Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zaskarżyłam tylko co do 10,000 tyś i zdałam, najważniejsze chyba było podniesienie 233 kpc w zakresie opinii biegłego, nie skarżyłam ani 445 ani odsetek a tylko 233 kpc 362 kc i koszty i na 3 wystarczyło

Korniles napisał:
Wskaż przepis, z którego wynika, że w w samej umowie należy wskazać podstawę działania danej osoby jako pełnomocnik, albo że pełnomocnictwo trzeba załączyć do umowy.

Oczywiście, że nie ma przepsiu, który wprost brzmi, że pełnomocnik ma zawsze obowiązek załączyć pełnomocnictwo i to wprost z umowy musi wynikać, że działa, jako pełnomocnik (albo ja jestem niedouczona ;). Ale z uwagi na m.in. treść art. 103 kc i 379 ksh, moim zdaniem, gdy tego nie zaznaczysz i nie dołączysz pełnomocnictwa, to, jak reprezentujesz klienta, który jest po przeciwnej stronie niż pełnomocnik i podmiot za którgo on działa, to bardzo ryzykujesz interes klienta. Bo może sie okazać, że spółka wcale nie udziliła pełnomocnictwa osobie x, bądź udzieliła w innym zakresie. I będzie klient miał do Ciebie pretensje, że nie dbasz o jego interesy.

JohnyKozak napisał:
Wiesz ja mam podpórkę w postaci SN a u Ciebie pozostaje bić w 438 pkt. 4 kpk - niewspółmierność kary.

JohnyKozak - dzięki za odzew, ale jak napisałem, mój problem dotyczy GOSPODARZA i zmaszczonego tam zastawu.
A Ty chyba raczej piszesz nt. karnego.....

migele napisał:
JohnyKozak - dzięki za odzew, ale jak napisałem, mój problem dotyczy GOSPODARZA i zmaszczonego tam zastawu.

Wiem, że dotyczy gospodarczego ;) Pisząc wprost: uważam, że powinnaś podnieść, że twój jedyny błąd nie był aż tak poważny żeby oblać, coś jak niewspółmierność kary w karnym ;)

ninoczka1982 napisał:
ja skarżyłam tylko co do 10 tyś i zdałam w komisji 12 w wawie, skupiłam się na 233 kpc i 362 kc resztę olałam i wystarczyło na 3

ja poszłam w 362 tylko bo w sumie pochłania on też kwestie dotyczące opinii biegłego ja ja podważyłam mam nadzieje że wystarczy na 3- mam też w uzasadnieniu 445

migele napisał:
Dodajesz mi trochę wiary Korniles.
Wszczy wałkują kwestię wadliwej reprezentacji - która według jednych winna dyskfalifikowac umowę, a według niektórych niekoniecznie.
U mnie jest odmiennie - bo jedyną sprawą jaką zmaściłem w umowie (wskutek czego dali mi ndst z gospodarza) jest kwestia zastawu (krótko mówiąc nie dość, że go nie wydałem, to jeszcze napisałem, ze pozostaje u kupującego...).
I TU moje pytanie: jeśli przyjąć, że wadliwa reprezentacja skutkuje nieważnością (i jako błąd kardynalny zasługuje na ndst), to czy "wadliwość" zapisów dot. zastawu też dyskfalifikuje taką umowę?
W mojej ocenie raczej nie - umowa sprzedaży jest przecież jak najbardziej ważna...

niestety wazniejsze jest co uwaza komisja,ale wg mnie to raczej nie powinno z marszu skutkowac ndst
wspolczuje

Dzięki za odzew w sprawie tych 10 000 zł. Trochę się uspokoiłem:)
Mam nadzieję, że w Komisji nr XVIII też to przejdzie.
Pozostaje teraz czekanie...

migele napisał:

:) :) ;)

Thor1976 napisał:
cześć,
Czy wśród zdających w Warszawie są osoby, które zdały cywilne nie zaskarżając całych 20 000 zł, ale tylko 10 000 zł?

Ja nie skarżyłem pozostałych 10 000 zł argumentując że nie ma rażącej dysproporcji pomiędzy kwotą 50 000 zł, na która wycenił cierpienia powódki Sąd I instancji a kwotą 60 000 zł, której się domagała.
Nie zarzucałem więc naruszenia art 445 kc a jedynie 362 i 455 kc oraz 233 i 328 par 2 kpc.

Wiem, że część osób piszących zrobiła podobnie. Czy są wśród nich osoby, które uzyskały z cywilnego ocenę pozytywną?

Są, są więc spokojnie

BKM napisał:
Kochani nie jestem na bieżąco, ale w Katowicach są wyniki i o dziwo odmiennie niż w zeszłym roku frekwencja jest pozytywna!

Podobno najwięcej oblanych dotyczy admina i gospodaczego, ale ogólnie wyszło dobrze:D

Qrcze, a jak w Olsztynie? Ktoś wie? Już drugi dzień się zbierają. Same ploty i nic konkretnego. Ponoć pały z admina, gospodarza, cywila i karniaka a zaraz, ze z niczego. Już 4 tygodnie nas trzymaja. Jak ma ktoś info to niech da znać:confused

mgodlew napisał:
Jeżeli nie wskazujesz, że jakiś podmiot działa za kogoś albo w czyimś imieniu, to znaczy że działa w imieniu własnym. Jeżeli pełnomocnik nie ujawni faktu udzielenia mu pełnomocnictwa, to nie działa jako pełnomocnik (nawet jeżeli pełnomocnictwo ma).

w wawie kolega uwalił jak napisał, że spółka działa przez pełnomocnika, przy czym nie wskazał skąd ten pełnomocnik się wziął i nie załączył uchwały...

JohnyKozak napisał:
Wiesz ja mam podpórkę w postaci SN a u Ciebie pozostaje bić w 438 pkt. 4 kpk - niewspółmierność kary.

ojejka napisał:
niestety wazniejsze jest co uwaza komisja,ale wg mnie to raczej nie powinno z marszu skutkowac ndst
wspolczuje

ojejka napisał:
Dzięki za uśmiech!
Ale róznie przydatne będzie, jak utwierdzicie mnie w przekonaniu, że przy takim błędzie (nieprawidłowe zapisy dot. zastau - czyt.: brak wydania przedmiotu) mam szansę powalczyć...

pewnie miał cos jeszcze źle w umowie. Umowy są raczej sprawdzane całościowo.

Migele,
Moim zdaniem jeśli umowa jest ważna to ok. Do powalczenia.

ojejka napisał:
wspolczuje
Komisja, komisją... będę chciał ustalić czyja ocena zaważyła na końcowej (czy sędziego czy radcy) - mam nadzieję, że radcy, bo w KII rozpatrywac będa chyba raczej sedziowie, czyż nie??

prokuratorek napisał:
Witam ma ktoś wzór odwołania, właśnie dostałem uchwałę, ndst z cywila jak pisałem wcześniej, szukam osoby co będzie się odwoływać z cywila. proszę o info.

prokuratorek nie pamiętam na której stronie ale gdzies ok 100/200 postów wcześniej ktoś zamieścił taki wzór

Jeszcze jeden argument dla nieszcześników ze złą reprezentacją;

Zgodnie z ustawą my mieliśmy napisać umowę. Umowa to zgodne oświadczenia woli stron. Tak więc mieliśmy sporządzić zgodne oświadczenia woli stron. Elementem oświadczenia woli nie jest określanie kto to oświadczenie składa ani nie jest tym elementem podpis. Złożenie podpisu to sposób wyrażenia woli, lecz nie stanowi treści tej woli. Treścią woli nie jest również określenie sposobu reprezentacji. To także sposób złożenia oświadczenia woli.

Kwestie które nie są stanowią treści oświadczeń woli, nie mogą podlegać ocenie, bo nie są one częścią umowy, a zgodnie z ustawą zadanie polega na sporządzeniu umowy.

arvb napisał:
Czytając niektóre posty np. KANTapli juz wiem dlaczego tak mało osób, które zdały ujawnia swoje błędy - bo dowiedziałyby się, że to skandal, że zdały.

dokładnie
przykro pisać, ale jesteście żałośni momentami
nikt nie przymyka z nas oka na błędy nawet MEGA wielkie błędy
to komisja ocenia, nikt nie ma wpływu na to jak oceniają
a zazdrośc chyba o brak szczęscia które mamy we Wrocławiu doskwiera niektórym tak bardzo, że dokonaliby chyba najchętniej uprzejmego doniesienia do samego MS o tej "niesprawiedliwosci, że on z takim bykiem zdał" :( aż przykro to czytać

nie proście ludzi, by pisali o swoich uchybieniach, skoro nie jesteście dojrzali do przyjęcia tego co napiszą ...

Korniles napisał:
Jeszcze jeden argument dla nieszcześników ze złą reprezentacją;

Zgodnie z ustawą my mieliśmy napisać umowę. Umowa to zgodne oświadczenia woli stron. Tak więc mieliśmy sporządzić zgodne oświadczenia woli stron. Elementem oświadczenia woli nie jest określanie kto to oświadczenie składa ani nie jest tym elementem podpis. Złożenie podpisu to sposób wyrażenia woli, lecz nie stanowi treści tej woli. Treścią woli nie jest również określenie sposobu reprezentacji. To także sposób złożenia oświadczenia woli.

Kwestie które nie są stanowią treści oświadczeń woli, nie mogą podlegać ocenie, bo nie są one częścią umowy, a zgodnie z ustawą zadanie polega na sporządzeniu umowy.

Zaraz się dowiem, że w zasadzie na niczym nie można było oblać :o

Wywód jest taki, że moim zdaniem nic nie wnosi do meritum błędu, jakim jest wadliwa reprezetnacja strony umowy i obrony przed K2.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót