Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
franklinek mowi napisał:
Koleżanko, wyślij swoje zarzuty koniecznie na forum

Działając jako pełnomocnik powódki ( pełnomocnictwo w aktach ) na podstawie
367§1 i 2 k.p.c. zaskarżam wyrok Sądu Rejonowego, I Wydział Cywilny, w
Rzeszowie z dnia 11 kwietnia 2011r, sygnatura akt I C 1342/09
w części:
oddalenia powództwa co do kwoty 20.000 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia
wytoczenia powództwa do dnia zapłaty , oraz oddalajacego odsetki od kwoty
33.100zł od dnia 16.05.2008r do dnia 24 listopada 2009r tj. punku III w/w wyroku
Niniejszemu wyrokowi zarzucam naruszenie prawa materialnego przez niewłaciwe
zastosowanie artykułu 362 k.c. przez przyjęcie iż powodka przyczyniła się do
powstania szkody co doprowadziło do zmniejszenia zadośćuczynienia za doznaną
krzywdę, podczas gdy ustalony stan faktyczny sprawy nie daje podstawy do
przyjęcia, że zachowanie powódki wyczerpuje znamiona z artykułu 362 k.c.

Blablab - to jest bardzo dobry wyrok! Pasuje idealnie do naszego kazusu.

WSA orzekł dokładnie wbrew wytycznym, a więc z całkowitym pominięciem 149 i z uwzględnieniem 28 kpa (badanie przymiotu strony już na etapie orzekania o wznowieniu). Wyrok ten został przez NSA utrzymany. Natomiast nasuwa mi się taka refleksja co do orzeczenia NSA: NSA jest związany granicami skargi kasacyjnej, a przecież w skardze kasacyjnej nie zarzucano tu naruszenia 149, ale dalej uderzano w strunę "bycia stroną". W takim stanie rzeczy NSA choćby i chciał, to nie mógłby oprzeć swego wyroku na 149, prawda? I dlatego troszkę się martwię, czy to troszkę nie osłabia naszej argumentacji.

w OLSZTYNIE POLEGŁO 20 OSÓB W TYM JA NIESTETY TYLKO NIE WIEM Z CZEGO BO MNIE NIE BYŁO OSOBISCIE. Q..................!!!! 4 LATA ZOSTAŁY W CIEMNEJ......NIC TRZEBA PISAĆ ODWOŁANIE A BĘDZIE U NAS Z CZEGO, TYM BARDZIEJ, ZE PRACE ZMIESCIŁY SIE W KLUCZU. OKAZUJE SIE , ŻE LATA PRACY W KANCELARII I W SADACH, SAMODZIELNE PISANIE I WYGRYWANIE SPRAW NIE SWIADCZY O NADAWANIU SIE DO ZAWODU JASNA CHOLERAAAAAAAAA:-x:-x

podkop_kreta napisał:
czy ktoś wie, czy Wawa dziś cokoliwek opublikuje? czy jednak poniedziałek środa wyniki?

z info jakie dostała moja koleżanka wyniki będą już zgodnie z terminami, nawet jeśli w oirp są wcześniej (podobno poniedziałkowe wyniki są już od środy, ale mają być opublikowane w poniedziałek o 9.00)

Igciu zniknął ostatnio z forum, ale chyba nadal czeka na wyniki w warszawie, chyba, że coś mi umknęło...

smaklimonki napisał:
w OLSZTYNIE POLEGŁO 20 OSÓB W TYM JA NIESTETY TYLKO NIE WIEM Z CZEGO BO MNIE NIE BYŁO OSOBISCIE. Q..................!!!! 4 LATA ZOSTAŁY W CIEMNEJ......NIC TRZEBA PISAĆ ODWOŁANIE A BĘDZIE U NAS Z CZEGO, TYM BARDZIEJ, ZE PRACE ZMIESCIŁY SIE W KLUCZU. OKAZUJE SIE , ŻE LATA PRACY W KANCELARII I W SADACH, SAMODZIELNE PISANIE I WYGRYWANIE SPRAW NIE SWIADCZY O NADAWANIU SIE DO ZAWODU JASNA CHOLERAAAAAAAAA:-x:-x

Bardzo współczuję, ale nie miej do siebie pretensji za wielkich (chyba że masz mega oczywistego babola), bo jak widzisz po forum, co komisja to inny system oceniania. trzymam kciuku mocno za powodzenie w odowłaniu.

london_dreamer napisał:
z info jakie dostała moja koleżanka wyniki będą już zgodnie z terminami, nawet jeśli w oirp są wcześniej (podobno poniedziałkowe wyniki są już od środy, ale mają być opublikowane w poniedziałek o 9.00)

dziękuję za informację... czyli z bólem serca czekam do środy;(

Specjalnie rozkladaja w czasie, zeby sie tak bardzo w oczy nie rzucalo, ze tylko osob uwalilo!

zastaw rejestrowy napisał:
które izby jeszcze nie oglosily wyników?? juz chyba nawet lepiej wiedziec ze sie nie zdalo niz tak dlugo czekac. Podobno dzisiaj ogloszenie w Olsztynie?? i we Wrocławiu? Moze juz macie wyniki? Jak poszlo??

oirp olsztyn ZDAŁAM!!!!:D:D:D, administracyjne bez dwuetapowości postępowania i jest dobry, w gospodarczym przedmiot zastawu nie wydany, ale na dst, cywil bez 445 i 481 i też trzy, reszta na dobry - huurra!!!!

aplikant_ napisał:
Igciu zniknął ostatnio z forum, ale chyba nadal czeka na wyniki w warszawie, chyba, że coś mi umknęło...

loyd30 napisał:

Igciu czeka do poniedziałku, kiedy to o godzinie 8:30 ogłosi się k6, której wyniki leżą już wprawdzie w oirpie, ale pozostają owiane mgiełką tajemnicy...

Remark napisał:
Blablab - to jest bardzo dobry wyrok! Pasuje idealnie do naszego kazusu.

WSA orzekł dokładnie wbrew wytycznym, a więc z całkowitym pominięciem 149 i z uwzględnieniem 28 kpa (badanie przymiotu strony już na etapie orzekania o wznowieniu). Wyrok ten został przez NSA utrzymany. Natomiast nasuwa mi się taka refleksja co do orzeczenia NSA: NSA jest związany granicami skargi kasacyjnej, a przecież w skardze kasacyjnej nie zarzucano tu naruszenia 149, ale dalej uderzano w strunę "bycia stroną". W takim stanie rzeczy NSA choćby i chciał, to nie mógłby oprzeć swego wyroku na 149, prawda? I dlatego troszkę się martwię, czy to troszkę nie osłabia naszej argumentacji.

Jakby ktos był zainteresowany - w składzie SNSA egzaminująca w komisji nr 17 w Warszawie

igciu napisał:
Igciu czeka do poniedziałku, kiedy to o godzinie 8:30 ogłosi się k6, której wyniki leżą już wprawdzie w oirpie, ale pozostają owiane mgiełką tajemnicy...

czyli Ty też masz "ciekawy" weekend przed sobą...
moi najbliżsi i ja z k.15 czekaliśmy, że może dziś w Waszej i naszej komisji ogłoszą... a tu lipa:(

Anhella napisał:
Info z dziś z rady -jutro zbierają się 2 komisje (które nie byli w stanie powiedzieć). Jak uchwalą to jest odgórny prikaz wywieszania wyników asap bez czekania na termin. Czyli jest szansa że jutro:)

no to chyba oni to "asap" rozumieją w inny sposób niż pozostali... szczególnie wyczekujący od rana...
szanse na dzisiaj są bliskie <po 17> zeru... a nawet mniejsze:(
szkoda

Ostatnia edycja:
ol-n napisał:
oirp olsztyn ZDAŁAM!!!!:D:D:D, administracyjne bez dwuetapowości postępowania i jest dobry, w gospodarczym przedmiot zastawu nie wydany, ale na dst, cywil bez 445 i 481 i też trzy, reszta na dobry - huurra!!!!

gratulacje!!!
przepraszam za bezpośredniość:rolleyes: ALE ŚLIJ NA FORUM SWE ZARZUTY I UZASADNIENIE plus umowe koniecznie, wszelkie dowody zdawalności beda pomocne dla tych co juz rozpaczaja albo zaraz zaczną

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót