Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a i tak skończy się w sądzie za niewskazanie (niesłusznie, ale takie zbójnickie postępowanie SM/SG)...

mattyah napisał:
a i tak skończy się w sądzie za niewskazanie (niesłusznie, ale takie zbójnickie postępowanie SM/SG)...
Niewskazanie kogo? Jest dwóch współwłaścicieli A i B. Jak może jeden użyczać samochód drugiemu? Każdy ma takie samo prawo do auta. A udostępnił auto dla B, czy B dla A?
I jeszcze jedno. Kogo SM poda do sądu? Właściciela A, czy B?

Ostatnia edycja:
eeh, jak widać jesteś idealistą :)

praktyka jest taka, że SM/SG pozyskuje dane włascieciela odpytując właściwy wydział komunikacji (czy jakoś tak)

jeżeli auto ma dwóch właścicieli (niby formalnie równych WSPÓŁWŁAŚCICIELI, nieprawdaż?) to jeden z nich figuruje w spisie jako PIERWSZY :D

i właśnie tego "ścigają" - bowiem on jest ujawniony po odpytaniu - cała tajemnica... jego również będą podawać do sądu (kierować wniosek o ukaranie) - bo SM/SG nie chce się prowadzić dochodzenia (choć powinni)... tyle :(

mattyah,

poprzyj to jakimś przepisem prawnym. Myślę, że jest to dość ciekawy temat.
Mattyah i tak dużo roboty odwaliłeś za nich informując, że jest drugi właściciel. Jak można podać kogoś do sądu za niewskazanie komu się użyczyło auto, jak nie można wskazać, bo współwłascicielowi się auta nie użycza? Współwłaściciel jest właścicielem przecież.
I jeszcze coś. Żadem przepis prawa w takiej sytuacji nie nakłada na nas obowiązku pomagania w dochodzeniu prowadzonym przez kogokolwiek.

Ostatnia edycja:
Janussz napisał:
Mattyah i tak dużo roboty odwaliłeś za nich informując

eeech
cos pomyliłeś... zdaje się, ze pomyliles userów :mad:
żadnym przepisem prawnym tego nie będę potwirdzał - pisze Ci jedynie jaka będzie przewidywalna przyszłość :D

SM/SG często nie kierują się żadną logiką prawną - kierują się tylko tym: unikasz podania to kierują wniosek o ukaranie (choć nie mają podstaw !!!!)
a odpowiedni sąd rejonowy to przyklepuje bez czytania... takie są fakty - i masz wyrok nakazowy

Janussz napisał:
nie denuncjuje się przecież współmałżonka, nawet byłego
:?:
Czy na pewno?
Otóż na moim przesłuchaniu w ITD, na taki argument dostałem odpowiedź, że w sprawach o wykroczenie ten przepis nie ma zastosowania.

mattyah,
Słuszna uwaga. Przepraszam. Pomyliłem Cię z Wiktorski.

makpan napisał:
:?:
Czy na pewno?
Otóż na moim przesłuchaniu w ITD, na taki argument dostałem odpowiedź, że w sprawach o wykroczenie ten przepis nie ma zastosowania.

Pewne w Polsce są podatki.
Są już pierwsze wyroki uniewinniajace w takich przypadkach. RPO i Prokurator Generalny wystapili w tej sprawie do TK.

mattyah napisał:
SM/SG często nie kierują się żadną logiką prawną - kierują się tylko tym: unikasz podania to kierują wniosek o ukaranie (choć nie mają podstaw !!!!)
a odpowiedni sąd rejonowy to przyklepuje bez czytania... takie są fakty - i masz wyrok nakazowy
Ale to dopiero początek. Jeżeli jest wyrok nakazowy w takiej sprawie to sąd również nie kieruje się logiką. Następny krok to odwołanie do sądu okręgowego.

Janussz napisał:
Jeżeli jest wyrok nakazowy w takiej sprawie to sąd również nie kieruje się logiką. Następny krok to odwołanie do sądu okręgowego

po nakazowym to następny krok to sprzeciw od tego wyroku, wszystko ciągle w rejonie
zostaje

i obrabia to sędzia z tego samego wydziału, znaczy się kolega tego poprzedniego albo nawet i przełożony :D

wolałbyś Ty po sprzeciwie jechać do innego sądu/ może w innej miejscowości,
czy wolisz żeby sędziego delegować?

ja tam nic nie wolę, ale przykro mi i smutno jak kolega sędzia musi wydawać zupełnie odwrotny wyrok do sprzecznego z prawem i zdrowym rozsądkiem wyroku innego kolegi sędziego z tego samego wydziału :cool:

kujawiaczka - bo SM kieruje sprawę o niewskazanie do swojego- terytorialnie sądu, pomimo iż najczęściej delikwent niewskazania dokonał w swoim mieszkaniu - daleko od siedziby SM, wiec sprawę powinien rozpatrywać sąd najbliżej delikwenta. Ale wtedy SM najpewniej nie zarobiłoby na siebie. A tak sprawę rozpatruje niewłaściwy sad - najczęściej przychylny tej SM.

A tu kolejny rozsądny wyrok w sprawie o "niewskazanie" ;-) ->

Nie trzeba denuncjować osób ze zdjęć z fotoradarów! | Polskie Piekiełko

Ostatnia edycja:
szymekkrusz napisał:
Byłeś na przesłuchaniu w ITD ?

Tak, jako świadek. A teraz mam wezwanie na przesłuchanie jako osoba co do której...blabla. Obecność nieobowiązkowa. Ciekawe co będzie dalej.
Tak myślę, co będzie jak tam pojadę?

ja mam wezwanie w charakterze sooby podejrzanej o popelnienie wykroczenia plus zdjecie (przejazd na pomaranczowym swietle) plus oswiadczenie, wskazac nei moge bo nie pamietam albo ja albo zona.. zdjecie z tylu, nie owdac nikogo, tylko auto i tablice
odpowiadac ze nie potrafie wskazac czy nie odpowiadac i czekac?

odpowiedz zgodnie z prawdą, tzn. że albo Ty, albo żona.
Podasz zamknięty krąg osób mających dostęp do pojazdu,więc według
niektórych sądów wywiążesz się z obowiązku. Niech organ przesłuchuje, ustala
zbiera dowody.

odpowiedz zgodnie z prawdą, tzn. że albo Ty, albo żona.
Podasz zamknięty krąg osób mających dostęp do pojazdu,więc według
niektórych sądów wywiążesz się z obowiązku. Niech organ przesłuchuje, ustala
zbiera dowody.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót