Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Szybkie pytanko. 18 czerwca 2013 przekroczono moim samochodem prędkość. 2 stycznia jest data sporządzenia pisma z GITD, odebrałem je 22 stycznia (czyli dziś).

Od przekroczenia prędkości minęło ponad 180 dni. dokładnie 218.

I teraz pytanie - jak najlepiej rozegrać te sytuacje zeby była najmniej problemowa dla mnie. Wskazać siebie (nie wiem czy prowadziłem, ale to nie problem) - i tak nie wystawią mandatu bo nie mogą. Wskazać że nie wiem kto kierował?

Edit:
Zdjęcie było zrobione z fotoradaru zamontowanego w samochodzie, więc najpewniej jechali za mną (zakładam ze nie ma twarzy na zdjęciu).

Z tego czego zdołałem się dowiedzieć o fotoradarch z internetu wynika, że mogli to zrobić z samochodu, ale unieruchomionego. Więc na dwoje babka wróżyła. Zdjęcie może być ze zbliżania, czyli przodu. Mogą mieć Twoją podobiznę. Sprawę skierują do sądu.

Jezeli kogos wskażesz to z uwagi na upływ 180 dni nie wolno im wystawić mandatu. Musza skierować do sądu

załamany1 napisał:
A powinni.
Podstawa Prawna:
§ 7 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz. U. z dnia 15 maja 2013 r. poz. 565).
szymekkrusz tak, pamiętam, że i Ty także czekasz. Ktoś "od nas" jeszcze czeka na fotkę.
Warto coś zrobić czy czekać?

Ten "ktoś od nas" to ja. Jestem najstarszy stażem wśród "czekaczy" z forum :). Prawie 5 miesięcy (bez 5 dni). I jakoś specjalnie mnie to nie martwi. Od zdjęcia minęło już ponad pół roku, więc teraz to już ewentualnie mandat z sądu. Pożyjemy, zobaczymy...

Janussz napisał:
Z tego czego zdołałem się dowiedzieć o fotoradarch z internetu wynika, że mogli to zrobić z samochodu, ale unieruchomionego. Więc na dwoje babka wróżyła. Zdjęcie może być ze zbliżania, czyli przodu. Mogą mieć Twoją podobiznę. Sprawę skierują do sądu.

no wlasnie jestem prawie pewny - daje 95% szans ze jechali za mną.

bardziej interesuje mnei jak rozegrać sprawe - wskaze na siebie i co wtedy? sprawa do sądu. nie wskaże nikogo - tak samo?

dla pewności - jak rozszyfrować tajemniczy pubkt pomiaru "sla.pk.1.033" ?

Ostatnia edycja:
RE: Fotoradary - c.d. c.d. cd.

Ripper napisał:
Wrzuć link do tego miejsca z Googe Maps / Street view

Proszę bardzo - zaczynamy od skrzyżowania na którym jedziemy prosto.
http://tnij.org/6mbgkri

Acha - fotoradar znajdował się tuż za ostatnim miejscem parkingowym po prawej stronie, pod znakiem przejścia dla pieszych: http://goo.gl/maps/5l7qf . Na tych miejscach parkingowych były w tym czasie zaparkowane samochody, więc fotoradar był ustawiony prawie prostopadle do jezdni (no max 45 stopni ;).

Ostatnia edycja:
Janussz napisał:
Musisz udowodnić, że nie jesteś wielbłądem.
Jeżeli faktycznie nie ma tam znaku z ograniczeniem prędkości, to zrób dokumentację fotograficzną i nie płać mandatu. Zgłoś sprawę do prokuratury. Za przekroczenie prędkości do 10km/h nie płaci się mandatów.

A konkretnie w którym momencie to zgłosić ? Na razie mam tylko wezwanie do stawienia się (w celu odbioru mandatu...). Rozumiem, że zaraz po tej wizycie, odmowie przyjęcia mandatu i skierowaniu sprawy do Sądu przez Straż Miejską?

donar napisał:
Ten "ktoś od nas" to ja. Jestem najstarszy stażem wśród "czekaczy" z forum :). Prawie 5 miesięcy (bez 5 dni). I jakoś specjalnie mnie to nie martwi. Od zdjęcia minęło już ponad pół roku, więc teraz to już ewentualnie mandat z sądu. Pożyjemy, zobaczymy...
Czyli dzieli Nas coś ok 10dni na twoją korzyść. ;)
Mam nadzieję, że dobrze przetrzesz szlaki, abym wiedział co robić :-)

Mike777
jeśli jesteś miejscowy to poproś przejeżdżający patrol policji (najlepiej drogówka) o opinię na której się oprzesz w piśmie lub sądzie.

Ostatnia edycja:

Mike777 napisał:
Proszę bardzo - zaczynamy od skrzyżowania na którym jedziemy prosto.
http://tnij.org/6mbgkri

Acha - fotoradar znajdował się tuż za ostatnim miejscem parkingowym po prawej stronie, pod znakiem przejścia dla pieszych: http://goo.gl/maps/5l7qf . Na tych miejscach parkingowych były w tym czasie zaparkowane samochody, więc fotoradar był ustawiony prawie prostopadle do jezdni (no max 45 stopni ;).

Tam jest ograniczenie do 30km/h , przy skrzyzowaniu Wybickiego/Kwaitkowskiego jest wyjazd i wjazd do strefy 30km/h - znaki B43 i B44. Takie znaki obowiazują niezależnie od skrzyżowań w całej strefie i każdy z wyjazdów (wyjazdów) ze strefy powinien być oznaczony. Jeśli znajdziesz takie wjazd do strefy gdzie tego znaku brakuej to wygrałeś, jeśli nie to... za brak znajomości znaków się płaci. Jak zwykle zahcęcam do nieprzyjmoiwania mandatu od SM - wtedy kasa z grzywny idzie dla państwa a nie gminy i nie finansujesz obiboków SM.

Adas78 napisał:
Tam jest ograniczenie do 30km/h , przy skrzyzowaniu Wybickiego/Kwaitkowskiego jest wyjazd i wjazd do strefy 30km/h - znaki B43 i B44. Takie znaki obowiazują niezależnie od skrzyżowań w całej strefie i każdy z wyjazdów (wyjazdów) ze strefy powinien być oznaczony. Jeśli znajdziesz takie wjazd do strefy gdzie tego znaku brakuej to wygrałeś, jeśli nie to... za brak znajomości znaków się płaci. Jak zwykle zahcęcam do nieprzyjmoiwania mandatu od SM - wtedy kasa z grzywny idzie dla państwa a nie gminy i nie finansujesz obiboków SM.

O to cenna informacja - może to znaczyć, że koniec tej uliczki jest końcem strefy a początek zaczyna się nie wiadomo gdzie... hehe. Ale wjeżdżałem do tej "strefy" od głównej drogi wlotowej do miasta dokładnie tutaj: http://goo.gl/maps/sZwtL - skręcając z tego miejsca w lewo a następnie w prawo będziemy na miejscu "przestępstwa". Widać wyraźnie po lewej stronie skrzyżowania przy skręcie w lewo znak koniec zakazu 30km/h co chyba oznacza właśnie koniec takiej strefy - a dalej niestety jest znak początku "strefy" hmm...

Ostatnia edycja:
ile czasu mam na odpowiedz na otrzymanez GITD formularze ? W jednym miejscu piszą "niezwłocznie" w innym 7 dni... ?

Mike777 napisał:
a dalej niestety jest znak początku "strefy" hmm...
Z której strony by nie patrzeć, mandacik się należy ;)
Trzeba niestety pamiętać znaki, obok których się przejeżdża.

Witam,

Jeśli można, prosiłbym o poradę - przekroczyłem prędkość o 25km w dniu 22.07.2013, jakiś czas potem przyszło pismo z ITD, które po wypełnieniu odesłałem do nich. W dniu dzisiejszym przyszedł do mnie mandat z datą wystawienia 15.01.2014. Pomiędzy datą wystawienia a popełnienia minęło 177 dni, natomiast między datą popełnienia a dostarczenia już 185. Które daty są obowiązujące? Jeśli data dostarczenia to co powinienem teraz zrobić - odpisać im, czy olać sprawę.

Z góry dzięki za pomoc

Kris

Zapewne data stempla pocztowego.

activ123 nie jest to nigdzie ujęte i nie odpisuje się na ich formularzach.
Resztę doczytaj sobie na forum lub koleżanki i koledzy którzy o tym pisali może pójdą Ci na rękę i wskażą gdzie szukać.

No właśnie problem jest taki, że z tego co wiem (mandat przyszedł do Bydgoszczy, ja od jakiegoś czasu mieszkam już w Warszawie i wiem tyle, co powiedziała mi osoba mieszkająca w moim starym mieszkaniu przez telefon). Na kopercie nie ma daty wysłania. Najśmieszniejsze jest to, że na zapłacenie mandatu mam "7 dni od daty wystawienia", który to termin minął... wczoraj.

Adas78 napisał:

Temat zamknięty, dziękuję za konkretną i wyjaśniającą odpowiedź. W takim razie kasa miejska się wzbogaci (grzywna raczej nie wchodzi w rachubę - byłaby dużo wyższa jak sądzę). Faktycznie nie zwróciłem uwagi, że to jest strefa ruchu i przy wjeździe do niej są znaki B43, myląc je ze znakami B33 (ograniczenie prędkości) - jakoś do tej pory niespecjalnie je rozróżniałem no ale człowiek uczy się całe życie.

Inną kwestią jest duże podobieństwo znaków B33 i B43, według mnie przy wjeździe do takiej strefy powinien być znak D52 Obowiązuje nowy znak drogowy D-52; posypią się kary? - Wiadomości - WP.PL - wtedy wszystko byłoby jasne, no i mandatów byłoby mniej...

załamany1 napisał:
Zapewne data stempla pocztowego.

activ123 nie jest to nigdzie ujęte i nie odpisuje się na ich formularzach.
Resztę doczytaj sobie na forum lub koleżanki i koledzy którzy o tym pisali może pójdą Ci na rękę i wskażą gdzie szukać.

nie chce odpisac na ich formularzu. na dzien dzisiejszyt chce odpisac ze nie potrafie wskazac kto jechal pojazdem w tamtym dniu, bo nie potrafie do tego dojsc. pytanie ile czasu mam na to zeby im odpowiedziec, czy np 2-3 tygodnie będą w porządku?

czytalem dosc duzo na forum, ciekaw jestem czy ktos kto zastosowal te rady z 3obiegu dotyczące braku pouczeń spowodowały umożenie sprawy przez gitd, bo tego juz nigdzie nie potrafie znalezc.

Mike777 napisał:
według mnie przy wjeździe do takiej strefy powinien być znak D52
Strefa ruchu i strefa ograniczonej prędkości to dwie zupełnie różne sprawy.

W moim poście nr 283 masz podstawę prawną na którą się powołujesz jeśli chcesz od nich fotkę aby sprecyzować kto w danej chwili prowadził samochód.
Ja czekam prawie 5miesięcy szymekkrusz, donar...
Czasu nie ma podanego na odp. To tylko ich wymysł.

Tylko pisząc, że jesteś pewien w 95%, że jechali za tobą, to także w 95% będziesz wiedział kto prowadził pojazd.
Na tym forum nie można pomagać osobom które nie chcą się przyznać do winy. 8)
Lecę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót