blablab
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 276
Ma ktoś pomysł co my z tym robimy?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
blablab napisał:Ma ktoś pomysł co my z tym robimy?
igciu napisał:1. Jeżeli zmiana stanu była istotna, to czemu Autorka Kazusu referuje do orzecznictwa na starym stanie??
2. Przeczytaj sobie uzasadnienie do nowelizacji. Tam jest napisane, że zmiana decyzji na postanowienie w 149 wiąże się z wprowadzenien. 61a kpa, który przewiduje swoisty przedsąd co do kwestii podmiotowych przed wszczęciem postępowania.
Kofek napisał:Wyluzuj, nie ma w tym nic złego. U nas było mniej więcej pół na pół, niektórzy wnosili o uchylenie obu a niektórzy tylko o uchylenie drugiej instancji. Nie słyszałem, żeby ktoś z tego powodu oblał !
clara44 napisał:no właśnie, ale tutaj jest jakaś sprzeczność (czy tylko mi się wydaje???):
"Zmiana treści art. 149 § 1 Kodeksu (ale oon się nie zmienił !!!) wynika z dodanego art. 61a, który przesądza, że właściwą formą dla odmowy wszczęcia postępowania w danej sprawie jest postanowienie."
a
"Zgodnie jednak z utrwaloną linią orzecznictwa sądów administracyjnych w tej formie – decyzji – powinna następować odmowa wszczęcia postępowania w każdej sprawie. W decyzji tej należy badać jedynie, czy wniosek o wszczęcie postępowania w danej sprawie pochodzi od strony w rozumieniu art. 28 Kodeksu. W związku z powyższym wydaje się, że właściwszą formą rozstrzygnięcia w sprawie wszczęcia lub odmowy wszczęcia postępowania jest postanowienie. Takie rozwiązanie w sposób bardziej zrozumiały dla wnioskodawców odróżni etap wstępny dotyczący wszczęcia lub odmowy wszczęcia postępowania od etapu merytorycznego rozstrzygnięcia wniosku (żądania). (...)
Z uwagi na odmienność wznowienia postępowania, wydaje się zasadne pozostawienie obowiązującego rozwiązania w art. 149 § 3 Kodeksu, zgodnie z którym odmowa wznowienia postępowania następuje w drodze decyzji."
Nawiasem mówiąc, widac tutaj jak na dłoni analogię między wszczęciem a wznowieniem postepowania i badaniem stronowatości.
po_egz napisał:Kolejne wyniki z Poznania.
Nie zdały 3 osoby na 61.
Chyba najlepszy wynik w Polsce.
Nikt nie oblał admina !!!
Szkoda, że pozostałe dwie komisje dopiero za miesiąc zechcą łaskawie wywiązać się ze swojej pracy.
tepmusfugit napisał:Się skończy tym, że zweryfikują oceny tych co mieli tylko 149 ;-) W mojej ocenie słusznie postąpiły komisje oceniające prace całościowo, bez przyjęcia dogmatu o konieczności zarzucenia 149.
Po tym orzeczeniu dobra praca, nie mówiąca nic o dwuetapowości i przedwczesności wobec tego orzeczenia ma szansę się obronić. Jakby nie patrzeć wyprzedziliście linię orzeczniczą;-)
euglena zielona napisał:Obawiam się, ze to nie są tylko plotki, wspominałam o tym wcześniej. Termin paździenik/listopad 2012 wynika z tego że:
- rocznik niżej nas rozpoczął i każdego roku zaczyna zajęcia w styczniu a kończy w grudniu,
- ich szkolenie trwa jeszcze tyle co nasze - 3,5 roku
- zatem dziś są na roku 3. który kończą w grudniu, w styczniu 2012 rozpoczną ostanie 6 m.
czyli następny egzamin wypada koniec 2012
wiadomości powyzsze są pewne, po zakończonej właśnie w tej chwili konsultacji z kolegą z tego młodszego rocznika. Kolega odbywa aplikację w Wawie ale termin rozpoczęcia chyba był jednakowy dla całej Polski.
No chyba że MS się zlituje i wyznaczy wcześniej ale szczerze wątpię, zbyt dużo zamieszania chocby co do kwestii technicznych np komputery.
Nie szykujcie się jeszcze do następnego egzaminu bo jeszcze walka o ten nie skończona. Osobiście znam 3 osoby z Wawy którym chwyciły odwołania w K2 w tym jednnej z nich udało się to przy 2. ndst.Trzymam kciuki. Do boju.
linda2011 napisał:witam,
a mógłbyś podac namiar na te ososby na priv? może mogłyby udostępnić swoje odwołania?
pozdrawiam!
AgaDominika napisał:kochani jeden zarzut z cywila)) tylko 362 kc i zdałam !!!!!!!!! za wszystkich trzymam kciuki
blablab napisał:Wyborcy czytają faktJuż wyobrażam sobie ten nagłówek np:
"Elżbieta, lat 28 - uczyła się 4 miesiące, wydała 10 tysięcy na książki i komputer. Nie zdała egzaminu z uwagi na niejednolite kryteria oceniania. Pracuje w Biedronce i książki wystawia na allegro, żeby mieć co do gara włożyć"
Wszystkie dane zawarte w artykule są fikcyjne
pepegit napisał:nie są mi znane te nazwiska, ale ten Wojciech Chróścielewski to o ile dobrze wiem jakieś podręczniki do KPA i PPSA chyba pisał
może ktoś ma, ciekawe co tam wyłożył w tym temacie
po_egz napisał:Kolejne wyniki z Poznania.
Nie zdały 3 osoby na 61.
Chyba najlepszy wynik w Polsce.
Nikt nie oblał admina !!!
Szkoda, że pozostałe dwie komisje dopiero za miesiąc zechcą łaskawie wywiązać się ze swojej pracy.
ol-n napisał:oirp olsztyn ZDAŁAM!!!!, administracyjne bez dwuetapowości postępowania i jest dobry, w gospodarczym przedmiot zastawu nie wydany, ale na dst, cywil bez 445 i 481 i też trzy, reszta na dobry - huurra!!!!