Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak, jest. Egzamin na adwokacką był w sali piętro wyżej i wyglądał tak samo z tego co wiem od znajomych.

Nie ma nawet jak sie wiercic.

A te gajery i tiule :cool: cyna pełna choc to egzamin z wiedzy a nie rozmowa z pracodawca.

Ja wbijam sie w dziny t-shirt no i dla podkreslenia wagi moze w marynarę w krate.

Nie wiem jeszcze czy biale tenisówki czy zwykle półbuty

Chyba strój wieczorowy nie obowiazuje i wejde bez krawata?

Choć jak bylo w "Misiu" Klient w krawacie jest mniej awanturujacy sie.

Rozumiem że z obowiazkowych rzeczy to trza miec długopis i ID

Szczerze powiedziawszy to sobie trochę inaczej to wyobrażałam :D

Na zdjęciach widywałam raczej jednoosobowe ławki ustawione dość daleko od siebie, ale widzę że nie koniecznie tak musi być :evil:

W Szczecinie było na auli amfiteatralnej ale trzeba było pozostawić jedno miejsce odstępu :)

mam pytanie, tylko prosze mnie nie odsyłać do innych tematów bo to jest związane ze zbliżającym sie egzaminem.
Na pytanie w jakim wymiarze orzeka się zakaz wstępu na imprezę masową odpowiedź powinna być: od 6 m do 12m, od 6 m do 6 lat czy może 2 do 6 lat (zgodnie z art43 kk). Przyznam szczerze że nie mam zielonego pojęcia jak w tej materii ułożyć sobie wiedzę. Pomocy

Zakaz, zgodnie z art. 43 orzeka się na okres od 2 do 6 lat.

W tym zawierają się dalsze sankcje - jeśli już sąd orzeknie zakaz, to w tym wymiarze może orzec dodatkowo wykonywanie go w sposób o którym mowa w paragrafie 3 art. 41b (czyli pozostawanie w określonym miejscu pobytu + opaskę można orzec na okres 6 miesięcy do roku [czyli powiedzmy, jeśli sąd orzeknie zakaz wstępu na 2 lata to w ciągu tych dwóch lat elektroniczny dozór może być wykonywany min. 6 miesięcy a max 12], a w uzasadnionych wypadkach można po tych maksymalnych 12 miesiącach zobowiązać skazanego do stawiennictwa w jednostce Policji [i znowu można to orzec w miesiącach i latach - czyli tego hipotetycznego skazanego na 2 lata po 12 miesiącach dozoru elektronicznego sąd może max 12 miesięcy jeszcze zobowiązać do tego)].

Par. siódmy jest rozwiązaniem, gdy założenie opaski jest niemożliwe lub niecelowe - jeśli rezygnujemy z opaski to wtedy obowiązek z niego wynikający można orzec od 6 miesięcy do lat 6 (czyli jeśli skazany ma 2 letni zakaz to musi się stawiać/przebywać - minimum 6 miesięcy, max 2 lata, bo na tyle środek został orzeczony.)

Tak to rozumiem. :)

Ostatnia edycja:
pimp napisał:
mam pytanie, tylko prosze mnie nie odsyłać do innych tematów bo to jest związane ze zbliżającym sie egzaminem.
Na pytanie w jakim wymiarze orzeka się zakaz wstępu na imprezę masową odpowiedź powinna być: od 6 m do 12m, od 6 m do 6 lat czy może 2 do 6 lat (zgodnie z art43 kk). Przyznam szczerze że nie mam zielonego pojęcia jak w tej materii ułożyć sobie wiedzę. Pomocy

2-6 lat.

W bardziej jasny sposób pytanie chyba już nie może być ułożone...

jak tam Wam idzie? Ja wlasnie koncze robienie testów z KRio potem jeszcze konstytucja, kp, ksh i na dzisiaj koniec. Pozdrawiam ;0

Witam wszystkich po raz pierwszy ;)
Przebrnęłam już przez większość ustaw i teraz chciałabym sprawdzić swą wiedzę. Patrzyłam na różne serwisy testami, najbardziej przypadł mi do gustu ipso-iure. Fajny i funkcyjny wygląd-dobrze się rozwiązywało testy. Niestety dostęp za darmo udostępniają tylko a godzinkę. Mam więc do Was pytanie czy ktoś już może korzystał z tej strony może się podzielić swoimi odczuciami?

Ja klikam i widzę obrazek z opisem udziału pytań z poszczególnych dziedzin prawa. Nic poza tym.

Czy z KPK uczycie sie postepowania w stosunkach miedzynarodowych? Gdzies chyba czytałem, ze nie było nigdy pytan z tego działu...

Paulo999 napisał:
Czy z KPK uczycie sie postepowania w stosunkach miedzynarodowych? Gdzies chyba czytałem, ze nie było nigdy pytan z tego działu...
Ja się nie uczę, odpuszczam to sobie. O ile się nie mylę, do tej pory nie pojawiały się pytania z tej materii.
A jak Wam idzie nauka? Dużo zostało Wam jeszcze do przerobienia?

trochę zostało, ale w nocy jeszcze śpię spokojnie:P od przyszłego tygodnia wezmę się już za same Kodeksy, odświeżę pamięć i niech się dzieje co chce:( ja też odpuszczam te postępowania w KPK..szkoda tracić na to czas. a najwyżej jak się pojawi 1 pytanie, to przeżyję strzelając...

kokar napisał:
Witam wszystkich po raz pierwszy ;)
Przebrnęłam już przez większość ustaw i teraz chciałabym sprawdzić swą wiedzę. Patrzyłam na różne serwisy testami, najbardziej przypadł mi do gustu ipso-iure. Fajny i funkcyjny wygląd-dobrze się rozwiązywało testy. Niestety dostęp za darmo udostępniają tylko a godzinkę. Mam więc do Was pytanie czy ktoś już może korzystał z tej strony może się podzielić swoimi odczuciami?

Ja korzystam od mniej więcej 3 tygodni. Mi osobiście odpowiada. Pytania są na poziomie. Najbardziej podoba mi się to, że zapamiętuje moje złe odpowiedzi i mogę sobie w dowolnym czasie zrobić z tego powtórki. Fajne jest też to wystopniowanie pytań - faktycznie widzę różnicę w ich trudności. Ja się uczę tak, że najpierw czytam ustawy, a potem rozwiązuje od razu wszystkie do niego testy, a po jakimś tygodniu robię sobie test z pytań które zrobiłam źle, pytań podstawowych które sama sobie zaznaczyłam, oraz wszystkie na zaawansowanym poziomie trudności. Dzięki temu nie robię dwa razy jakiś łatwych pytań, a ustawy mam dobrze utrwalone. Tak więc do mojego sposobu nauki pasuje :)

Ile osób przystąpiło do próbnego na sprawniku?

Na sPrawniku był jakiś próbny? Poza symulacją egzaminu, którą ma każdy użytkownik cały czas?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót