K
Korniles
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 121
adrianus napisał:cywil- III i V ok. Jeśli na egzaminie zaskarżysz coś co jest na korzyść klienta (I) albo nie zaskarżysz co było na niekorzyść to przegrywasz takie są reguły tego egzaminu i z tym nie ma co dyskutować.
admin- zarzut 7 jest niewystarczający, gdyż oznacza, iż aplikant nie zrozumiał zadania i nie zna istoty wznowienia post. adm. To jest egzamin, który ma sprawdzić wiedzę a nie to czy skargę sąd przyjmie i rozpozna, bo taką skargę (nawet bez wskazywania podstawy prawnej) może laik napisać i też przejdzie, ale nie o to chodzi. Ty jesteś prawnikiem i chcesz być profesjonalistą a od takich wymaga się duuużo więcej. Egzamin ma to sprawdzić. Wskazanie tylko 7 powinno oznaczać ndst
Nie ma czegoś takiego jak skarżenie na niekorzyść (to nie karne). Możesz co najwyżej zaskarżyć coś, co nie podlega zaskarżeniu z uwagi na brak interesu, bo zostało zasądzone. W takiej sytuacji nic nie przegrywasz.Nie masz interesu w skarżeniu, apelacja w tym zakresie niedopuszczalna, więc odrzucenie, żadnych negatywnych konsekwencji.
Skąd wywiodłeś te reguły, o których mówisz. Egzamin ma sprawdzać przydatność do zawodu. Błędy, o których tu mówimy, a nawet gorsze zdarzają się na co dzień radcom i sędziom i pozostałym zawodom prawniczym. Oznaczałoby to, że są nieprzydatni do zawodu i należy ich poskreślać z list.
Ta istota wznowienia wynika tylko z orzecznictwa, a z przepisów to nie bardzo. Tę istotę zarzucił (prawie) każdy, kto zerknął do orzeczeń w lexsie pod art. 149. To nie było sprawdzenie żadnej wiedzy tylko sprawdzian, czy zdający zajrzy do orzecznictwa do każdego z przepisów, który został wymieniony w kazusie. Więc według Ciebie, ktoś kto nie zajrzał nie nadaje się do zawodu. Ja przed egzaminem nie miałem pojęcia, że tak wygląda wznowienie w adminie, bo gdzie indziej jest inaczej. Dowiedziałem się o tym siedząc przy lexsie w trakcie egzaminu, przede wszystkim dlatego, że mi nie pasowało, że żadnych dokumentów nie było w tym kazusie. Według mnie fakt, że ktoś kto nie zajrzał do lexa do 149, bo dostrzegł oczywiste uchybienie w zakresie wyjaśnienia sprawy, które samo w sobie wystarczy dla skuteczności skargi, wcale nie nadaje się mniej niż ten, kto właśnie się dowiedział, jak według sądów adm. powinno wyglądać postępowanie w sprawie wznowienia. Egzamin to nie sprawdzian, kto więcej orzeczeń zdąży przeczytać, lecz sprawdzian z umiejętności formułowania pism i argumentacji.