Fotoradary - c.d. c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W mojej ocenie wypełnia obowiązek. Niech teraz ten co bierze forsę za ustalanie sprawców wykroczeń ustali sprawcę wykroczenia. Kto jeszcze ma to robić za te służby? Może nauczycielki w szkołach mają na przerwach wyskoczyć przed GMACH szkoły i robić zdjęcia rodzicom co źle zaparkowali? A jak nie wskażą kto to zrobił to ukarać za brak współpracy z SG ?

Ripper, połączyłeś wcześniejsze moje posty, połącz #160 ze #161. W mojej ocenie będzie uczciwiej.

Witam,
dostałem ostatnio zdjęcie z fotoradaru stacjonarnego(sprawdzałem w tym miejscu stoi stacjonarny), nie wiem kto kierował w tym czasie pojazdem. Na zdjęciu nawet nie widać zarysu twarzy. Nie wydaje mi się żebym to był ja, mógł to być każdy z rodziny. Dostałem jakiś dokument(POUCZENIE) od Straży Miejskiej w którym jest 8 pkt do wyboru i nie spotkałem się nigdy z czymś takim co w takim przypadku mam zrobić? Piszą standardowo że mam 7 dni na odpowiedź ale z tego co czytałem ten termin wg.prawa jest wymyślony i nie muszę się do niego ustosunkować. Nie chce iść do sądu ale też nie chcę płacić zwłaszcza za coś czego sam nie zrobiłem.

Witam serdecznie. Podobnie jak większość tutaj piszących spotkało mnie nieopisane szczęście otrzymania pisma z GITD informującego o popełnieniu przez kierującego moim pojazdem wykroczenia. Jestem właścicielem auta (stąd to pismo do mnie) ale pojazd posiada jeszcze współwłaściciela, który takiego pisma nie otrzymał. w związku z tym, że nie wiem kto wtedy jechał samochodem chciałbym zwrócić się do GITD z wnioskiem o udostępnienie zdjęcia bym mógł zgodnie z literą prawa bez narażania się na odpowiedzialność karną za fałszywe oskarżenie innej osoby wskazać komu powierzyłem pojazd. Stąd moje pytania - Czy we wniosku o udost. zdj. powinienem wskazać współwłaściciela jako osobę, której powierzyłem samochód?, Czy w piśmie wskazywać, że auto posiada współwłaściciela oraz czy wymieniać go z imienia i nazwiska (wyręczać ITD z ich obowiązku ustalenia właścicieli?)? Serdecznie dziękuję za wszelkie rady, gdyż nauczony życiowym doświadczeniem obecnie nie posiadam ani krzty zaufania do instytucji porządku publicznego.

gpietak napisał:
Czy we wniosku o udost. zdj. powinienem wskazać współwłaściciela jako osobę, której powierzyłem samochód?, Czy w piśmie wskazywać, że auto posiada współwłaściciela oraz czy wymieniać go z imienia i nazwiska (wyręczać ITD z ich obowiązku ustalenia właścicieli?)?

Proponuję, abyś w uzasadnieniu wniosku o udostępnienie zdjęcia napisał, że samochód ma współwłaściciela, jednak bez wskazywania jego danych osobowych. GITD ma ustawowy dostęp do CEPiK-u, więc niech sobie sprawdzą, biorą przecież za to pieniądze. Oczywiście w uzasadnieniu wniosku należy, oprócz ogólnych przepisów, powołać się na Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 3 czerwca 2014 r., sygn. akt K 19/11.

Dziękuję za radę. Myślałem o takim rozwiązaniu jakie proponujesz jednak wolałem zapytać bieglejszych ode mnie, zwłaszcza, że pierwszy raz otrzymałem zdjęcie.

gpietak napisał:
Dziękuję za radę. Myślałem o takim rozwiązaniu jakie proponujesz jednak wolałem zapytać bieglejszych ode mnie, zwłaszcza, że pierwszy raz otrzymałem zdjęcie.

Sorry, ale już nic nie rozumiem - otrzymałeś zdjęcie i chcesz wystąpić z wnioskiem o udostępnienie zdjęcia?

Tak , masz rację. Źle się wyraziłem pisząc ze otrzymałem zdjęcie. Jak na razie otrzymałem tylko standardowe pasmo. Jeszcze raz dzięki.

gpietak napisał:
Tak , masz rację. Źle się wyraziłem pisząc ze otrzymałem zdjęcie. Jak na razie otrzymałem tylko standardowe pasmo. Jeszcze raz dzięki.

Chyba pismo... :) Wypada uważniej posługiwać się ojczystym językiem, wtedy uniknie się wielu nieporozumień :)

Witam,

Ojciec dostał ostatnio od SM z Białego Boru list polecony z "quizem". Prędkość 63/40km/h, zdjęcie zrobione od tyłu. Oczytałem się wątków na tym forum i nie za bardzo już wiem co można z tym zrobić, co SM może a czego nie, co się zmieniło w prawie itd. Termin 7 dni na wskazanie "kto miał wtedy auto" niestety już minął, bo listonosz dał list młodszemu bratu a ten zapomniał go od razu przekazać ojcu. Co teraz najlepiej zrobić?

Na zdjęciu jest znak drogowy, czy jest to dozwolone przy pomiarze? Fotoradar Multanova 6F.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Terminem 7 dni nie przejmuj się . Jak nie wiecie kto kierował to właściciel pojazdu powinien wskazać osoby, który mogły w danym dniu użytkować pojazd a dalej niech SM główkuje sobie, nie godzić się na żaden mandat za tzw "niewskazanie" !!!!!!!!;)

jac3nty napisał:
Chyba pismo... :) Wypada uważniej posługiwać się ojczystym językiem, wtedy uniknie się wielu nieporozumień :)

Tym razem słownik T9 przejął kontrolę nad moim postem:)

#kforum: dopytam jeszcze czy w przypadku ITD również nie należy godzić się na mandat za "niewskazanie" ?

Ostatnia edycja:
To zależy czym dysponuje ITD, jeśli na zdjęciu nie widać kierującego to ja nigdy nie płacę ani SM ani ITD.

@kforum:

Dostałem od SM zdjęcie z fotoradaru wraz z 'quizem' do wskazania osoby, która kierowała autem. Zdjęcie jest z przodu, ale jest kiepskiej jakości i nie widać kto kierował autem. Auto ma 2 właścicieli i ze zdjęcia nie da się wywnioskować kto prowadził auto. Jak w takim wypadku postąpić, co im odpisać? Czytałem, że za niewskazanie osoby grozi sprawa sądowa plus kara zasądzona przez sąd.

Ostatnia edycja:
@Ripper:

Z regulaminem się zapoznałem, post został edytowany.

Liqid, odpisz im, że zdjęcie jest niewyraźne i nie pamiętacie kto kierował pojazdem. Potem to już problem strażników jak oni dojdą do tego kto kierował ;)

Takie pismo dostałem ja oraz drugi właściciel auta. Czy obydwaj musimy się do tego ustosunkować?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót