Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A może lepiej "nacisnąć" na korporacje aby się dogadały z Ministrem jak najszybciej.

Mają kasę za aplikacje, więc mogłyby w ramach "gestu" zorganizować np. licencję LEXa na te kilka egzaminacyjnych dni tej setki czy dwusetki aplikantów.

Jeśli ustalenia zostaną dokonane później lub wcale, minister dopiero w marcu (ostatni możliwy termin) ogłosi egzamin na... listopad/grudzień 2011, czyli po wyborach (tak na wypadek, jeśli egzamin na komputerach - będący kluczową obietnicą ministra - okazał się organizacyjną porażką).

Art. 36 (2) ust. 1 ustawy o radcach prawnych: W terminie do dnia 31 maja każdego roku Minister Sprawiedliwości w porozumieniu z Krajową Radą Radców Prawnych zamieszcza w dzienniku o zasięgu ogólnopolskim i w Biuletynie Informacji Publicznej ogłoszenie o egzaminie radcowskim.

Sorry za to niedopatrzenie.
Zostało powiedziane "tak późno jak to możliwe", zerknąłem jednym okiem do ustawy i zobaczyłem "marzec" zamiast "maja".

Witam w Nowym Roku;-)
macie może jakieś nowe wieści?
a jak z nauką?zrobiliście jakiś plan na nowy rok?pozdrawiam

Ja też czekam niecierpliwie na jakiekolwiek wieści. Nie mam planu nauki i mam ogromne wyrzuty sumienia, że ostatnio nic nie robię. Może jak już będzie wskazana konkretna data egzaminu, to poczuję większą presję niż do tej pory. Mam wrażenie, że czas przecieka mi przez palce :mad:.

Bez paniki:))) Śledzić "Rzepe" i ozrecznictwo, pisać pisma i robić sprawy w tematach , które słabo czułem dotychczas..taki plan do czasu ogłoszenia terminu...

Witajcie! A ja mam pytanie czy korzystaliście z kursów przygotowujących na aplikację? Czy są pomocne? Jakie polecacie?

w dniu wczorajszym uzyskałam telefoniczną informację w MS iż na dzień dzisiejszy najbardziej prawodopodobny termin egzaminu radcowskiego w 2011 roku to 13 - 17 czerwca! oczywiście należy czekać na oficjalny komunikat z MS, ale to jest obecnie najbardziej prawdopodobna data.

Spokojnie.
To jest termin już znany władzom naszej korporacji jakiś czas (jako "ogólnie czerwcowy").
Prawdziwe ustalenia zaczną się po długim weekendzie.
Z każdym dniem opóźnienia w ogłoszeniu terminu egzaminu ten termin się co raz bardziej dezaktualizuje.

Ostatnia edycja:
Dlaczego uważasz, że im póżniej tym termin czrwcowy jest coraz mniej aktualny?
W tamtym roku egzamin był na przełomie czerwca i lipca, a jeszcze w lutym termin był nieznany i też były spekulacje co do września.

Jakakolwiek wiadomość na tym forum od kogokolwiek kto wypowiada się na temat terminu czerwcowego terminu niesamowicie drażni Pana adama info która natychmiast atakuje -kiedyś mnie a dzis wypowiadającego się na tym forum poprzednika który w sposób kulturalny poinformował że dzwonił do ms i otrzymał wiadomość o prawdopodobnym terminie czerwcowym. Panie adamie info czemu Pan nam wczesniej nie podał tej fantastycznej informacji (i planowanej daty) cytuje pana,, To jest termin już znany władzom naszej korporacji jakiś czas (jako "ogólnie czerwcowy") tylko teraz kiedy kolega malkus sie wypowiedział pan twierdzi że ten termin był znany. Proszę nie podważać informacji i nie siać zamieszania na tym forum bo ani ja ani pan ani wiekszość nie zna tego terminu. Widać że zalezy panu na terminie wrzesniowym ale naprawdę miej pan litość i nie neguj każdej informacji być może prawdziwej/być może nie o terminie czerwcowym.

Swoje informację czerpię od członka władz jednej z OIRP i dzielę się nimi (jako tak samo wiarygodnymi jako informacje telefoniczne od urzędniczki z ministerstwa) - nikomu niczego nie narzucając (szczególnie "wiary" w te "rewelacje"). Wiedziałem o terminie "ogólnie czerwcowym" zaproponowanym radcom (konkretna data do mnie nie dotarła) - o czym napisałem.

Nikogo nie atakuję.
Nikt nie nie drażni, poza jednym osobnikiem który na forum Gazety Prawnej, pod artykułem o prawdopodobnym wrześniowym terminie egzaminów zawodowych, nawoływał starostów grup do pisania protestów do Ministra, bo... już sobie zaplanował urlop na czerwiec. Z taką "prywatą" nie sposób się zgodzić.

Osobiście, wyrażając swój prywatny pogląd, uważam termin wrześniowy lepszy od czerwcowego. Ale jednocześnie szanuję osoby o odmiennym poglądzie.
W ostatecznym rozrachunku przyjmę co będzie.

ps. z tego co pamiętam, w zeszłym roku minister (...a może prasa...) już pod koniec grudnia podał "prawdopodobne kalendarium egzaminów prawniczych na 2010 rok", zawierające wszystkie egzaminy (prawnicze zawodowe, na aplikacje, na syndyka itd), co się sprawdziło. Ale pamięć może mnie mylić - bo przyznaję, że nie śledziłem tej kwestii w zeszłym roku, tak uważnie jak w bieżącym.

Dzwoniłam dziś do ministerstwa i termin 13-17 czerwca jest terminem ustalonym po konsultacjach z radami i izbami. Propozycja ww. terminu została przedłożona ministrowi do akceptacji. W przyszłym tygodni ma być ostateczne stanowisko w tej sprawie. Raczej nic nie wskazuje na to by minister go nie zatwierdził.

Jak już, to 14-17 czerwca.
Poniedziałek jest zawsze przeznaczony na rozwiezienie zadań egzaminacyjnych po komisjach.

"po konsultacjach z radami i izbami" - czyżby planowali jeden wspólny termin dla wszystkich korporacji zawodowych? To może być prawdziwe "organizacyjne wyzwanie"!

ps. a może 13 września - to jest "wtorek" (tak jak egzaminy zawodowe rozpoczynały się w zeszłym roku).

pss. nigdy nie myślałem, że tak mnie wciągną "plotki" i "spekulacje" na jakikolwiek temat ;)

popieram przedmówcę ;-)
te spekulacje są koszmarne ;-(mam nadzieję, że szybko podadzą jakieś wiarygodne informacje i bedzie można zrobić jakiś plan.chociaż termin 14-17 czerwca jest dość wczesny moim zdaniem
ja na razie czytam kpc - pod kątem testu i rozwiązuję jakieś stare testy. no i czytam różne kazusy+ Rzepa
ale powiem szczerze,że jakby był już termin to chyba dyscyplina nauki od razu by się zwiększyła ;-)

Witam,

widzę że na poważnie już się uczycie. Ja zaczęłam od zakupu biurka ;)

Mam nadzieje że termin czerwcowy pozostanie aktualny, bo na wrzesień planuje ślub.

Czy ktoś może polecić jakąś dobrą pozycję z techniki konstruowania umów?

LEX - wzory - wydruk

do egzaminu w zupelności wystarczy

A co polecicie do karnego? Ma ktoś jakiś pomysł na naukę tego przedmiotu?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót