Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
igciu napisał:
1. Jeżeli zmiana stanu była istotna, to czemu Autorka Kazusu referuje do orzecznictwa na starym stanie??

2. Przeczytaj sobie uzasadnienie do nowelizacji. Tam jest napisane, że zmiana decyzji na postanowienie w 149 wiąże się z wprowadzenien. 61a kpa, który przewiduje swoisty przedsąd co do kwestii podmiotowych przed wszczęciem postępowania.

no właśnie, ale tutaj jest jakaś sprzeczność (czy tylko mi się wydaje???):
"Zmiana treści art. 149 § 1 Kodeksu (ale oon się nie zmienił !!!) wynika z dodanego art. 61a, który przesądza, że właściwą formą dla odmowy wszczęcia postępowania w danej sprawie jest postanowienie."
a
"Celem proponowanej regulacji polegającej na dodaniu art. 61a jest odróżnienie postępowania wstępnego polegającego na wszczęciu lub odmowie wszczęcia postępowania administracyjnego od postępowania właściwego, które kończy się rozstrzygnięciem sprawy co do istoty przez wydanie decyzji administracyjnej. (...) Zgodnie jednak z utrwaloną linią orzecznictwa sądów administracyjnych w tej formie – decyzji – powinna następować odmowa wszczęcia postępowania w każdej sprawie. W decyzji tej należy badać jedynie, czy wniosek o wszczęcie postępowania w danej sprawie pochodzi od strony w rozumieniu art. 28 Kodeksu. W związku z powyższym wydaje się, że właściwszą formą rozstrzygnięcia w sprawie wszczęcia lub odmowy wszczęcia postępowania jest postanowienie. Takie rozwiązanie w sposób bardziej zrozumiały dla wnioskodawców odróżni etap wstępny dotyczący wszczęcia lub odmowy wszczęcia postępowania od etapu merytorycznego rozstrzygnięcia wniosku (żądania). (...)
Z uwagi na odmienność wznowienia postępowania, wydaje się zasadne pozostawienie obowiązującego rozwiązania w art. 149 § 3 Kodeksu, zgodnie z którym odmowa wznowienia postępowania następuje w drodze decyzji."

Nawiasem mówiąc, widac tutaj jak na dłoni analogię między wszczęciem a wznowieniem postepowania i badaniem stronowatości.

Kofek napisał:
Wyluzuj, nie ma w tym nic złego. U nas było mniej więcej pół na pół, niektórzy wnosili o uchylenie obu a niektórzy tylko o uchylenie drugiej instancji. Nie słyszałem, żeby ktoś z tego powodu oblał !

dzięks ! :)
słowa otuchy zawsze mile widziane

clara44 napisał:
no właśnie, ale tutaj jest jakaś sprzeczność (czy tylko mi się wydaje???):
"Zmiana treści art. 149 § 1 Kodeksu (ale oon się nie zmienił !!!) wynika z dodanego art. 61a, który przesądza, że właściwą formą dla odmowy wszczęcia postępowania w danej sprawie jest postanowienie."
a
"Zgodnie jednak z utrwaloną linią orzecznictwa sądów administracyjnych w tej formie – decyzji – powinna następować odmowa wszczęcia postępowania w każdej sprawie. W decyzji tej należy badać jedynie, czy wniosek o wszczęcie postępowania w danej sprawie pochodzi od strony w rozumieniu art. 28 Kodeksu. W związku z powyższym wydaje się, że właściwszą formą rozstrzygnięcia w sprawie wszczęcia lub odmowy wszczęcia postępowania jest postanowienie. Takie rozwiązanie w sposób bardziej zrozumiały dla wnioskodawców odróżni etap wstępny dotyczący wszczęcia lub odmowy wszczęcia postępowania od etapu merytorycznego rozstrzygnięcia wniosku (żądania). (...)
Z uwagi na odmienność wznowienia postępowania, wydaje się zasadne pozostawienie obowiązującego rozwiązania w art. 149 § 3 Kodeksu, zgodnie z którym odmowa wznowienia postępowania następuje w drodze decyzji."

Nawiasem mówiąc, widac tutaj jak na dłoni analogię między wszczęciem a wznowieniem postepowania i badaniem stronowatości.

Jest sprzeczność. Albo może i nie ma i najpierw myśleli, żeby zostawić decyzją, bo odmienny charakter, a następnie postanowili ujednolicić po całości i zrobili zmianę. Zresztą nieistotne.

NSA:
W ocenie jednak składu orzekającego Naczelnego Sądu Administracyjnego winno być przyjęte czwarte, kompromisowe stanowisko. Sprowadza się ono do tego, iż w przypadku oparcia wniosku o wznowienie postępowania na przesłance z art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a. – strona bez własnej winy nie brała udziału w postępowaniu - okoliczność czy podanie pochodzi od podmiotu posiadającego interes prawny badana jest przed wydaniem rozstrzygnięcia w przedmiocie wznowienia postępowania – postanowienia o wznowieniu postępowania ewentualne decyzji (obecnie postanowienia) o odmowie wznowienia postępowania.

Ten dopisek w nawiasie (postanowienia) rzeczywiście zmienia postać rzeczy. Będą mieć ciężki orzech do zgryzienia.

Żenujące jest to, że w ocenie składu orzekającego Naczelnego Sądu Administracyjnego winno być przyjęte czwarte, kompromisowe stanowisko, a w ocenie komisji egzaminacyjnych stanowisko takie przez zdających przyjete być nie może - Nie bo NIE ! i tyle.

Kolejne wyniki z Poznania.

Nie zdały 3 osoby na 61.

Chyba najlepszy wynik w Polsce.

Nikt nie oblał admina !!!

Szkoda, że pozostałe dwie komisje dopiero za miesiąc zechcą łaskawie wywiązać się ze swojej pracy.

po_egz napisał:

Nie zdały 3 osoby na 61.

Szkoda, że pozostałe dwie komisje dopiero za miesiąc zechcą łaskawie wywiązać się ze swojej pracy.

Mogę czekać nawet do września, byle tylko poznańska Komisja nr 2 okazała się równie łaskawa co Komisja nr 3...

Się skończy tym, że zweryfikują oceny tych co mieli tylko 149 ;-) W mojej ocenie słusznie postąpiły komisje oceniające prace całościowo, bez przyjęcia dogmatu o konieczności zarzucenia 149.
Po tym orzeczeniu dobra praca, nie mówiąca nic o dwuetapowości i przedwczesności wobec tego orzeczenia ma szansę się obronić. Jakby nie patrzeć wyprzedziliście linię orzeczniczą;-)

tepmusfugit napisał:
Się skończy tym, że zweryfikują oceny tych co mieli tylko 149 ;-) W mojej ocenie słusznie postąpiły komisje oceniające prace całościowo, bez przyjęcia dogmatu o konieczności zarzucenia 149.
Po tym orzeczeniu dobra praca, nie mówiąca nic o dwuetapowości i przedwczesności wobec tego orzeczenia ma szansę się obronić. Jakby nie patrzeć wyprzedziliście linię orzeczniczą;-)

1. Nikt nie wyprzedził linii orzeczniczej. Ona była. Ten wyrok ją jedynie potwierdza.

2. Stwierdzenie, że "dobra praca, nie mówiąca nic o dwuetapowości i przedwczesności wobec tego orzeczenia ma szansę się obronić" ma tyle sensu ile stwierdzenie, że zgwałcona kobieta, jeżeli napisze ładnie wniosek o ściganie i złoży dobrze zeznania ma szanse zostać uznana za ofiarę gwałtu.

Zrozumcie w końcu, że zarzuty 7,77,80 są lepsze od gołego 149.

Igciu ze zrozumieniem czytaj. W domniemaniu ma szansę się obronić przed KII. A co do tego co lepsze, co gorsze ciężko się wypowiadać. Faktem jest, że rozmawiając z różnymi osobami, które są praktykami z zakresu postępowania, w tym wykładowcami tego przedmiotu od razu padało rozwiązanie z klucza. Nie mnie to oceniać. Jedno jest pewne, nie powinno się dyskwalifikować prac, które tego zarzutu były pozbawione i tylko tyle chciałem powiedzieć. Czytając jednak forum wydawało mi się, że są Komisje, które takie prace dyskwalifikują niejako a proiri. Nie może być tak, że w jednej komisji z tego samego przedmiotu zdaje niemalże 100%, w drugiej zaś zdaje 50%. Czysta statystyka na to nie pozwala.

euglena zielona napisał:
Obawiam się, ze to nie są tylko plotki, wspominałam o tym wcześniej. Termin paździenik/listopad 2012 wynika z tego że:
- rocznik niżej nas rozpoczął i każdego roku zaczyna zajęcia w styczniu a kończy w grudniu,
- ich szkolenie trwa jeszcze tyle co nasze - 3,5 roku
- zatem dziś są na roku 3. który kończą w grudniu, w styczniu 2012 rozpoczną ostanie 6 m.
czyli następny egzamin wypada koniec 2012

wiadomości powyzsze są pewne, po zakończonej właśnie w tej chwili konsultacji z kolegą z tego młodszego rocznika. Kolega odbywa aplikację w Wawie ale termin rozpoczęcia chyba był jednakowy dla całej Polski.
No chyba że MS się zlituje i wyznaczy wcześniej ale szczerze wątpię, zbyt dużo zamieszania chocby co do kwestii technicznych np komputery.

Nie szykujcie się jeszcze do następnego egzaminu bo jeszcze walka o ten nie skończona. Osobiście znam 3 osoby z Wawy którym chwyciły odwołania w K2 w tym jednnej z nich udało się to przy 2. ndst.Trzymam kciuki. Do boju.

witam,
a mógłbyś podac namiar na te ososby na priv? może mogłyby udostępnić swoje odwołania?
pozdrawiam!

Napisał/a euglena zielona Zobacz post
Obawiam się, ze to nie są tylko plotki, wspominałam o tym wcześniej. Termin paździenik/listopad 2012 wynika z tego że:
- rocznik niżej nas rozpoczął i każdego roku zaczyna zajęcia w styczniu a kończy w grudniu,
- ich szkolenie trwa jeszcze tyle co nasze - 3,5 roku
- zatem dziś są na roku 3. który kończą w grudniu, w styczniu 2012 rozpoczną ostanie 6 m.
czyli następny egzamin wypada koniec 2012

wiadomości powyzsze są pewne, po zakończonej właśnie w tej chwili konsultacji z kolegą z tego młodszego rocznika. Kolega odbywa aplikację w Wawie ale termin rozpoczęcia chyba był jednakowy dla całej Polski.
No chyba że MS się zlituje i wyznaczy wcześniej ale szczerze wątpię, zbyt dużo zamieszania chocby co do kwestii technicznych np komputery.

Nie szykujcie się jeszcze do następnego egzaminu bo jeszcze walka o ten nie skończona. Osobiście znam 3 osoby z Wawy którym chwyciły odwołania w K2 w tym jednnej z nich udało się to przy 2. ndst.Trzymam kciuki. Do boju.

linda2011 napisał:
witam,
a mógłbyś podac namiar na te ososby na priv? może mogłyby udostępnić swoje odwołania?
pozdrawiam!

Chciałbym też prosić o wzory skutecznych odwołań z zeszłego roku na priv...

AgaDominika napisał:
kochani jeden zarzut z cywila :))) tylko 362 kc i zdałam !!!!!!!!! za wszystkich trzymam kciuki

witaj!
serdecznie gratuluję i baaaaaardzo zazdroszczę :)
wysłałam Ci wiadomość na priv. bardzo proszę o odpowiedź w wolnej chwili!
pozdrawiam!

blablab napisał:
Wyborcy czytają fakt :) Już wyobrażam sobie ten nagłówek np:

"Elżbieta, lat 28 - uczyła się 4 miesiące, wydała 10 tysięcy na książki i komputer. Nie zdała egzaminu z uwagi na niejednolite kryteria oceniania. Pracuje w Biedronce i książki wystawia na allegro, żeby mieć co do gara włożyć"

Wszystkie dane zawarte w artykule są fikcyjne

:)))))))

pepegit napisał:
nie są mi znane te nazwiska, ale ten Wojciech Chróścielewski to o ile dobrze wiem jakieś podręczniki do KPA i PPSA chyba pisał
może ktoś ma, ciekawe co tam wyłożył w tym temacie

Wojciech Chrościelewski Łódź, łódzka szkoła prawnicza, WPiA UŁ, prof. zw. i SNSA, niestety w Łodzi szli w linie Partii, bez 149 kpa, albo napomknięcia o tym i dwufazowości postępowania bania

po_egz napisał:

Nie zdały 3 osoby na 61.

standardowe pytanie już moje czy zła reprez = ndst z automatu???

Cześć o to apelacja, za którą otrzymałem 2. poniżej przedstawiam uzasadnienie do ocen, jeśli macie jakies propozycje co do odwołanai co mam podnieść w nim bedę wdzięczny

Działając w imieniu powódki, w oparciu o pełnomocnictwo znajdujące się w
aktach sprawy, składam na podstawie art. 361 § 1 i § 2 apelację od powyższego wyroku. Zaskarżam wyrok w części oddalającej powództwo odnośnie punktu I co do odsetek ustawowych od zadośćuczynienia w kwocie 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r. oraz w całości punkt 3 wyroku oddalającego powództwo co do zasądzenia kwoty 20 000,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty.
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1) naruszenie przepisów postępowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez przyjęcie, iz opinia biegłego z zakresu rekonstrukcji przyczyn wypadku
pozwala na określenie stopnia przyczynienia się powódki do powstania szkody,
podczas gdy z jej tresci wynika, iż biegły nie posiadał pełnej wiedzy na temat
zdarzenia i dlatego nie mógł go ocenic w sposób pełny,
2) naruszenie przepisów postepowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez pominięcie dowodu z przesłuchania powódki, której zeznania mogły mieć istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy,
3) naruszenie przepisów postępowania, mianowice art. 328 §2 poprzez
niewskazanie w uzasadnieniu wyroku podstawy prawnej z przytoczeniem przepisów
prawa, wbrew obowiązkowi wynikającemu z powyższego artykułu na skutek czego
sąd oddalił powództwo w zakresie odsetek ustawowych od kwoty 33.100 zł od dnia
16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r,
4) naruszenie przepisu prawa materialnego, mianowice art. 45 ust. 1 pkt 3
Prawa o ruchu drogowym, poprzez jego niezastosowanie, na skutek czego Sąd I instancji ocenił przyczynienie sie powódki do zaistaniałego wypadku na 20 %.
Wskazując na powyższe zarzuty, wnoszę na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. o
zmianę zaskarżonego wyroku w punkcie I poprzez zasądzenie od pozwanego na
rzecz powódki odsetek ustawowych tytułem zadośćuczynienia od kwoty 33.100 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r.
Wnoszę ponadto o zmianę punktu III wyroku poprzez zasądzenie od
pozwanego na rzecz powódki zadośćuczynienia w kwocie 20 000,00 zł wraz z
odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty z uwagi na to, że powódka w ogóle nie przyczyniła sie do wypadku.
Ponadto wnoszę o zasądzenie kosztów procesu za dwie instancje od
pozwanego na rzecz powódki, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

UZASADNIENIE

1. zachowanie wym form - wpz, zakres zask i wnioski apelacji nie koresponduja z zarzutami, brak zarzutu usprawiedl żadanie dalszej kwoty 20 tys, brak zarzutu podważającego przyjetą date początkowa odsetek, wnioskowana zmiana nie dosc precyzyjna

drugi czlonek napisal, że zakres zaskarż zasadny, z tym, że w częsci dotyczacej odsetek w niewielkiej czesci. zarzuty nie koresponduja z wniskami - brak zarzutu odnosnie żadania kwoty 20 tys.

2. prawidłowość zastosowanych przepisów prawa i umiejetności ich interpretacji

apelacja ogranicza sie do wykazywania braku przyczynienia powódki, brak uzasadnienia co do odsetek. nie wiadomo dlaczego odsetki nalezalo zasadzic w sposob wnioskowany

nie wykazano znajomosci przpepisow prawa i dostatcznejich interpretacji
Uzasadnienie apelacji powoluje sie na brak uzasadnienia sądu I instancji w tym zakresie

3. poprawność zaproponowanego przez zdajacego sposobu rozstrz problemu z uwzglednieniem interesu strony

niewystarczajaca argumentacja, brak zarzutu pozwalajacego na przyjecie wnioskowanej kwoty 20 tys zl, brak argumentacji probujacej przekonac do daty poczatkowej sugerowanej blednie zreszta przez apelujacego

ni zaproponowano rozstrzygniecia i uzasadnienia, ktore uwzglednialo by w stopniu dostatecznym interes strony

o to takie moje uzasadnienie do ocen

nie wiem teraz jaka zabrac sie za uzasadnienie odwołania

ol-n napisał:
oirp olsztyn ZDAŁAM!!!!:D:D:D, administracyjne bez dwuetapowości postępowania i jest dobry, w gospodarczym przedmiot zastawu nie wydany, ale na dst, cywil bez 445 i 481 i też trzy, reszta na dobry - huurra!!!!

czy mogłabyś podać zarzuty z cywila?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót