Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
keno napisał:
Czy komuś może brakuje do szczęścia 1 punktu z testu? Być może jest jakiś pomysł na zakwestionowanie poprawności pytania z testu?::o

Przeleć kilkaset stron wstecz, ktoś napisał na temat jednego pytania z testu, że są dwie poprawne odpowiedzi. Może Ci to pomoże.

kirk napisał:
z zagospodarowania terenu jest podobno babol. z tego co wiem sa chyba dwie odpowiedzi poprane - 14 dni i 30... chodzi o pytanie kiedy wchodzi w zycie plan zagospodarowania terenu.. ale dokladnie nie wiem o co chodzi...

o no no, to o to mi chodziło;)

Wikitor napisał:
wydaje mi się ,że ze złą reprezentacją przy umowie to mogą być jednostki w skali kraju, jakiś promil ( chodzi mi o ludzi ,którzy mimo to zdali)

O ile w ogóle są takie osoby, które zdały ze złą reprezentacją. Mam na myśli Zarząd zamiast RN/pełnomocnika.
Info dotyczące Zielonej Góry to chyba raczej plotka, bo koleżanka z pracy tam zdawała i oblali ją właśnie za złą reprezentacje, tak jak jej paru znajomych. Szykują się do odwołania, ale nie znaleźli żadnej osoby którą by przepuścili ze złą reprezentacją. To co tutaj ktoś pisał o przepuszczaniu w ZG ze złą reprezentacją to chyba dotyczyło takiej syt., gdy ktoś miał reprezentację przez przewodniczącego RN bez powołania się na uchwałę RN, przynajmniej o takiej osobie koleżanka wie.

chyba niz z tego. Na dzień zdawania egzaminu obowiazywal 14 dniowy termin

ustawa o zmianie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
z dnia 25 czerwca 2010 r. (Dz.U. Nr 130, poz. 871)
brzmienie pierwotne (od 2010-10-21)
Art. 4.

1. Obowiązujące w dniu wejścia w życie ustawy studia uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin, miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego oraz plany zagospodarowania przestrzennego województw zachowują moc.

2. Do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, w stosunku do których podjęto uchwałę o przystąpieniu do sporządzania lub zmiany planu lub studium, a postępowanie nie zostało zakończone do dnia wejścia w życie ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe.

Art. 5.
Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Nieprawda obowiązują dwa terminy.

To był mój post o zagospodarowaniu poszukajcie. A tu mała podpowiedź z tej ustawy :

Art. 85. 1. Do spraw wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną przed dniem wejścia w życie ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe.
2. Do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz planów zagospodarowania przestrzennego województw, w stosunku do których podjęto uchwałę o przystąpieniu do sporządzania lub zmiany planu oraz zawiadomiono o terminie wyłożenia tych planów do publicznego wglądu, ale postępowanie nie zostało zakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe.

W pytaniu nie ma ani słowa o terminie, którego miało by to pytanie dotyczyć więc można bronić 14 i 30 dni (jak ktoś dał 7 to wtopa). Procedura planistyczna trwa średnio około 1,5 roku.

Ostatnia edycja:
kofek: chyba z ustawy zmieniającej. To co wczesniej podalem

zastaw rejestrowy napisał:
kofek: chyba z ustawy zmieniającej. To co wczesniej podalem

W zasadzie ust. 2 zmieniającej mów to samo, w trakcie egzaminu możliwe były dwa terminy 14 i 30 dni.

mati_krk napisał:
O ile w ogóle są takie osoby, które zdały ze złą reprezentacją. Mam na myśli Zarząd zamiast RN/pełnomocnika.
Info dotyczące Zielonej Góry to chyba raczej plotka, bo koleżanka z pracy tam zdawała i oblali ją właśnie za złą reprezentacje, tak jak jej paru znajomych. Szykują się do odwołania, ale nie znaleźli żadnej osoby którą by przepuścili ze złą reprezentacją. To co tutaj ktoś pisał o przepuszczaniu w ZG ze złą reprezentacją to chyba dotyczyło takiej syt., gdy ktoś miał reprezentację przez przewodniczącego RN bez powołania się na uchwałę RN, przynajmniej o takiej osobie koleżanka wie.

o takim przypadku zdania gospodarczego ze żłą reprezentacją ( chodzi o zarząd) wiemy od kooko 2, Wrocław, że taka osoba była, ale mówię moim zdaniem to by były jednostki na palcach jednej ręki!!!!!!!!!!! liczone, o ile nie jednostka

Kofek napisał:
Nieprawda obowiązują dwa terminy.
no w sumie takie stanowisko jest do obrony biorąc pod uwagę wytyczne i sformułowanie pytania - nie wiadomo kiedy kiedy podjęto uchwałę. z drugiej strony nie wiem, czy uchwała o przystąpieniu do sporządzania i uchwała w sprawie uchwalenia to są tozsame uchwały czy nie (tak na szybko, nie miałem czasu sprawdzić)

Prawidłowość odpowiedzi ocenia się według stanu prawnego na dzień 14 czerwca 2011 r.
70. Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, uchwała rady gminy w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego obowiązuje od dnia wejścia w życie w niej określonego, jednak nie wcześniej niż po upływie:
A. 7 dni od dnia ogłoszenia w dzienniku urzędowym województwa;
B. 14 dni od dnia ogłoszenia w dzienniku urzędowym województwa;
C. 30 dni od dnia ogłoszenia w dzienniku urzędowym województwa.

Niki2011: a jak z innych częsci??

Pozostałe przedmioty do przodu. Ale na jakie oceny to nie pytałam. Byłam tak zaskoczona tym gospodarczym, że mi mowę odjęło. Na razie nie chce mi się już tam dzwonić, więc poczekam grzecznie na uchwałę.

to rzeczywiscie nieciekawie. Wcale nie dziwię się, ze Ci mowę odjęło. A jak inni z Twojej grupy??

I jeszcze jedno pytanie do tych , którzy nie zdali. Czy razem z uchwałą otrzymuje się kserokopie ocen komisji do tych czesci, ktore sie oblało czy jednak trzeba się osobiscie stawic w izbie.

Tylko na teście nie można robić założeń, np. że uchwalanie trwa 1,5 roku, to na bank rozpoczęło się przed nowelką etc. moim zdaniem tą argumentacją nic nie ugrasz.

Ja mam wątpliwości co do pytania z terminem wypowiedzenia pełnomocnictwa procesowego radcy (wg kpc):

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, z chwilą dowiedzenia się przez radcę prawnego o wypowiedzeniu mu pełnomocnictwa procesowego przez mocodawcę, radca prawny:
A. nie może działać w imieniu mocodawcy;
B. obowiązany jest działać za mocodawcę jeszcze przez dwa tygodnie chyba, że zostanie z tego obowiązku zwolniony przez mocodawcę;
C. działa do czasu zawiadomienia sądu o wypowiedzeniu pełnomocnictwa procesowego przez mocodawcę.

Wg klucza właściwa jest odp A (a contrario art 94), ale jak dla mnie właściwsza jest odp C, gdyż skutek wypowiedzenia jest od zawiadomienia Sądu; może się czepiam, ale mnie to zmyliło, bo uznałem, że do czasu zawiadomienia Sąd będzie mnie traktować cały czas jako pełnomocnika.....

I jeszcze jedno pytanie do tych , którzy nie zdali. Czy razem z uchwałą otrzymuje się kserokopie ocen komisji do tych czesci, ktore sie oblało czy jednak trzeba się osobiscie stawic w izbie.

zastaw rejestrowy: a ty nie zdałeś, przecież chyba czekasz.

Po kserokopie ocen komisji trzeba zjawić się osobiście w izbie, ale dopiero po otrzymaniu uchwały. Tak jest bynajmniej u nas.
A propos pozostałych osób z mojej grupy to się nie orientuję, bo nie pytałam. Z moich znajomych tylko jedna kumpela była ze mną w grupie i ona zdała. Pozostali to w większości aplikanci z Wałbrzycha, których nie znam.

czekam, czekam. Ale się juz psychicznie przygotowuje

czekam, czekam. Ale się juz psychicznie przygotowuje

jak nie masz baboli ( zła reprezentacja) to zdasz. Wiem to Już mam w tym doświadczenie

KANTapli napisał:
Tylko na teście nie można robić założeń, np. że uchwalanie trwa 1,5 roku, to na bank rozpoczęło się przed nowelką etc. moim zdaniem tą argumentacją nic nie ugrasz.

Ja mam wątpliwości co do pytania z terminem wypowiedzenia pełnomocnictwa procesowego radcy (wg kpc):

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, z chwilą dowiedzenia się przez radcę prawnego o wypowiedzeniu mu pełnomocnictwa procesowego przez mocodawcę, radca prawny:
A. nie może działać w imieniu mocodawcy;
B. obowiązany jest działać za mocodawcę jeszcze przez dwa tygodnie chyba, że zostanie z tego obowiązku zwolniony przez mocodawcę;
C. działa do czasu zawiadomienia sądu o wypowiedzeniu pełnomocnictwa procesowego przez mocodawcę.

Wg klucza właściwa jest odp A (a contrario art 94), ale jak dla mnie właściwsza jest odp C, gdyż skutek wypowiedzenia jest od zawiadomienia Sądu; może się czepiam, ale mnie to zmyliło, bo uznałem, że do czasu zawiadomienia Sąd będzie mnie traktować cały czas jako pełnomocnika.....

Właśnie w tym cały szkopuł, nie wiadomo kiedy ta procedura się zaczęła, co oznacza, że na teście nie można było wskazać poprawnej odpowiedzi. W pytaniu powinien być wskazany termin, wszczęcia, bo to uzależnia stosowanie 14 lub 30 dni.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót