L
loyd30
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 870
jadycha napisał:Prace sprawdzają "niezależnie" dwie osoby a ocena końcowa to średnia z ocen wystawionych przez każdego z nich.
Chyba sam w to nie wierzysz ......
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jadycha napisał:Prace sprawdzają "niezależnie" dwie osoby a ocena końcowa to średnia z ocen wystawionych przez każdego z nich.
jadycha napisał:Zastanawialiście się nad tym durnym przepisem w ustawie o radcach prawnych:
"4. Ostateczną ocenę z pracy pisemnej danego zadania z części drugiej do piątej egzaminu radcowskiego stanowi średnia ocen cząstkowych przyznanych przez każdego z egzaminatorów, przy czym:
1) oceny pozytywne to:
a) celująca - jeżeli średnia arytmetyczna wystawionych ocen wynosi od 5,51 do 6,00,
b) bardzo dobra - jeżeli średnia arytmetyczna wystawionych ocen wynosi od 4,51 do 5,50,
c) dobra - jeżeli średnia arytmetyczna wystawionych ocen wynosi od 3,51 do 4,50,
d) dostateczna - jeżeli średnia arytmetyczna wystawionych ocen wynosi od 3,00 do 3,50;
2) ocena negatywna - niedostateczna - jeżeli średnia arytmetyczna wystawionych ocen wynosi poniżej 3,00."
Ciekawy jestem jakiemu matematykowi wyjdzie średnia ocen np. 3,51 jeżeli jeden egzaminator postawi 4 a drugi 3. :brawo:
Przecież wiadomo, że przy ocenach "całkowitych" bez połówek, średnia może być tylko co 0,5.
puerto napisał:Wynika z tego, że oceniający może wystawić ocenę od 2 do 6, i to niekoniecznie pełną ocenę.
puerto napisał:W sumie co to zmienia, jak dla mnie to oceny sa dwie. Zaliczam albo oblewam. I myslę, że takimi kategoriami kierują sie oceniający.
po_egz napisał:Ja się zastanawiam nad 36 {5] pkt 5:
Jeżeli przynajmniej dwie oceny cząstkowe prac pisemnych zdającego z zadań z części od drugiej do piątej są negatywne, a średnia arytmetyczna, o której mowa w ust. 4, wskazuje na pozytywną ostateczną ocenę tych prac, komisja egzaminacyjna:
1) odstępuje od wystawienia ostatecznych ocen z tych prac oraz
2) przekazuje komisji egzaminacyjnej II stopnia przy Ministrze Sprawiedliwości, o której mowa w art. 36[8], prace pisemne zdającego oraz ich oceny cząstkowe wraz z uzasadnieniami, w celu ustalenia ostatecznych ocen tych prac.
Dlaczego w takiej sytuacji przekazuje się prace do K2? A nie np. w sytuacji, gdy masz z wszystkiego pozytywne a z jednej części masz ndst i dost (czyli nie zdałeś)? jakie jest w ogóle ratio legis tego przepisu? Może ktoś wie?
Aglaia napisał:"Rozbierałam" ten przepis w zeszłym roku i wyszło mi, że będzie się go stosowało np. w takiej sytuacji:
1) karne - ocena cząstkowa 1) - 2, ocena cząstkowa 2) - 4 - średnia 3 więc zaliczone
2) cywilne - ocena cząstkowa 1) - 2, ocena cząstkowa 2) - 4 - średnia 3 więc zaliczone,
3) admin - ocena cząstkowa 1) - 3, ocena cząstkowa 2) - 3 - średnia 3 - zaliczone
4) gospodarcze - ocena cząstkowa 1) - 3, ocena cząstkowa 2) - 3 - średnia 3 - zaliczone
Aglaia napisał:Jako drobny smaczek dodam, że w Wawce w zeszłym roku były sytuacje, które kwalifikowałyby się na zastosowanie tego przepisu ale egzaminatorzy już na I etapie postanowili zaostrzyć swoje oceny (to podobno było widać na pracach - u jednego przekreślone 4 na 3, drugi egzaminator 2 - i bania).
igciu napisał:Widzę, że od antycypowania swojego wyniku "całościowego" z danej części, zrobiliśmy wielki krok do przodu i obecnie antycypujemy swoje oceny cząstkowe, wystawione przez radcę i sędziego. Czadzior...
puerto napisał:To juz chyba goraczka krwotoczna![]()