Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kofek napisał:
Myślę, że lepiej siebie ostro traktować a nie szukać dziury w całości.

Ps. to nie mętorski ton, ale odrobina zdrowego rozsądku, od pewnego czasu panuje tutaj grupowa panika.

Słusznie. Nie mętorski. Mentorski. :smile:

kirk napisał:
wybacz, ale nie moglem sie powstrzymac...

tak jak powyzej pisales tuz po egzaminie... teraz, nagle uwazasz ze tylko jedno rozwiazanie jest dobre? sam sobie zaprzeczasz....

tiiiaaaaaa, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)

andd79 napisał:
no z tym 242 to chyba żart - to dotyczy postępowania skargowego i wnioskowego nie załatwianych w formie decyzji...proszę...to jakieś info z dupy

a postępowanie wznowieniowe - na wniosek - też już nie w formie decyzji - więc nie z dupy....

boski_jurysta napisał:
No i jak wczoraj pisałem o masakrze w czwartej komisji w Katowicach to oczywiście wszyscy nie wierzyli... ja na szczęście zdałem, ale oceny miałem kiepściutkie. Dla pytających wcześniej, z cywila miałem pkt I w części zaskarżony i koszty i pkt 3 w całości w dodatku wniosek o wyrok kasatoryjny i to dało mi 3. Najbardziej jestem zdziwiony adminem, gdzie podniosłem art. 149 par. 3 kpa i nic innego i dostałem też tylko 3, karne 3, tylko umowa i test na 4 (ale umowa była cycuś - glancuś).

Porównując z innymi komisjami z Katowic okazuje się, że komisja 4 naprawdę twardo oceniała, z 52 osób zdało tylko 25... Trudno mi powiedzieć jakie błędy popełniali ci, którzy nie zdali w tej komisji, z pewnością jest parę osób z niezdanym testem i na pewno ktoś rypnął się na umowie, największy problem to chyba jednak cywil/admin.

Gratulacje!!! :brawo:
Nie ma się co przejmować ocenami - ważne, że do przodu:)
Zdawałeś w komisji nr 4?
PS. Trzymaj kciuki:)

KANTapli napisał:
Jeżeli jest jedna K2 to przynajmniej jest jakaś namiastka obiektywnej oceny w skali kraju, bo przynajmniej w K2 będzie jeden pogląd na daną kwestię,

Tylko i wyłącznie namiastkę. W zeszłym roku podobne prace przez KII były oceniane bardzo różnie. I nie wiem skąd to info, że uwzględnili bardzo dużo odwołań bo z tego co pamiętam uwzględnili około 25%...

Nie piszę tego żeby kogokolwiek zniechęcić do pisania odwołania - wiadomo prawdziwy prawnik powinien walczyć do upadłego i wykorzystać wszelkie możliwości ale zejdźcie na ziemię - niektórym się uda a niektórym nie tak samo jak teraz.

I gratki dla nowych mecenasów :)

szargiel napisał:
Nie ma zadań łatwych dla wszystkich lub trudnych dla wszystkich. Mnie np: przerosło karne, ale oczywistym już po przeczytaniu kazusu z gospodarczego była przede wszystkim kwestia reprezentacji. Rozumiem jednak, że komuś superaśnie poszło karne, a słabiutko administarcyjne i wcale się nie dziwię. Nie można porównywać, zwłaszcza, że jak widać po forum, co komisja, to inne podejście, a poza tym, nikt z nas nie wie, kto i co konkretnie napisał w pracy, poza ogólnikami.

Trzymam kciuki za tych, co muszą się niestety odowłać i gratuluję tym, co już mają zasłuzone wakacje.

PS: podziwiam tych, co muszą czekać jeszcze miesiąc, jak dla mnie będzie "mistrzami cierpliwości" :D

PS2: gdzie teraz wyniki??

Czyżby u Nas...:)

oj gorąco się tu zrobiło, stres bierze górę, ale chyba nie ma sensu się kłócić, każdy ma swoje racje więc odpuśćmy zanim dojdzie do "rękoczynów" ;)

jeszcze jakies info od zdających w katowicach??

theBostonian napisał:
o kompromitacji to ...... ja przekazuję tylko info, które słyszałem

wydaje mi się że to lipne info...242 to jest zupełnie inny tryb w kpa, a wnioski w nim składane mają co innego za przedmiot niż te inicjujące postępowanie zwykłe...ciekawe kto to wymyślił, bo jeżeli komisja to padnę!

andd79 napisał:
wydaje mi się że to lipne info...242 to jest zupełnie inny tryb w kpa, a wnioski w nim składane mają co innego za przedmiot niż te inicjujące postępowanie zwykłe...ciekawe kto to wymyślił, bo jeżeli komisja to padnę!

mnie też się tak wydaje, ale szukam jakiegoś rozsądnego wytłumaczenia na takie podejście....

andd79 napisał:

Muszę podzielić to zdanie, to jakaś idiotyczna i kompromitująca plotka kogoś kto nigdy nie przeczytał dobrze kpa.

a może tak po wszystkim będzie się trzeba zapytać co trzeba było wpisać na 6 - chyba na razie w żadnej komisji nie było 6 - a przecież wszyscy (no większość) biła w art. 149 par. 3 kpa i to jedno słynne już na tym forum orzeczenie

boski_jurysta napisał:
Muszę podzielić to zdanie, to jakaś idiotyczna i kompromitująca plotka kogoś kto nigdy nie przeczytał dobrze kpa.

żeby nie było - nie strzelać do pianisty - ja tylko puściłem to co usłyszałem

No i jak wczoraj pisałem o masakrze w czwartej komisji w Katowicach to oczywiście wszyscy nie wierzyli... ja na szczęście zdałem, ale oceny miałem kiepściutkie. Dla pytających wcześniej, z cywila miałem pkt I w części zaskarżony i koszty i pkt 3 w całości w dodatku wniosek o wyrok kasatoryjny i to dało mi 3. Najbardziej jestem zdziwiony adminem, gdzie podniosłem art. 149 par. 3 kpa i nic innego i dostałem też tylko 3, karne 3, tylko umowa i test na 4 (ale umowa była cycuś - glancuś).

Porównując z innymi komisjami z Katowic okazuje się, że komisja 4 naprawdę twardo oceniała, z 52 osób zdało tylko 25... Trudno mi powiedzieć jakie błędy popełniali ci, którzy nie zdali w tej komisji, z pewnością jest parę osób z niezdanym testem i na pewno ktoś rypnął się na umowie, największy problem to chyba jednak cywil/admin.

Dzięki za info. Ja niestety jestem po drugiej stronie barykady. Oceny podobne: gospodarczy 4 (nie wiem co trzeba było na 5). karne, admin 3 (wtf?) i niestety pała z cywili. Również miałam wniosek kasacyjny, ale jak widzę nie to przesądzało, czyli musieli doczepić się do czegoś innego, czytąjąc pracę nie wiem za bardzo do czego no ale to już oceni komisja II stopnia. Jak będziesz w humorze prześlij pracę na priv, to będę wiedziałą czego ewentualnie brakuje.

theBostonian napisał:
a może tak po wszystkim będzie się trzeba zapytać co trzeba było wpisać na 6 - chyba na razie w żadnej komisji nie było 6 - a przecież wszyscy (no większość) biła w art. 149 par. 3 kpa i to jedno słynne już na tym forum orzeczenie

Większość? A to ciekawe?

kirk napisał:
wybacz, ale nie moglem sie powstrzymac...

tak jak powyzej pisales tuz po egzaminie... teraz, nagle uwazasz ze tylko jedno rozwiazanie jest dobre? sam sobie zaprzeczasz....

Niczego nie zaprzeczam, uważam, że za pozostałe zarzuty dst się należy ale nie można twierdzić, że admin był jakiś niesamowicie trudny. Wystarczyło odnaleźć jedno orzeczenie i sprawa załatwiona, można też było powoływać się na coś innego i to rozsądnie uzasadnić. Porównanie trudności admina, gdzie wystarczyło przyklepać jedno z orzeczeń do pozostałych części pisemnych jest jakimś nieporozumieniem, bo tam nie było takiej odpowiedzi.

Ps. też czekam na wyniki.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót