Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przed chwilą dostałem list z informacją, że zostałem zakwalifikowany, o miejscu, czasie itd. Nie ukrywam - trochę się zestresowałem 😂 OIRP Toruń.

Wow fajnie. Ja też czekam, codziennie sprasdzam skrzynkę bo wiem że to mi da kopa 😊
rayof_light napisał:
Przed chwilą dostałem list z informacją, że zostałem zakwalifikowany, o miejscu, czasie itd. Nie ukrywam - trochę się zestresowałem 😂 OIRP Toruń.

KarolinaGromek napisał:
Wow fajnie. Ja też czekam, codziennie sprasdzam skrzynkę bo wiem że to mi da kopa 😊

Ja też już czekam... listy mają dojść chyba na 14 dni przed egzaminem. Teoretycznie czas jest do 14.09., ale też sprawdzam skrzynkę :D

Edit: Wiecie może gdzie pojawią się wyniki po egzaminie? Też będą w extranecie, za pośrednictwem którego drukowaliśmy wnioski o dopuszczenie do egzaminu i kwestionariusz?

Ostatnia edycja:
Czy jest ktoś z ORA Warszawa kto nie ma jeszcze zmienionego statusu w extranecie ? Ja mam nadal, że trwa weryfikacja dokumentów... Czy ktoś może kontaktował się w tej sprawie z ORA ?

K.L.O napisał:
Czy jest ktoś z ORA Warszawa kto nie ma jeszcze zmienionego statusu w extranecie ? Ja mam nadal, że trwa weryfikacja dokumentów... Czy ktoś może kontaktował się w tej sprawie z ORA ?

Przejrzyj posty dwie strony wcześniej. Może nie aktualizują statusów jak w Gdańsku ;)
Albo po prostu zadzwoń i zapytaj, czy wszystko ok. Gdyby coś nie grało, dostałbyś wezwanie do uzupełnienia już wcześniej, dlatego ja bym była dobrej myśli ;)

Nie wiem czy to dobre miejsce ale może zrobimy sobie zestawienie podobienstw i różnic pomiedzy kpc kpk ale tez np ppsa kpa. Tak żeby sie nie pomieszało. Np terminy odroczenia ogloszenia wyroku, albo wstąpienie zstepnych czy członków rodziny, jak sie kształtuje mediacja, czas trwania mediacji itp. Co Wy na to?

Ostatnia edycja:
Mysle,ze pomysl dobry. Sama mialam zamiar zrobic cos takiego tylko, ze razem to ciezko. Raczej musi robic to jedna osoba a reszta ewentualnie moze dopisac cos od siebie.

Ja wlasnie przerabiam ustawe o radcach i robie testy z ars lege. Czy mi sie wydaje, ze pytania na ars lege do tej ustawy sa wyjatkowo glupie i mocno szczegolowe? Orientujecie sie jakie padaja na egzaminie? Przerabialam poki co tylko egzamin z 2017 i 2014 r i pytania do ustaw o radcach i adwokatach byly proste.

a powie mi ktoś czy istnieje jakiś klucz/podobienstwo do odrzucenia lub pozostawienia bez rozpatrzenia? Chodzi mi o to, ze często zdarzają się pytania o braki formalne w piśmie, wniosku, odwołaniu itd, zazwyczaj jest odpowiedź o odrzuceniu prawidłowa, ale czasami zdarza się "pozostawia bez rozpatrzenia", może mi ktoś to logicznie wyjaśnić?

Haha chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Odrzuca zazwyczaj jesli wniesiono po terminie, nieoparto na ustawowych podstawach, nieoplacono. Odmawia przyjecia do rozpoznania to przychodzi mi do glowy tylko bezzasadną skargę o stwierdzenie niezgodności- to zapamiętałam bo z przyczyn bezzasadnosci zazwyczaj sie oddala 😊

Mi coś świta, ze pozostawia sie bez rozpoznania np jak wnoszacy pismo nie poda swoich danych, adresu i nie da sie tego ustalic. Na pewno tak jest w kpa a w innych postepowaniach
to nie pamietam czy tak jest.
Ale ogolnie to zadnej reguly nie ma.

Ppsa pozostawia się bez rozpoznania jeśli strona nie uzupełniła Pisma w terminie po wezwaniu przewodniczącego oraz w przypadku prawa do pomocy gdy nie uzupełniło się braków lub nie został złożony na formularzu urzędowym

Ja też już mam zaproszenie :) zastanawiam się czy z kluczykiem do auta mnie wpuszczą?

KarolinaGromek napisał:
Ja też już mam zaproszenie :) zastanawiam się czy z kluczykiem do auta mnie wpuszczą?

Słyszałam jedynie o ewentualnych problemach przy wnoszeniu telefonu, zamierzam zostawić w samochodzie. O kluczyku jeszcze nie...

_Honey_Bunny_ napisał:
Słyszałam jedynie o ewentualnych problemach przy wnoszeniu telefonu, zamierzam zostawić w samochodzie. O kluczyku jeszcze nie...

Niedługo będą bramki jak na lotniskach 😂

Słuchajcie, ja robię głównie Stepaniuka i pobieżnie arslege. Niestety Stepaniuk mnie zawiódł to mocno:mad: Skupiałam się głównie na przepisach, które są w jego książce, pytania które były na egzaminie w zeszłych latach są zaznaczone ( chociaż zmienia on często formę pytań, ale może to dobrze, mogą powtórzyć pytanie o ten sam przepis, ale z innej strony). Jednak najbardziej zmartwiło mnie, że są pytania które całkowicie pomija w swojej książce (!!!!!), a były na egzaminie. Koszmar. Nie rozumiem jak można zrobić takie błędy.

Serio? Ja kiedyś sprawdzałam ale w przypadku ue i sie zgadzalo wszystko

KarolinaGromek napisał:
Serio? Ja kiedyś sprawdzałam ale w przypadku ue i sie zgadzalo wszystko

W kpc niestety nie.... ( było 505 ze znaczkiem 39) i coś o rozprawie że może być bez sprawozdania stron za zgodą stron ( nie ma tego w stepaniuku w ogóle), było też coś z kc, ale niestety nie pamiętam

Witam. Robicie ustawy o samorzadzie gminnym, powiat wojewoda i ubez. społeczne

bisti40 napisał:
Witam. Robicie ustawy o samorzadzie gminnym, powiat wojewoda i ubez. społeczne

Samorząd gminny zrobilam dzisiaj. Powiat i wojewodę raczej też przeczytam..

Ubezpieczenia... przeczytam u Helioszowej :D

Ja się dziś koncertowo wychu*ałem chciałem kupić testy Becka i zamiast egzaminu wstępnego kupiłem pakiet aplikant radcowski :/ ciekawe czy support coś pomoże czy 47 zł w plecy ehh

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót