M
morel_a
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
już na to wpadałamblablab napisał:To są pliki ukryte... w opcjach wyszukiwania musisz dać wyszukiwanie takze plików ukrytych. One zapisywały się jako."zdający [...]"
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
już na to wpadałamblablab napisał:To są pliki ukryte... w opcjach wyszukiwania musisz dać wyszukiwanie takze plików ukrytych. One zapisywały się jako."zdający [...]"
morel_a napisał:już na to wpadałami nic.
Korniles napisał:C:\Documents and Settings\Nazwa Użytkownika\Local Settings
Spróbuj tu.W miejsce C wstaw literkę swojego dysku lokalnego, jeśli inna niż C i nazwę użytkownika.
morel_a napisał:nie mam nawet folderu "documents and settings" ;-) Zaczynam się cieszyć, że w ogóle mi się prace wydrukowały :razz:
myszeaux102 napisał:Mam prośbe, czy ktos moze wkleic uzasadnienei do oceny z admina, co przeszła bez 149, byłabym wdzięczna, ewentualnie na priva
też nieKorniles napisał:A "dokumenty i ustawienia" ?
morel_a napisał:też nie
szukałam już też przez wpisanie *.pdf w wyszukiwarkę - niestety, wszystko na nic. Wykasowały mi się wszystkie pliki tymczasowe i tyle.
Ale ponieważ już wiem, że zdalam, odnalezienie moich prac nie jest dla mnie bardzo istotne![]()
nie, na pewno nieblablab napisał:Wiesz ja w ślepym widzie szukałam na innym komputerze niż pisałam, może też masz ten problem :razz:
przeciwko napisał:Witajcie,
Co do koncepcji dwuetapowości postępowania wznowieniowego:
1. zgadzam się, iz jest ono dwuetapowe - akceptuje wszelkie orzeczenia NSA i WSA w tym przedmiocie.
2. nie zgadzam się, ze przymiot strony ma być badany dopiero na drugim etapie postępowania wznowieniowego, a orzeczenia NSA i WSA w tym przedmiocie są próbą tworzenia sztuki dal sztuki. Z przepisów wprost wynika, że tylko i wyłącznie strona może wnieść wniosek o wznowienie (art. 147, 148 i 152 kpa - gdzie zawsze mowa o stornie) i dla tego już na etapie wniosku organ musi zbadać czy został złożony przez stronę.
Nie jest to sprzeczne z koncepcją dwuetapowości i art. 149 par. 2 kpa ponieważ ten stanowi, iż postanowienie o wznowieniu otwiera m.in. postępowanie "CO DO PRZYCZYN WZNOWIENIA", A TO SFORMUŁOWANIE NALEŻY ROZUMIEĆ WG MNIE, ŻE PRZYCZYNY WZNOWIENIA TO W PRZYPADKU ART. 145 PAR 1 PKT 4 JEDYNIE FAKT CZY STRONA (A) BRAŁA/NIE BRAŁA DE FACTO W POSTĘPOWANIU ORAZ (B) JEŚLI NIE BRAŁA TO CZY ZE SWOJEJ WINY/CZY NIE ZE SWOJEJ WINY. TO SĄ PRZYCZYNY WZNOWIENIA A NIE FAKT CZY KTOS BYŁ CZY NIE BYŁ STRONĄ.
Nie jestem specem od admina ale czytajac przepisy jest to dla mnie oczywiste. Ustawodawca z góry założył, że podmiot wnoszacy podanie o wznowienie musi być stroną i to trzeba ustalić w pierwszym etapie badania, zaś co do wystąpienia przyczyn (brała/nie brała udziału, wina/brak) nalezy dalej prowadzić postępowanie.
Zauważcie, że są mętne orzeczenia, ze niby jak nie ma wątpliwosci że ktoś nie mógł być stroną to należy odmówić wszczęcia postępowania, a że jak niby są wątpliwości to należy wznowić. Dla mnie to próba rzeźbienia w wiadomo czym, a wynikająca jedynie z tego, że patrząc na art. 145 par. 1 pkt 4 kpa słowo "strona" zalicza się do przyczyn wznowienia, o których mowa w art. 149 par 2 kpa, podczas gdy z zestawienia innych przepisów jednoznacznie wynika, że nie taki był cel ustawodawcy.
W zakresie powyższego sporu nie ma przecież żadnej uchwały 7-ki, więc nie widze problemu aby w odwołaniu argumentować jak wyżej przy zarzutach opartych na 7, 77 itd, bez jednoczesnego negowania koncepcji dwuetapowosci. Jest to o tyle zasadne, że w istocie decyduje o prawidłowym zastosowaniu przepisów prawa tak jak one brzmią i ich interpretacji.
Piszę powyższe ponieważ się po prostu z przyjętą koncepcją badania strony na dalszym etapie NIE ZGADZAM.
Barca napisał:Wbrew wcześniejszym doniesieniom uwaliłem gospodarcze a nie administracyjne. Jak ktoś jest taka gapa jak ja to niech pamięta że pała z IV części to pała z gospa a nie admina...
Nie mam pojęcie na czym - umowa nie zawiera w zasadzie żadnego błędu (a zanudzałem nią już znajomych...) a zanim udostępnią mi pracę... Owym jedynym błędem jest omyłka pisarska przy zastawie, niesympatyczna, ale ona zwyczajnie nie jest na pałę - bez jaj. Załóżmy najbardziej pesymistycznie, że nie ustanowiłem skutecznie zastawu. Jak ktoś ma ten sam problem - proszę o prywatną wiadomość i pomejlujemy.
nagakuna napisał:w KTÓREJ IZBIE? bo u mnie za podobną pracę 2 dostał kolega
AgaDominika napisał:a co z tym zastawem ? zostawiłeś przedmiot w rękach kupującego czy jak ?
blablab napisał:no no...
pyt. 1 co daje wydanie post. o wznowieniu?
odp. dostęp do akt sprawy - co słusznie zauważył igciu,
pyt. 2 co jest w aktach?
odp. m.in. projekt budowlany
pyt. 3 co jeżeli projekt dotyczy np.budowy metra? I niepowołana osoba uzyska dostęp do szczegółowego przecież bardzo projektu - odpowiedzcie Wy
Barca napisał:Wbrew wcześniejszym doniesieniom uwaliłem gospodarcze a nie administracyjne. Jak ktoś jest taka gapa jak ja to niech pamięta że pała z IV części to pała z gospa a nie admina...
Nie mam pojęcie na czym - umowa nie zawiera w zasadzie żadnego błędu (a zanudzałem nią już znajomych...) a zanim udostępnią mi pracę... Owym jedynym błędem jest omyłka pisarska przy zastawie, niesympatyczna, ale ona zwyczajnie nie jest na pałę - bez jaj. Załóżmy najbardziej pesymistycznie, że nie ustanowiłem skutecznie zastawu. Jak ktoś ma ten sam problem - proszę o prywatną wiadomość i pomejlujemy.
przeciwko napisał:Witajcie,
Co do koncepcji dwuetapowości postępowania wznowieniowego:
1. zgadzam się, iz jest ono dwuetapowe - akceptuje wszelkie orzeczenia NSA i WSA w tym przedmiocie.
2. nie zgadzam się, ze przymiot strony ma być badany dopiero na drugim etapie postępowania wznowieniowego, a orzeczenia NSA i WSA w tym przedmiocie są próbą tworzenia sztuki dal sztuki. Z przepisów wprost wynika, że tylko i wyłącznie strona może wnieść wniosek o wznowienie (art. 147, 148 i 152 kpa - gdzie zawsze mowa o stornie) i dla tego już na etapie wniosku organ musi zbadać czy został złożony przez stronę.
Nie jest to sprzeczne z koncepcją dwuetapowości i art. 149 par. 2 kpa ponieważ ten stanowi, iż postanowienie o wznowieniu otwiera m.in. postępowanie "CO DO PRZYCZYN WZNOWIENIA", A TO SFORMUŁOWANIE NALEŻY ROZUMIEĆ WG MNIE, ŻE PRZYCZYNY WZNOWIENIA TO W PRZYPADKU ART. 145 PAR 1 PKT 4 JEDYNIE FAKT CZY STRONA (A) BRAŁA/NIE BRAŁA DE FACTO W POSTĘPOWANIU ORAZ (B) JEŚLI NIE BRAŁA TO CZY ZE SWOJEJ WINY/CZY NIE ZE SWOJEJ WINY. TO SĄ PRZYCZYNY WZNOWIENIA A NIE FAKT CZY KTOS BYŁ CZY NIE BYŁ STRONĄ.
Nie jestem specem od admina ale czytajac przepisy jest to dla mnie oczywiste. Ustawodawca z góry założył, że podmiot wnoszacy podanie o wznowienie musi być stroną i to trzeba ustalić w pierwszym etapie badania, zaś co do wystąpienia przyczyn (brała/nie brała udziału, wina/brak) nalezy dalej prowadzić postępowanie.
...
Mnie również przekonałeś![]()
Przepisy rzeczywiście mówią o tym, że podmiot wnoszący podanie o wznowienie musi być stroną. Poza tym, Orzeczenia NSA, w których pogląd odbiegający od literalnego brzmienia przepisu - nie są przecież źródłem prawa, chyba że znowelizowano art. 87 Konstytucji.