Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Aplikantka1982 napisał:
Co do terminu egzaminu - dziś dowiedziałam się, że jednak czerwiec, moje informacje dotyczą egzaminu adwokackiego, jednak w konsekwencji - radcowskiego. Choć oficjalnie terminu jeszcze nie ma...
QUOTE]

Skąd te informacje o czerwcu? Wcześniej mowa była o kwietniu/maju...

Witajcie,ale cisza zapanowała na wątku;-)chyba wszyscy ostro zabrali się za naukę;-)
ja próbuję przebrnąć przez komentarz do kpc,chociaż coraz bardziej watpię czy czytanie komentarzy ma sens...no i czy czasu wystarczy...
mam też pytanie- czy macie jakies wzory według którego należy napisać opinię np. o braku zasadności sporządzenia apelacji ???każdy piszę według własnego wzoru (przedstawam stan faktyczny, dwa stanowiska ,wybieram jedno i uzasadniam ten wybór), ale może macie jakieś ogolne "wytyczne",schemat, wzór ?

Zapomnij na egzaminie radcowskim o czymś takim jak opinia !

najlepiej jest skarżyć wszystko + wniosek o zwolnienie od kosztów = pewna ocena 3

taką mialem filozofię na ostatnim egzaminie

ja przygotowywując sie do egzaminu z komentarzy (głównie kpc i kc) starałem się przeczytać wybrane zagadnienia, które według mnie wymagały poszerzenia wiedzy, np. kumulacja roszczeń, zmiana przedmiotowa (podmiotowa ) powództwa, zasady określania wartości przedmiotu sporu, itp.
co do możliwości korzystania z komentarzy, miałem dwie wielkie torby komentarzy, ale nie zawsze był czas na zaględniecie do nich,

ja będę starała się chociaż ogarnąć te komentarze,żeby wiedzieć potem gdzie czego szukać,bo czasu faktycznie nie bedzie dużo
ciekawe też jak to zorganizują z komputerami na egzaminie.macie jakieś bliższe informacje na ten temat????

Witam wszystkich serdecznie! Ogromnie się cieszę, że takie forum powstało, jakoś mi tak raźniej w tej niedoli egzaminacyjnej :D Mam nadzieje, że forum ruszy pełną parą lada moment, jak tylko MS uchyli rąbka tajemnicy ;)

Łączę się z Wami w bólu nauki :beer:

a dlaczego akurat 30 V??ale mi też się wydaje,że na początku maja nie zostanie ustalony termin bo różnie kończą się zajęcia i to by był zbyt wczesny termin.
ale poczułam już lekki stres;-) czas zacząć się pożądnie uczyć!!

Hej, 30.05.2011 r. to poniedziałek i dokładnie przełom maja i czerwca, stąd mój typ.

Witam,
tak naprawdę dla możliwości ustalenia znaczenie ma to kiedy końćzą się zajęcia dla poszczególnych aplikacji w konkretnych okręgach.

Zgodnie z tym co wyczytałem na forum aplikanci notarialni z łodzi mają ostatnie zajęcia 19 czerwca 2011 r. Jeżeli MS planuje egzamin dla wszytskcih trzech aplikacji w jednym terminie wtedy egzamin będzie pewnie w lipcu i to pod warunkiem że nie ma późniejszej daty zakończenie którejś z aplikacji.

Hmmm, ciekawe info. Ciekawa jestem w takim razie, czy MS będzie chciało przeprowadzić egzaminy w jednym czasie :rolleyes:

No to zbierzmy wspólnie informacje, gdzie kiedy kończą się zajęcia. Może coś wspólnie wydedukujemy. Piszcie też o innych aplikacjach, tak jak kaumuk.

Wrocław - ca. 15.03.2011 r.

A jak u Was?

kaumuk napisał:
Witam,
tak naprawdę dla możliwości ustalenia znaczenie ma to kiedy kończą się zajęcia dla poszczególnych aplikacji w konkretnych okręgach.

Zgodnie z tym co wyczytałem na forum aplikanci notarialni z łodzi mają ostatnie zajęcia 19 czerwca 2011 r. Jeżeli MS planuje egzamin dla wszystkich trzech aplikacji w jednym terminie wtedy egzamin będzie pewnie w lipcu i to pod warunkiem że nie ma późniejszej daty zakończenie którejś z aplikacji.

No tak, ale notarialni w tym roku zdawali wcześniej, bo 9-11.06, czyli MS nie przeprowadziło wszystkich egzaminów zawodowych w jednym czasie. Zresztą byłoby to dość trudne, bo aplikacja notarialna trwa 2,5 roku a nie 3,5 jak w przypadku radców i adwokatów. Więc nie możemy się sugerować tym, że aplikanci notarialni w łodzi kończą zajęcia dopiero 19.06.2011 r.

Zgadza się. Aplikacja notarialna trwa 2,5 roku co nie zmienia faktu że razem z nami może zdawać rocznik aplikantów notarialnych, którzy dostali się na aplikację rok później niż aplikanci radcowscy i adwokaccy, którzy mają zdawać egzamin końcowy w 2011 roku.

Warszawa - aplikacja radcowska - koniec zajęć 18.03.2011

Z forum wynika, że aplikacja adwokacka w Warszawie kończy się 27 kwietnia 2011 r.

to oznacza, że jeśli egzamin końcowy adwokacki i radcowski miałyby się odbyć razem, to egzamin nie mógłby się odbyć wcześniej niż 27 maja (30 dni urlopu szkoleniowego z ustawy), co uprawdopodabnia termin na początku czerwca/końcu maja.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót