P
pepegit
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 64
jakby co tutaj jest instrukacja jak prace znaleźćtommy77 napisał:Bardzo proszę:tuptup:![]()
EGZAMIN RADCOWSKI 2011
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jakby co tutaj jest instrukacja jak prace znaleźćtommy77 napisał:Bardzo proszę:tuptup:![]()
apl_waw napisał:Ostudzam zapał, najwcześniej w niedziele, dopiero wtedy bede miał dostęp do kompa z egzaminu.
Tymczasem zbliża się weekend i mam zamiar świętować to że mam tylko jedną ndst :beer:
blablab napisał:I tu duży błąd myślowy moje Panie. Jest orzeczenie, które z resztą zostało wklejone na forum dot. konieczności stosowania jednolitych kryteriów oceniania. Skarżący w tej sprawie argumentował, że inna osoba napisała tak samo i zdała. Skarżący osiągnął co chciał - sąd porozwodził się, że nie może tak być, że dwie takie same prace, a dwie różne oceny i Pan dzisiaj jest adwokatem. Polecam lekturę gorąco.
pepegit napisał:mówisz o tym wyroku, czy o jakimś innym
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 29 kwietnia 2011 r., sygn. akt VI SA/Wa 225/11
(Nie)pewna napisał:To chyba nie kwestia odwagi i uczynności. Myślę, że odwoływanie się argumentem, że w innej komisji ktoś napisał, jak my, a tymczasem nas potraktowano na ndst nie poprowadzi do oczekiwanego skutku.
Sądzę, że trzeba tylko najwyżej o tym wspomnieć pod koniec uzasadnienia w ewentualnych uwagach co do formuły tego egzaminu przy takiej skali przystępujących.
Samo zaś odwołanie musi przekonać K2, że K1 się myliła co do nas. I nasze zadanie zostało rozwiązane prawidłowo i zgodnie z kryteriami ustawy, które to kryteria nie zostały poszanowane przy wydawaniu oceny.
Jeśli nie masz 149, nie pisz, że bez 149 zdali inni, tylko napisz dlaczego uważasz, że Twoje argumenty i wybrana droga są zgodne z prawem, skuteczne i uwzględniające interes klienta. I podważ negatywną ocenę wydaną odnośnie poszczególnych elementów tej pracy. Albo brak rozważenia pracy w myśl kryteriów ustawowych.
To nie jest tak, że dwie osoby piszące 149 miały pracę taką samą albo dwie piszące pracę bez 149 też ją sporządziły tak samo.
Tutaj chodzi o ty, by udowodnić, że wybrana droga do celu też jest dobra. I że nie ma tylko jednej drogi.
Nie denerwujcie się dodatkowo tym, że ktoś tam nie chce Wam teraz pomóc.
Pomóc sobie możemy tylko sami, niestety.
Może trzeba się spotkać w kilka osób i zrobić burzę mózgów. I to da lepsze efekty...
Dawajcie do przodu. Komuś na pewno się uda. Musi się udać.
blablab napisał:I tu duży błąd myślowy moje Panie. Jest orzeczenie, które z resztą zostało wklejone na forum dot. konieczności stosowania jednolitych kryteriów oceniania. Skarżący w tej sprawie argumentował, że inna osoba napisała tak samo i zdała. Skarżący osiągnął co chciał - sąd porozwodził się, że nie może tak być, że dwie takie same prace, a dwie różne oceny i Pan dzisiaj jest adwokatem. Polecam lekturę gorąco.
blablab napisał:Ja akurat mówiłam o tym: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/760BCE9A2C
(Nie)pewna napisał:Moim zdaniem właśnie to orzeczenie pokazuje, że nie tędy droga. Egzaminowany, które uzyskał uchylenie oceny K2 osiągnął ten rezultat dlatego, że podważył zasadność oceniania prac według założeń innych niż kryteria ustawowe i do tego nie ujawnionych wobec zdającego, a stanowiących główną przyczynę odmówienia jego propozycjom racji.
Swoje odwołanie oparł o to, że K2 nie zbadała należycie pracy, nie skonfrontowała linii myślowej zdającego z opinią K1 w świetle kryteriów ustawowych obowiązujących w ustawie Prawo o adwokaturze.
Właśnie dlatego skarżący wygrał, że nie lamencił jak to skrzywdzono go, bo ktoś inny za to samo miał pozytyw, lecz udowodnił, że stosowanie metody oceniania przy użyciu kryteriów wynikających z określonego typu założeń nie daje usprawiedliwionego skutku, bo dochodzi do negatywnych ocen wobec osób prezentujących prawidłowe, zgodne z kryteriami ustawowymi rozwiązanie.
A to nie to samo, co pokazywanie, że Basia nie miała 149 i zdała, a ja nie....
Prawda?![]()
(Nie)pewna napisał:Moim zdaniem właśnie to orzeczenie pokazuje, że nie tędy droga. Egzaminowany, które uzyskał uchylenie oceny K2 osiągnął ten rezultat dlatego, że podważył zasadność oceniania prac według założeń innych niż kryteria ustawowe i do tego nie ujawnionych wobec zdającego, a stanowiących główną przyczynę odmówienia jego propozycjom racji.
Swoje odwołanie oparł o to, że K2 nie zbadała należycie pracy, nie skonfrontowała linii myślowej zdającego z opinią K1 w świetle kryteriów ustawowych obowiązujących w ustawie Prawo o adwokaturze.
Właśnie dlatego skarżący wygrał, że nie lamencił jak to skrzywdzono go, bo ktoś inny za to samo miał pozytyw, lecz udowodnił, że stosowanie metody oceniania przy użyciu kryteriów wynikających z określonego typu założeń nie daje usprawiedliwionego skutku, bo dochodzi do negatywnych ocen wobec osób prezentujących prawidłowe, zgodne z kryteriami ustawowymi rozwiązanie.
A to nie to samo, co pokazywanie, że Basia nie miała 149 i zdała, a ja nie....
Prawda?![]()
blablab napisał:Ja akurat mówiłam o tym: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/760BCE9A2C
Aglaia napisał:bardzo fajne orzeczenie ale nie prawomocne
tak samo z resztą jak i to drugie powołane w jego uzasadnieniu
i generalnie sądy nie uwzględniają wniosków dowodowych z innych prac
(Nie)pewna napisał:Tak, tak. To właśnie miałam na myśli.
Tak czy inaczej - ministerstwo zrobiło nam przysługę oficjalnie podając kryteria po egzaminie. Oznacza to, że istnieją kryteria oparte o przepis rozporządzenia, zaś nie znajdują one oparcia w delegacji ustawowej w tym zakresie.
Będzie się działo.
(Nie)pewna napisał:Tak, tak. To właśnie miałam na myśli.
Tak czy inaczej - ministerstwo zrobiło nam przysługę oficjalnie podając kryteria po egzaminie. Oznacza to, że istnieją kryteria oparte o przepis rozporządzenia, zaś nie znajdują one oparcia w delegacji ustawowej w tym zakresie.
Będzie się działo.