FilipSkonopi napisał:
no i oczywiście pytanie co grozi za bezwarunkową z naruszeniem prawa pierwszeństwa? - chyba nie bezskutecznośc zawieszona tylko ewentualnie roszczenie z art. 59 k.c..... macie jakieś inne opinie w tym temacie?
Ja właśnie przyjąłem, na podstawie orzeczeń, komentarza Kidyby do KSH odnośnie prawa pierwszeństwa, komentarza Gniewka odnosnie 63 kc i czegoś tam jeszcze, że prawo pierwszeństwa wprowadzone do umowy spółki na podstawie 182 ksh, jest równoznaczne z koniecznością wyrażenia zgody na czynnośc prawną (zbycie) przez osobę trzecią ( w tym przypadku wspólników) i że do czasu wyrażenia zgody umowa sprzedaży udziałów jest w bezskuteczności zawieszonej, za to z momentem udzielenia zgody Nowak staje się właścielem udziałów już od chwili zawarcia umowy, bo zgoda wywiera skutki wstecz.
Wszystko to opiera się o 63 kc. W takim wypadku w przypadku braku zgody umowa zbycia jest nieważna.
Obawiam, się że zarzucą mi właśnie brak działania na korzyść klienta, czyli nieskonstruowanie umowy w sposób utrzymujący ją w skuteczności nawet w przypadku braku zgody.
Z drugiej strony, skoro uznałem (a uważam że są do tego uzasadnione podstawy), że stosuje się tu 63 kc, to w przypadku braku zgody umowa sprzedaży tak czy siak byłaby nieważna, obojętnie czego bym nie napisał w umowie.
W umowie napisałem, że umowa spółki Trans-port wymaga zgody pozostałych wspólnikow do zbycia. Kidyba i jakieś orzeczenie SN mówi, że prawo pierwszeństwa, to własnie konieczność udzielenie zgody przez wspólników, którym prawo to przysługuje.
Dlatego tez ostatecznie wyszło mi, że powinien mieć tu zastosowanie art. 63 kc, który stosuje się do czynności prawnych uzależnienych od zgody os. trzeciej, o ile możliwość wprowadzenia takiego uzależnienia przewiduje przepis ustawowy - w tym wypadku 182 ksh.