Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
blablab napisał:
Mnie pytasz czy Kibolskiego? Ja nie mam jeszcze wyników, ale wpasowałam się kanon siódemkowców :mad: (7,77,80, 107 par 3, 28 prbud, 145 +28 k.p.a), a Kibolski już napisał co miał

Ciebie pytam, chodzi mi o cywila:-)

A, chyba coś pomyliłam, myślałam, że miałaś wyniki dzisiaj:-)

Ala232 napisał:
Ciebie pytam, chodzi mi o cywila:-)

AAAAAAAAA.... dużo tego było z tego co pamiętam to było oczywiście 233 co do opinii, miałam jeszcze 232, 328 par 2, 362 k.c., 481 w zw. z art 455 i 817 i coś tam jeszcze, a i do kosztów jakoś zarzut miałam tylko zupełnie nie pamiętam co i jak tam nachrzaniłam :). Oczywiście wniosek o zmianę, odsetki za zamknięty okres doliczone do WPZ (co do zasadności tego ostatniego zdania są podzielone).

Ostatnia edycja:
Ma ktos pomysł jak odniść sie do 1 i 2 pkt uzasadnienia komisji???

UZASADNIENIE KOMISJI
1. zachowanie wym form - wpz, zakres zask i wnioski apelacji nie koresponduja z zarzutami, brak zarzutu usprawiedl żadanie dalszej kwoty 20 tys, brak zarzutu podważającego przyjetą date początkowa odsetek, wnioskowana zmiana nie dosc precyzyjna

drugi czlonek napisal, że zakres zaskarż zasadny, z tym, że w częsci dotyczacej odsetek w niewielkiej czesci. zarzuty nie koresponduja z wniskami - brak zarzutu odnosnie żadania kwoty 20 tys.

2. prawidłowość zastosowanych przepisów prawa i umiejetności ich interpretacji

apelacja ogranicza sie do wykazywania braku przyczynienia powódki, brak uzasadnienia co do odsetek. nie wiadomo dlaczego odsetki nalezalo zasadzic w sposob wnioskowany

nie wykazano znajomosci przpepisow prawa i dostatcznejich interpretacji
Uzasadnienie apelacji powoluje sie na brak uzasadnienia sądu I instancji w tym zakresie

3. poprawność zaproponowanego przez zdajacego sposobu rozstrz problemu z uwzglednieniem interesu strony

niewystarczajaca argumentacja, brak zarzutu pozwalajacego na przyjecie wnioskowanej kwoty 20 tys zl, brak argumentacji probujacej przekonac do daty poczatkowej sugerowanej blednie zreszta przez apelujacego

ni zaproponowano rozstrzygniecia i uzasadnienia, ktore uwzglednialo by w stopniu dostatecznym interes strony

OTO APELACJA

Zaskarżam wyrok w części oddalającej powództwo odnośnie punktu I co do odsetek ustawowych od zadośćuczynienia w kwocie 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r. oraz w całości punkt 3 wyroku oddalającego powództwo co do zasądzenia kwoty 20 000,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty.
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1) naruszenie przepisów postępowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez przyjęcie, iz opinia biegłego z zakresu rekonstrukcji przyczyn wypadku
pozwala na określenie stopnia przyczynienia się powódki do powstania szkody,
podczas gdy z jej tresci wynika, iż biegły nie posiadał pełnej wiedzy na temat
zdarzenia i dlatego nie mógł go ocenic w sposób pełny,
2) naruszenie przepisów postepowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez pominięcie dowodu z przesłuchania powódki, której zeznania mogły mieć istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy,
3) naruszenie przepisów postępowania, mianowice art. 328 §2 poprzez
niewskazanie w uzasadnieniu wyroku podstawy prawnej z przytoczeniem przepisów
prawa, wbrew obowiązkowi wynikającemu z powyższego artykułu na skutek czego
sąd oddalił powództwo w zakresie odsetek ustawowych od kwoty 33.100 zł od dnia
16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r,
4) naruszenie przepisu prawa materialnego, mianowice art. 45 ust. 1 pkt 3
Prawa o ruchu drogowym, poprzez jego niezastosowanie, na skutek czego Sąd I instancji ocenił przyczynienie sie powódki do zaistaniałego wypadku na 20 %.
Wskazując na powyższe zarzuty, wnoszę na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. o
zmianę zaskarżonego wyroku w punkcie I poprzez zasądzenie od pozwanego na
rzecz powódki odsetek ustawowych tytułem zadośćuczynienia od kwoty 33.100 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r.
Wnoszę ponadto o zmianę punktu III wyroku poprzez zasądzenie od
pozwanego na rzecz powódki zadośćuczynienia w kwocie 20 000,00 zł wraz z
odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty z uwagi na to, że powódka w ogóle nie przyczyniła sie do wypadku.

witajcie,
macie pomysl jak argumentować w odwołaniu brak 445 kc, przy WPZ 20.000, zarzucie naruszenia 233kpc i 362 kc?
dziękuje za sugestie!
pozdr.

linda2011 napisał:
witajcie,
macie pomysl jak argumentować w odwołaniu brak 445 kc, przy WPZ 20.000, zarzucie naruszenia 233kpc i 362 kc?
dziękuje za sugestie!
pozdr.

"W ocenie zespołu, podstawowym błędem zdającego byłoby niedostrzeżenie uchybienia w zakresie podstawy faktycznej w kwestii przyczynienia się powódki do powstania szkody. Powołanie jedynie zarzutów naruszenia prawa materialnego (art. 445 § 1 k.c. i art. 481 § 1 k.c.) wydaje się niewystarczające do uwzględnienia apelacji. Zdaniem zespołu apelacja winna zmierzać do wydania wyroku reformatoryjnego, co można uwzględnić w ramach stopniowania oceny".

a contrario

powołanie całej reszty zarzutów, w tym tak istotnych dotyczących uchybienia w zakresie podstawy faktycznej w kwestii przyczynienia się powódki do powstania szkody powinno być wystarczające.

Innych pomysłów nie mam... Oczywiście można powiedzieć, że za dużo matmy było na egzaminie i kalkulatory ledwo dyszały (to akurat prawda)... niedostrzeżenie, że przyczynienie obejmowało jedynie 10 000 wynikało z wykonania błędnych/niedokonania żadnych wyliczeń matematycznych, które nie należą do przedmiotu egzaminu :). Choć do odwołania to raczej za mało merytoryczny zarzut, ale taka jest prawda. Zupełnie szczerze gdy ja widzę cyferki dostaję szału (trauma z podstawówki) i wolałam tego nie liczyć (szczególnie w egzaminacyjnym stresie). Mój błąd.

zabrzanin napisał:
Ma ktos pomysł jak odniść sie do 1 i 2 pkt uzasadnienia komisji???

UZASADNIENIE KOMISJI
1. zachowanie wym form - wpz, zakres zask i wnioski apelacji nie koresponduja z zarzutami, brak zarzutu usprawiedl żadanie dalszej kwoty 20 tys, brak zarzutu podważającego przyjetą date początkowa odsetek, wnioskowana zmiana nie dosc precyzyjna

drugi czlonek napisal, że zakres zaskarż zasadny, z tym, że w częsci dotyczacej odsetek w niewielkiej czesci. zarzuty nie koresponduja z wniskami - brak zarzutu odnosnie żadania kwoty 20 tys.

2. prawidłowość zastosowanych przepisów prawa i umiejetności ich interpretacji

apelacja ogranicza sie do wykazywania braku przyczynienia powódki, brak uzasadnienia co do odsetek. nie wiadomo dlaczego odsetki nalezalo zasadzic w sposob wnioskowany

nie wykazano znajomosci przpepisow prawa i dostatcznejich interpretacji
Uzasadnienie apelacji powoluje sie na brak uzasadnienia sądu I instancji w tym zakresie

3. poprawność zaproponowanego przez zdajacego sposobu rozstrz problemu z uwzglednieniem interesu strony

niewystarczajaca argumentacja, brak zarzutu pozwalajacego na przyjecie wnioskowanej kwoty 20 tys zl, brak argumentacji probujacej przekonac do daty poczatkowej sugerowanej blednie zreszta przez apelujacego

ni zaproponowano rozstrzygniecia i uzasadnienia, ktore uwzglednialo by w stopniu dostatecznym interes strony

OTO APELACJA

Zaskarżam wyrok w części oddalającej powództwo odnośnie punktu I co do odsetek ustawowych od zadośćuczynienia w kwocie 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r. oraz w całości punkt 3 wyroku oddalającego powództwo co do zasądzenia kwoty 20 000,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty.
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1) naruszenie przepisów postępowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez przyjęcie, iz opinia biegłego z zakresu rekonstrukcji przyczyn wypadku
pozwala na określenie stopnia przyczynienia się powódki do powstania szkody,
podczas gdy z jej tresci wynika, iż biegły nie posiadał pełnej wiedzy na temat
zdarzenia i dlatego nie mógł go ocenic w sposób pełny,
2) naruszenie przepisów postepowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez pominięcie dowodu z przesłuchania powódki, której zeznania mogły mieć istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy,
3) naruszenie przepisów postępowania, mianowice art. 328 §2 poprzez
niewskazanie w uzasadnieniu wyroku podstawy prawnej z przytoczeniem przepisów
prawa, wbrew obowiązkowi wynikającemu z powyższego artykułu na skutek czego
sąd oddalił powództwo w zakresie odsetek ustawowych od kwoty 33.100 zł od dnia
16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r,
4) naruszenie przepisu prawa materialnego, mianowice art. 45 ust. 1 pkt 3
Prawa o ruchu drogowym, poprzez jego niezastosowanie, na skutek czego Sąd I instancji ocenił przyczynienie sie powódki do zaistaniałego wypadku na 20 %.
Wskazując na powyższe zarzuty, wnoszę na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. o
zmianę zaskarżonego wyroku w punkcie I poprzez zasądzenie od pozwanego na
rzecz powódki odsetek ustawowych tytułem zadośćuczynienia od kwoty 33.100 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r.
Wnoszę ponadto o zmianę punktu III wyroku poprzez zasądzenie od
pozwanego na rzecz powódki zadośćuczynienia w kwocie 20 000,00 zł wraz z
odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty z uwagi na to, że powódka w ogóle nie przyczyniła sie do wypadku.

Ten ostatni Twój wniosek to niestety ciężko raczej będzie wybronić, bo faktycznie brak do niego odniesienia w zarzutach i jescze jest źle sformułowany. Ale może jeżeli masz w uzasadnieniu o opinii i uzasadnienie na temat tego nie-przyczynienia się? Jednakże miej na uwadze, że III punktu tak naprawdę nie zaskarzyłeś, złożyłeś co do niego tylko wniosek. Ciężką masz sytuację. Nie zazdroszczę.

U mnie z uzasadnienia oceny z gospodarczego, część inne uwagi:

radca M.W.:" Praca niezbyt staranna, umowa podzielona na paragrafy, chaotyczna i niespójna"

SSO P.W.:"Styl i jezyk poprawne, praca bardzo syntetyczna"

i teraz bądź człowieku mądry i sobie wybierz
radca jedno , sędzia drugie
widać jak na dłoni, jak radcowie popierają i wspierają swoich młodszych przyszłych kolegów :confused:

kenderson napisał:
U mnie z uzasadnienia oceny z gospodarczego, część inne uwagi:

radca M.W.:" Praca niezbyt staranna, umowa podzielona na paragrafy, chaotyczna i niespójna"

SSO P.W.:"Styl i jezyk poprawne, praca bardzo syntetyczna"

i teraz bądź człowieku mądry i sobie wybierz
radca jedno , sędzia drugie
widać jak na dłoni, jak radcowie popierają i wspierają swoich młodszych przyszłych kolegów :confused:

Najbardziej podoba mi się uwaga, iż "umowa podzielona na paragrafy" i zastanawiam się czy to miał być zarzut, czy stwierdzenie wśród zarzutów. A w związku z tym na co należy dzielić umowę? :D

szargiel napisał:
Najbardziej podoba mi się uwaga, iż "umowa podzielona na paragrafy" i zastanawiam się czy to miał być zarzut, czy stwierdzenie wśród zarzutów. A w związku z tym na co należy dzielić umowę? :D

i po takiej "ocenie" nóz sie otwiera samoczynnie

oceniająca (radca) z dużą swobodą napisała o niespójności mojej pracy
myślę, że nie będzie to jakims nadużyciem z mojej strony i ja tak samo mogę okreslić Jej "ocenę" - ocena ta jest niespójna pani mecenas :(((((!!!!
i trochę wstyd że radca prawny jest jej autorem

kenderson napisał:
jeszcze jedno

http://www.sport.pl/pilka/1,82313,10046012,T_Mobile_Ekstraklasa__Tomasz_Frankowski_ma_juz_149.html

przeczytałem przed chwilką artykuł bo zaintrygował mnie troszke tytuł
Frankowski ma juz 149 .. - a mi zabrakło z admina 149:lol::lol::!::!

tak na pocieszenie wklejam linka

Świetne! Rozbawiłeś mnie :cool: Oglądałam wczoraj ten mecz i umknęło mi... (usłyszałam tylko, że jest na 7 miejscu wśród najbardziej bramkostrzelnych). Taka kopanina po kolana w wodzie. Jaga już witała się z gąską.... a tu kuku 2:2, ale Franek 149 ma... a my nie....!

Ostatnia edycja:
blablab napisał:
Świetne! Rozbawiłeś mnie :cool: Oglądałam wczoraj ten mecz i umknęło mi... (usłyszałam tylko, że jest na 7 miejscu wśród najbardziej bramkostrzelnych). Taka kopanina po kolana w wodzie. Jaga już witała się z gąską.... a tu kuku 2:2, ale Franek 149 ma... a my nie....!

No tak ale w czerwcu nie miał jeszcze 149, więc słabo ...:cool:

blablab napisał:
Nie mam jeszcze wyników... Ale oblanie za to jest wbrew wytycznym. MS napisało, że 445 i 481 to za mało żeby zdać, czyli a contrario cała reszta (233 i 362) wystarczy. Nie pamiętam czy w wytycznych było coś o odsetkach.

DLA MNIE MYŚLENIE TYPU 10.000 TO PRZYCZYNIENIE A 10.000 miarkowanie jest nadużyciem. TO nie wynika z wytycznych. Wysokość zadośćuczynienia podlega swobodnej ocenie sędziowskiej więc na jego wysokość wpływają wszystkie czynniki, przyczynienie się, rozmiar cierpień itp.. Mnie uczono, że przy swobodnym uznaniu sędziowskim skarży się nie przepisy prawa materialnego tylko przekreczenie swobodnej oceny, no ale egzaminator wiedział lepiej...:-/

blablab napisał:
"W ocenie zespołu, podstawowym błędem zdającego byłoby niedostrzeżenie uchybienia w zakresie podstawy faktycznej w kwestii przyczynienia się powódki do powstania szkody. Powołanie jedynie zarzutów naruszenia prawa materialnego (art. 445 § 1 k.c. i art. 481 § 1 k.c.) wydaje się niewystarczające do uwzględnienia apelacji. Zdaniem zespołu apelacja winna zmierzać do wydania wyroku reformatoryjnego, co można uwzględnić w ramach stopniowania oceny".

a contrario

powołanie całej reszty zarzutów, w tym tak istotnych dotyczących uchybienia w zakresie podstawy faktycznej w kwestii przyczynienia się powódki do powstania szkody powinno być wystarczające.

Innych pomysłów nie mam... Oczywiście można powiedzieć, że za dużo matmy było na egzaminie i kalkulatory ledwo dyszały (to akurat prawda)... niedostrzeżenie, że przyczynienie obejmowało jedynie 10 000 wynikało z wykonania błędnych/niedokonania żadnych wyliczeń matematycznych, które nie należą do przedmiotu egzaminu :). Choć do odwołania to raczej za mało merytoryczny zarzut, ale taka jest prawda. Zupełnie szczerze gdy ja widzę cyferki dostaję szału (trauma z podstawówki) i wolałam tego nie liczyć (szczególnie w egzaminacyjnym stresie). Mój błąd.

Dzięki wielkie za odpowiedź, ale ja rzeczywiście potrzebuję bardziej merytorycznego argumentu do braku zarzutu 445 kc w apelacji ... :/

pozdrawiam!

linda2011 napisał:
Dzięki wielkie za odpowiedź, ale ja rzeczywiście potrzebuję bardziej merytorycznego argumentu do braku zarzutu 445 kc w apelacji ... :/

pozdrawiam!

Szukanie merytorycznego argumentu przy całym uzasadnieniu do przyczynienia będzie bardzo trudne więc jak znajdziesz to daj znać :).

niepijpiotrek napisał:
No tak ale w czerwcu nie miał jeszcze 149, więc słabo ...:cool:

Będzie musiał się odwoływać bo nawet jak ie było 149 było całkiem ładnie... i moim zdaniem zasłużył by zaliczyć... tym bardziej, że jego praca oceniona została na siódmą (znowu ta siódemka) w historii polskiej piłki

Ostatnia edycja:
Gospodarcze,
jakie zarzuty stawiacie przy złej reprezentacji, może ktoś wklei coś mądrego pleasee

kudi80 napisał:
Gospodarcze,
jakie zarzuty stawiacie przy złej reprezentacji, może ktoś wklei coś mądrego pleasee

a co napisałas przy zarządzie?
i nowaku jak ocenili umowe?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót