Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
andd79 napisał:
no ja za to mam umowę bez warunku i uważam że za to niestety popłynę - chociaż to nie skutkuje nieważnością. niestety jest to jednym z podstawowych elementów umowy.

Masz założenie o rezygnacji z pierwszeństwa czy coś innego wymyśliłeś ?

po_egz napisał:
Dlaczego w poleceniu do admina jest:

Po sporządzeniu skargi lub opinii należy wskazać, czyj podpis powinien znaleźć się pod tym pismem.

A w cywilu:

Sporządzając apelację lub opinię, należy ją podpisać imieniem i nazwiskiem uprawnionej osoby.

W karnym natomiast:

Po zapoznaniu się z aktami sprawy proszę sporządzić, jako pełnomocnik oskarżyciela prywatnego radca prawny Teodor Jan Ryński apelację, albo w przypadku uznania, że brak jest podstaw do jej sporządzenia, opinię prawną o braku podstaw do sporządzenia apelacji

Trzy zadania, trzy różne polecenia. Tylko z cywila wynika jasno, kto ma podpisać pracę. Czy nie można ujednolicić takich rzeczy?

"...proszę sporządzić, jako należycie umocowany pełnomocnik wnioskodawcy Marka Kowala - radca prawny Jan Witkowski, do którego Marek Kowal zwrócił się o poradę w dniu 3 czerwca 2011 r., skargę do wojewódzkiego sądu administracyjnego,.."

Dla mnie ewidentnie mieliśmy podpisać skargę jako pełnomocnik.

igciu napisał:
Wskazanie wysokości opłaty sądowej nie jest elementem skargi. Dlatego wg mnie należało jedynie wymienić "potwierdzenie uiszczenia opłaty" wśród załączników i tyle.

Dokładnie tak - wymienić w załączniku "dowód opłaty sądowej od skargi" i ew. na końcu uzasadnienia "wpis uiszczono przelewem - dowód w załączeniu."

a jak się w załącznikach wpisało "dowód uiszczenia wpisu w wys. 100 zł" to myślicie że co z tym zrobią?

KANTapli napisał:
Dokładnie tak - wymienić w załączniku "dowód opłaty sądowej od skargi" i ew. na końcu uzasadnienia "wpis uiszczono przelewem - dowód w załączeniu."

Też tak mam. Załącznik: dowód uiszczenia należnej opłaty od pisma

lubiszto napisał:
a jak się w załącznikach wpisało "dowód uiszczenia wpisu w wys. 100 zł" to myślicie że co z tym zrobią?

Nie zdasz i będziesz miał zakaz zdawania przez najbliższe 4 lata ..... :D

lubiszto napisał:

Nic Ci nie zrobił, bo z ustawy o radcach prawnych wynika chyba, że mamy tylko sporządzić skargę. A sporządzenie i jej wniesienie i opłacenie to inne czynności niepodlegające weryfikacji podczas egzaminu. Jakiś WSA wypowiedział się o tym. Dlatego te zastrzeżenia w zadaniach albo zwolnienia od kosztów

loyd30 napisał:
Masz założenie o rezygnacji z pierwszeństwa czy coś innego wymyśliłeś ?

dałem informację dla spółki + 45 dni na skutek umowy i kare na korzyść klienta gdyby były roszczenia osób 3 - i najgorsze jest to że świadomie odstąpiłem od warunku, bo sierdziłem że tak będzie korzystniej

lubiszto napisał:

art. 65 ust. 2c) ustawy o radcach prawnych jest w tej kwestii jednoznaczny.

zgadzam się co do wymiaru kary - uciekaj za granicę, może Cię nie dopadną

Co do adm - 1. wystarczyło napisać wpis uiszczony i w załacznikach potwierdzenie dokonania przelewu, co do powszechności błędu to już chyba po forum widać, że rozkłada się 50/50. Wśród moich znajomych większość ma błąd, z tym że to nie jest błąd wynikający z niewiedzy a raczej słabość chwili

pikokish napisał:
zgadzam się co do wymiaru kary - uciekaj za granicę, może Cię nie dopadną

dokładnie. Bo jeśli wydadzą Ci uchwałę o zdanym egzaminie radcowskim, to ja złożę wniosek o wznowienie postępowania administracyjnego w tym zakresie i niech mi ktoś ku*wa odmówi tego wznowienia;)

a myślicie że jest jakaś szansa żeby reprezentacja z zarządem przeszła?

agula67 napisał:
a myślicie że jest jakaś szansa żeby reprezentacja z zarządem przeszła?

Moim zdaniem jest. Pisałem już, że wszytsko w rękach K1.

Albo uznają 0-1 - czyli masz dobrze albo źle, albo też potraktują to jako duży błąd ale nie kładący całej pracy.

loyd30 napisał:
Moim zdaniem jest. Pisałem już, że wszytsko w rękach K1.

Albo uznają 0-1 - czyli masz dobrze albo źle, albo też potraktują to jako duży błąd ale nie kładący całej pracy.

powiem wam, że nie wiem co myśleć. ja osobiście uważam że już sam brak warunku kładzie tę umowę, nie mówiąc o reprezentacji...obym się mylił!

Koncepcja z ważnością umowy, przy reprezentacji zarządu, to raczej tylko u Allerhanda :)

andd79 napisał:
powiem wam, że nie wiem co myśleć. ja osobiście uważam że już sam brak warunku kładzie tę umowę, nie mówiąc o reprezentacji...obym się mylił!

Raczej reprezentacja może być punktem krytycznym, zaś brak warunku, przy odpowiednich założeniach (jeżeli nie będzie uznane, że jest to obejście polecenia), może jeszcze być do przeżycia

W tym roku egzamin chyba był gorszy niż ten z roku ubiegłego... umowa, cywil, karne, admin... wszystko z "problemami" na uwalenie ludzi...:???:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót