Energetyczne Centrum - odstąpienie od umowy po prawie 3 miesiącach

• Autor wątku Autor wątku sk4ndal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to jak to? Jasnowidza szukasz na forum prawnym, który powie na co się zgodziłeś i jakie warunki podpisałeś? :o

Zacznij od lektury umowy a potem w razie wątpliwości zadaj pytanie.

prosze o rade gdysz podpisałam umowe 21.06.2012r jeszcze nie dostałam zadnych faktur ale konsultant powiedział ze mam płacic narazie tauronowi a od wrzesnia dostane nowe faktury na dodatek myslałam ze juz nie bede mogla odstapic od umowy teraz ale po przeczytaniu dokładnie umowy i waszych wypowiedzi sugeruje ze jest mozliwosc bo nie dostałam zadnych wzorow odstąpienia od umowy i mam pytanie czy napewno nie dostane kary

wiem ze głupio zrobiłam ze nie przeczytałam odrazu całej umowy ale gdy ten konsultant mnie odwiedził wruciłam do domu ze spaceru i trojka małych dzieciaczkow ktore chcialy jesc pic a ja juz nie moglam zebrac mysli nigdy nie mialam doczyniecia z opłatami bo to moje pierwsze mieszkanie tak to zawsze rodzice sie zajmowali ale nie było takich ludzi wiec nie mialam z tym stycznosci a teraz swiat sie tak zmienia sami kretacynie moge spac bo boje sie ze jak wysle im to wypowiedzienie a wlepia mi ta kare to nie bede miała z czego zapłacic a konsultant z kturym podpisałam umowe nawet ie zostawil mi swojego numeru co mam robic?:!::(:(

a chcialam dodac ze umowe zawarłam w pakiecie podstawowym czy to cos zmienia bo juz naprawde zglupialam

Przedstawiciele z Energetycznego Centrum podpisują umowy również w pakietach z ubezpieczeniem. Czy wobec tego taki przedstawiciel powinien mieć też odpowiednie zezwolenia KNF itp? Jeżeli tak jest to czy w np. KNF można sprawdzić czy ten przedstawiciel ma odpowiednie zezwolenia do zawierania tego typu umów?
Na pieczątce nie ma żadnych numerów zezwolenia itp.

"Witam,w marcu niestety dałam się nabrać przedstawicielowi firmy Energetyczne Centrum. Skusiła mnie perspektywa tańszych leków,gdyż na te sporo wydaję. Pierwsze rachunki dostałam dopiero w lipcu,czyli już po upływie trzech miesięcy od daty zawarcia umowy. Oczywiście do tej pory nie otrzymałam karty uprawniającej mnie do zniżek,za to mam zapłacić jakieś ubezpieczenie,które podobno miało być darmowe. Ponieważ fakturę dostałam tylko na opłaty związane z przesyłaniem energii,zapłaciłam tylko to co widniało na owej fakturze-o ubezpieczeniu nie ma w niej żadnej wzmianki,po czym udałam się do prawnika.
Ten poradził mi jak najszybciej napisać rezygnację z umowy,powołując się na ustawę o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny,bez żadnego dodatkowego uzasadnienia-krótko i na temat. Na pytanie co mam zrobić,gdy dostanę pismo wzywające mnie do zapłaty kary za wcześniejsze odstąpienie od umowy odpowiedział-wyrzucić do kosza,gdyż mam obowiązek się zastosować dopiero do wyroku sądowego wzywającego mnie do zapłaty,a w sądzie oczywiście mogę udowadniać że zostałam wprowadzona w błąd.
Moje pytanie do forumowiczów brzmi: czy ktoś miał podobną sytuację i faktycznie sprawa znalazła finał w sądzie,czy też nałożenie kary jest zwykłym straszeniem i wyciąganiem od ludzi pieniędzy?
Poza tym co zrobić,jeśli firma odmówi rozwiązania umowy po upływie miesięcznego okresu wypowiedzenia i czy ma do tego prawo?Będę wdzięczna za odpowiedzi."

Witam , mam pytanie do aga2508 ( wypowiedź powyżej) czy wysłałaś odstąpienie po upływie 3 od podpisania umowy ? czo z tego wynikło?
Jeżeli będziesz mogła Ty lub ktokolwiek z podobną sprawą ( umowa zawarta przez moich starszych rodziców w kwietniu 2012r. ) będę wdzięczna za podpowiedzi i rady. Pozdawiam K.

Moje pytanie do forumowiczów brzmi: czy ktoś miał podobną sytuację i faktycznie sprawa znalazła finał w sądzie,czy też nałożenie kary jest zwykłym straszeniem i wyciąganiem od ludzi pieniędzy?

To zależy od umowy, daty jej podpisania i daty wysłania rezygnacji.

umowa podpisana 25/04/2012 r. a odstąpienie dopiero chce wysłać ale się zastanawiam że nie bardzo mam podstawę prawną - mineło 3 m-ce

To nie masz podstawy prawnej a ich roszczenia jeśli będą zgodne z umowa to będą zasadne.

Witam! Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość odstąpienia od samego tz. pakietu ubezpieczeniowego tej firmy?

Witam
Dowiedzialem sie, ze niestety moja mama podpisala umowe na sprzedaz energii elektrycznej w pakiecie "Bezpieczny Dom". Ja oczywiscie nic na ten temat nie wiedzialem, az do dzisiaj kiedy to mama zaczela goraczkowo wczytywac sie w umowe (!). Po przejrzeniu internetu na ich temat zaczynam sie obawiac co z tego wyniknie w nastepnych miesiacach...Byc moze jest jakas szansa na odstapienie od umowy? Ale do rzeczy:

1. Umowa sprzedazy energii elektrycznej dla klientow indywidualnych zostala podpisana 13.08.2012r. na okres 5 lat
2.Umowa o sprzedazy energii elektrycznej w pakiecie "Bezpieczny Dom" zostala podpisana 13.08.2012r.. W umowie tej mama zadeklarowala chec zawarcia umowy w wariancie podstawowym 19zl brutto obejmujacym interwencje specjalistow w razie awarii domowych
3, Mama posiada zalacznik informacyjny dla operatora systemu dystrybuujacego tj. Tauron Dystrybucja SA
4. Zalaczony zostal cennik energii elektrycznej dla klientow indywidualnych - oferta standard. Oferta: Bezpieczny dom. Decyzja Zarzadu Energetyczne Centrum SA cennik zostal zatwierdzony 01.01.2012r.

Energetyczne Centrum przekazalo informacje do Tauron o rezygnacji swiadczenia uslug przez Tauron dla mamy. Zadzwonila Pani z Tauronu dopytujac sie czy taka sytuacja miala miejsce. mama odpowiedziala, ze zostala wprowadzona w blad myslac, ze sa to pracownicy Tauronu i przyszli podpisac aneks dotyczacy przedluzenia umowy. W zwiazku z tym przedstawiciel Tauronu zasugerowal napisanie do Centrum Energetycznego o rozwiaznie umowy sprzedazy w dwoch kopiach - jedno pisamo do tauronu i jedno do EC.
3.12 przyszlo pismo z Tauron, ze akceptuja oswiadczenie o wycofaniu zlozonego wypowiedzenia umowy kompleksowej w zwiazku z powyzszym dotychczasowa umowa obowiazuje nadal.
14.12 przyszlo z kolei pismo z EC, ktore uznaje odstapienie od umowy za skuteczne, ale naliczylo oplate karna w wysokosci 1384zl, ktore nalezy wplacic w ciagu 14 dni na wskazane konto. Umowa tym samym przestanie obowiazywac z ostatnim dniem miesiaca czyli 31.12. Wraz z pismem przyszla rowniez deklaracja dotyczaca cofniecia oswiadczenia woli.

Prosze mi powiedziec co robic w obecnej sytuacji. Czy jest jakiekolwiek wyjscie z tego impasu? Czy mama musi napisac cofniecie oswiadczenia woli, zeby nie placic kary umownej, a tym samym zgadzajac sie na pozostanie klientem EC na warunkach zawartych w umowie?
Czy w obecnej sytuacji beda przychodzic 2 faktury - z Tauron jako dystrybutora energii i z EC jako sprzedawcy?
Czy w opisanej sytuacji mozna probowac wyslac kolejne pismo do EC, ktore spowoduje zerwanie umowy poprzez pewne niejasnoci, nieobowiazujacy cennik, brak jakiegos waznego dokumentu przy podpisywaniu umowy itp?
Jezeli potrzebne sa jakiekolwiek inne informacje to jestem do dyspozycji.

Czytałyście umowę? Jest tam informacja o możliwości odstąpienia od niej w ciągu 10 dni? Jest informacja na temat wymienionej kary?

Jest zapis, ze w przypadku zawarcia umowy poza lokalem sprzedawcy, odbiorca ma prawo odstapic od umowy w terminie 10 dni od jej zawarcia przez zlozenie sprzedawcy pisemnego oswiadczenia.
Nie widze zadnej informacji na temat wymienionej kary. Moge przeslac zapis dokumentow jesli ktos bylby w stanie pomoc, bo nie jestem biegly ze znajomosci prawa, a przyznam, ze juz bez tego mam troche problemow na glowie. Chcialbym za wszelka cene oszczedzic mamie klopotow.

Chcialbym jeszcze nadmienic , byc moze istotna rzecz.
EC w odpowiedzi na pismo dotyczace rozwiazania umowy sprzedazy napisalo:

Jednocześnie informuję, że zgodnie z Rozdziałem 5 punkt 3 Ogólnych Warunków Umowy, stanowiących integralną część ww. umowy, w przypadku rozwiązania umowy przed upływem okresu na jaki Umowa została zawarta, Odbiorca będzie zobowiązany do uiszczenia na rzecz Sprzedawcy opłaty jednorazowej - obliczonej zgodnie z zasadami wskaznymi w tym punkcie OWU.

Tymczasem Umowa sprzedaży energii elektrycznej dla odbiorców indywidualnych, Rozdział (Paragraf?) 5 Postanowienia Końcowe, punkt 3, mowi:

W przypadku zawarcia Umowy poza lokalem Sprzedawcy, Odbiorca ma prawo odstąpić od Umowy w terminie 10 dni od daty jej zawarcia poprzez złożenie Sprzedawcy pisemnego oświadczenia.

To wszystko co jest zapisane w punkcie 3 Rozdziału 5 ww. Umowy. Jeśli oczywiście wczytuję się w odpowiednie miejsce Umowy.

Zatem musisz przeszukać umowę pod kątem naliczenia kary w momencie rozwiązania umowy. Bądź w umowie, bądź (jeśli jest w niej odwołanie) w regulaminie usług czy też ogólnych warunkach umowy. Jeśli jest taki zapis to bez kary się nie obejdzie. Najwyżej jeśli pozostanie nadal przy EC.

PS
To wszystko co jest zapisane w punkcie 3 Rozdziału 5 ww. Umowy.

Przecież EC odwołuje się do podpunktu OWU a nie umowy:

że zgodnie z Rozdziałem 5 punkt 3 Ogólnych Warunków Umowy

Zgadza sie, jest taki zapis w OWU.
Czytalem, ze mozna rowniez rozwiazac umowe w oparciu o niezgodnosc cennika. Mama posiada kopie cennika energii elektrycznej dla klientow indywidualnych - oferta standard
Oferta: Bezpieczny dom
Klienci obslugiwani przez OSD Vattenfall Distribution Poland

Cennik zostal zatwierdzony dnia 01.01.2012

Na stronie EC Jest cennik energii elektrycznej dla klientow indywidualnych - oferta standard
Klienci obslugiwani przez OSD Tauron Operator
(brak dopisku Oferta: Bezpieczny dom, ktory mama rowniez podpisala)

Cennik zostal zatwierdzony dnia 26.04.2012

Czy w zwiazku z tym moge sie domagac uniewaznienia umowy poprzez:

1. Blad w nazwie dystrybutora obslugujacego klientow (mimo, iz Tauron to w rzeczywistosci "stary" Vattenfall)?
2. Niezgodnosc dat zatwierdzenia cennikow energii elektrycznej u mamy i na stronie EC?

1. Nie
2. Nie

Sprawdź jak jest naliczana opłata, wg którego cennika.

Nie mam gdzie tego sprawdzic. Umowa zgodnie z zapisem wchodzi w zycie z momentem jej podpisania, czyli 13.08.2012r., ale do tej pory nie mam zadnych faktur z EC. Nowy okres rozliczeniowy jest od maja kazdego roku jak sie nie myle. Nie mam pojecia jak to bedzie wygladalo w przyszlosci?
Co w zwiazku z tym mam zrobic?

1. Napisac cofniecie oswiadczenia woli do EC, zeby uniknac kary?
2. ...? Mam pismo dot. wycofania wypowiedzenia umowy kompleksowego dostarczania energii elektrycznej przez Tauron. Czy w zwiazku z tym beda przychodzic 2 faktury - z Tauron i z EC? Kiedy?

Powrót