Z
zastaw rejestrowy
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 337
amator: Co Ty napisales w cywilu?? dlaczego nie zdales?? jakie zarzuty??
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
amator81 napisał:a wiecie jak było u nas z admina? ludzie zdawali pomimo, że podnieśli zarzuty materialne li tylko i ani słowem nie bąkneli o 149 KPA. ale u nas zależało od komisji, w jednej byli myślący ludzie, a w innej urzędasy trzymający się tępo wytycznych, które z prawdziwym życiem nie mają nic wspólnego. moim zdaniem wytyczne powinny wskazywać jedynie propozycję rozwiązania - bo w sądzie ważne aby apelacja spełniała warunki formalne, a zarzuty i tak przechodzą jeśli apelacja jest zasadna. to jest prawo!!! a nie matematyka, gdzie tylko jedno rozwiązanie jest dobre....
zonka napisał:My mamy ogłoszenie wyników 22.07 i nie wiem czy maż wyrobi bo jest coraz gorzej...
nie mogli jednego dnia wszystkiego opublikować :/
zachowuje się jakby on jeden zdawał ten egzamin i mimo ze nie zna jeszcze wyników to jakby jedyny go oblał...
nic się liczy - dziecko, ja, reszta rodziny... paranoja z jednej strony oczekuje pocieszenia a z drugiej każde pocieszenie traktuje negatywnie lub jako atak
zastanawiam się czy nie lepiej byłoby gdyby oblał.. może przynajmniej by się czegoś nauczył :/
czy wszyscy zdający się też tak zachowują?
amator81 napisał:a wiecie jak było u nas z admina? ludzie zdawali pomimo, że podnieśli zarzuty materialne li tylko i ani słowem nie bąkneli o 149 KPA. ale u nas zależało od komisji, w jednej byli myślący ludzie, a w innej urzędasy trzymający się tępo wytycznych, które z prawdziwym życiem nie mają nic wspólnego. moim zdaniem wytyczne powinny wskazywać jedynie propozycję rozwiązania - bo w sądzie ważne aby apelacja spełniała warunki formalne, a zarzuty i tak przechodzą jeśli apelacja jest zasadna. to jest prawo!!! a nie matematyka, gdzie tylko jedno rozwiązanie jest dobre....
KarolB napisał:odnośnie warszawy to żadnych przecieków niestety nie ma....
zastaw rejestrowy napisał:amator: Co Ty napisales w cywilu?? dlaczego nie zdales?? jakie zarzuty??
mati_krk napisał:Nie do końca...
Z taką argumentacją to można byłoby cały test zakwestionować, bo przecież z prawdziwym życiem nie ma nic wspólnego. Przecież skuteczne wniesienie pozwu/apelacji/skargi nie zależy od poprawnego rozwiązania pytań testowych zadanych przez Sąd.
Jak już ktoś wcześniej pisał, to jest egzamin sprawdzający wiedzę, znajomość przepisów, orzecznictwa i praktycznego ich zastosowania. W jakiś sposób ta wiedza weryfikowana musi być i w ustawie przyjęto, że będzie to test + pisemne prace. U nas na aplikacji wałkowali nam, że prace na egz. nie mają tylko być skuteczne, ale mają być sprawdzianem wiedzy z danej dziedziny.
Po moich pracach i moich znajomych widzę, że zgodność/niezgodność zarzutów skargi/apelacji z wytycznymi sama przez się nie przesądza o zdaniu/niezdaniu ani o ocenach. Wychodząc z egz. z karnego byliśmy ze znajomymi przekonani że mamy prawie takie same prace i dziwne było że on dostał 4 a ja 3. Ale "prawie" robi różnice i jak teraz na spokojnie przeglądaliśmy i porównywaliśmy prace to faktycznie choć numerki artykułów i sens zarzutów mieliśmy taki sam - to jednak jego zarzuty były bardziej prawniczo sformułowane a uzasadnienie bardziej logiczne, uporządkowane i spójne, w porównaniu z moim.
zastaw rejestrowy napisał:dziwne, 362- ok. niewlasciwie zastosowany - moze kwestia uzasadnienia?? 445- co do wysokosci zadoscuczynienia?? a 481 co do odsetek?? Trochę dziwna sytuacja bo niby wszystko się w miare zgadza. Pewnie łatwiej byłoby gdybys podala tresc zarzutów. A wniosek apelacyjny o zmiane??zaskarzylas koszty??
zastaw rejestrowy napisał:dziwne, 362- ok. niewlasciwie zastosowany - moze kwestia uzasadnienia?? 445- co do wysokosci zadoscuczynienia?? a 481 co do odsetek?? Trochę dziwna sytuacja bo niby wszystko się w miare zgadza. Pewnie łatwiej byłoby gdybys podala tresc zarzutów. A wniosek apelacyjny o zmiane??zaskarzylas koszty??
amator81 napisał:kosztów nie zaskarżyłam ale to nie byłaby podstawa do ndst. wniosek o zmianę był. w uzas oceny egzaminator przyczepił się że zarzuty były tylko materialne, a nie było 233 KPC ani niewłaściwych ustaleń faktycznych.
amator81 napisał:no dobrze ale to nie tłumaczy, czemu ktoś kto miał zupełnie inaczej niż w wytycznych zdał , a ktoś inny kto bardziej się w nich zmieścił nie zdał (znam dwie osoby które z amina miały zupełnie inaczej - tj podniosły zarzuty materialne i zdały więc nie są to słowa wyssane z palca) tylko dlatego że inne komisje sprawdzały te prace.
laboga napisał:no to niestety masz odpowiedź. nas uczono na apl że nie podnosi się zarzutów materialnych bez wcześniejszych zarzutów procesowych
amator81 napisał:ja pracuję pięć lat w zawodzie i apelacje tylko z materialnymi zarzutami pisałam nie raz i jak sprawa była słuszna to przechodziło. także nie jest powiedziane. nam mówili, że na karnym nie można łączyć procesowych z materialnymi ale w cywilu nie spotkałam się z takim zakazem.
laboga napisał:wiem i zgadzam się z Tobą, że w praktyce oczywiście apelacje pisze się inaczej i tych zakazów się nie przestrzega, ale sama wiesz że apelacja pisana na potrzeby egzaminu rządzi się swoimi niepraktycznymi zasadami. Niestety.