa nie WPZ 20000,00 ZŁ;)
ale przez to to chyba nie uwalą.

Dawaliście adres (jakiś wymyślony) Wojewody Kujawsko-pomorksiego? Nie pytam ludzi z Kujawsko-pomorskiego bo oni pewnie znają ;)ale stan faktyczny adresu nie zawierał a w sumie to pierwsze pismo (skarga) w sprawie więc nalezy podać .

ja akurat tyle wkleiłem skarg te mu Wojewodzie, ze adres pamietalem:))-Jagiellońska 3

ja tam wymyśliłem jakiś z Bydgoszczy ale nie omówiłem, że to wymyślony

Rozmawiałam z członkiem Wielce Szanownej Komisyji Egzaminacyjnej i podobno to czy zarzucimy w pkt II apelacji karnej błąd czy mat to i tak będzie dobrze jeżeli będzie dobrze umotywowane. Chyba tylko rażąca niewspółmierność odpadła :)
:beer:

w mojej komisji najwieksza kosa to umowa - czlonek - znany glosator, .slynie z tego ze jak da sie zrobic na samym kodeksie, to zadna trudnosc

A co do kapitalizacji odsetek w cywilu w apelacyjnym, to sądy często przyjmują (w gospodarczym), że jest to niedopuszczalna zmiana powództwa. Ja tego nie robiłem i wydaje mi się, ze 383 kpc na to nie pozwala, choć mogę się mylić.

Panie i Panowie Kraków ma wyniki 5 lipca o 16 (br. żeby nie było :D), więc od 6 uczę się na nowy termin. 1tys i rok w plecy tylko ;)

Hej odnośnie umowy - ja nie dałem warunku tylko prawo odstąpienia 3 miesiące i przejęcie przez sprzedającego ewentualnych kosztów jakby wspólnicy dochodzili naruszenia pierwszeństwa - czy ktoś z was poszedł tą drogą??

Ale miałeś obowiązek nie zmieniać stanu faktycznego w zakresie już przedstawionym, a tam było że ma być umowa warunkowa. Jak dla mnie to błąd obniżający ocenę o stopień. Zaczynasz od 5 na starcie a nie od 6 :)

tego akurat w stanie faktycznym nie wyczytałem że ma być warunkowa:) co zrobić - tydzień pracy a decyduje kilka minut:)

A ja nie wyczytałem, że to jest umowa z członkiem zarządu :) i jaką dałem reprezentację: prezes + członek zarządu. Mam co najmniej ocenę w dół, ale znając życie to 2,5, bo pewnie sędzia da mi 3 na osłodę a radca 2 i ocena negatywna.

JohnyKozak napisał:
Ale miałeś obowiązek nie zmieniać stanu faktycznego w zakresie już przedstawionym, a tam było że ma być umowa warunkowa.

Absolutnie nie było takiej wytycznej - miała być po prostu umowa sprzedaży.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót