Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
sruciok napisał:
do tego ten słynny quiz o wskazanie kierującego. Czy jest możliwość zmniejszenia kary ?

To jest właśnie skutek orzeczenie TK z marca 2014. Właśnie Ty NIE dostałeś quizu z trzema wariantami. Pytają Cię Tylko komu powierzyłeś pojazd. Mają do tego prawo a Ty obowiązek wskazać. Możesz odpowiedzieć że nikomu ale to może oznaczać ze sam prowadziłeś.

W ich liście nie ma mowy o żadnej karze. Albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem. Co Ty chcesz zmniejszać ?

Witam. Sprawa jest taka - w lipcu 2013 dostałem "alternatywne" wezwanie z Kamienicy Polskiej. Pozostało bez odpowiedzi.
Teraz jest wezwanie "... do osobistego stawiennictwa w dniu .... w charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia z art. 96.3 \kodeksu wykroczeń. Dotyczy wskazania osoby kierującej pojazdem nr ... w dniu..".
Nigdzie nie ma informacji, w jakim celu - rozumiem że złożenia wyjaśnień, ale nigdzie tego nie napisano. Jest tylko walnięte dużymi drukowanymi literami STAWIENNICTWO OBOWIĄZKOWE
Jeszcze ciekawiej jest na odwrocie - w tekście "Pouczenie podejrzanego o prawach i obowiązkach". Jest zapisane między innymi że
"Podejrzanemu przysługuje prawo do:
- składania wyjaśnień
- odmowy składania wyjaśnień
- składania wniosków o dokonanie czynności śledztwa..., obecności przy czynnościach śledztwa" itp, itd...
Najciekawsze jest to, czego nie ma w pouczeniu. Otóż brak informacji o treści art. 54 par. 7 (dotyczącej możliwości odstąpienia od przesłuchania i możliwości nadesłania wyjaśnień). W mojej sprawie jest to istotne bo oznacza wyjazd w dniu pracującym na odległość 2 x 250 km w celu nieznanym (z zawiadomienia nie wynika wprost, że to przesłuchanie).
Teraz pytanie: biorąc pod uwagę okoliczności, jak już sprawa trafi do sądu, można będzie podnieść skuteczny zarzut, że wskutek braku pouczenia, w sytuacji kiedy nie stawiłem się (bez napisania uprzednio do SM o przyczynach niestawiennictwa) nie skorzystałem z prawa przesłania wyjaśnień pisemnie (bo myślałem że mogę tylko odmówić zeznań) i nastąpił dla mnie niekorzystny skutek prawny tj. skierowanie sprawy do sądu?

VelS napisał:
To jest właśnie skutek orzeczenie TK z marca 2014. Właśnie Ty NIE dostałeś quizu z trzema wariantami. Pytają Cię Tylko komu powierzyłeś pojazd. Mają do tego prawo a Ty obowiązek wskazać. Możesz odpowiedzieć że nikomu ale to może oznaczać ze sam prowadziłeś.

W ich liście nie ma mowy o żadnej karze. Albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem. Co Ty chcesz zmniejszać ?

imgur: the simple image sharer

Zapomniałem dodać zdjęcia tego quizu, właśnie na tej kartce jest podana informacja o mandacie, niby już go wypełniłem ale na razie wstrzymuje się z jakąkolwiek odpowiedzią.

Tak, fotka prawie jak od fotografa.

fagusp
czas poczynań Straży wobec Ciebie skończył się. Mieli na swoje działania 180 dni. A tak na marginesie. Z art.96.3 nie mają uprawnień do skierowania sprawy do Sądu. Podejrzany nie ma obowiązku stawiania się do nich na jakiekolwiek przesłuchania. I jeszcze wyrok TK.....Szaleją.
Olej ich.

sruciok napisał:
imgur: the simple image sharer Zapomniałem dodać zdjęcia tego quizu, właśnie na tej kartce jest podana informacja o mandacie, niby już go wypełniłem ale na razie wstrzymuje się z jakąkolwiek odpowiedzią.

Uważam że
1. żaden przepis prawa nie zobowiązuje właściciela do wypełnianiach takich kwestionariuszy.
2. jedyny Twój obowiązek to wskazać komu powłerzyłeś.

VelS napisał:
Uważam że
1. żaden przepis prawa nie zobowiązuje właściciela do wypełnianiach takich kwestionariuszy.
2. jedyny Twój obowiązek to wskazać komu powłerzyłeś.

Hmm, właścicielem jest mój ojciec, nie chcę by z tego powodu jemu dobierali się do tyłka.

To niech Twój ojciec wskaże Ciebie jako użytkownika pojazdu (nawet mailem może im to napisać). Dostaniesz to samo pismo jeszcze raz tylko, że na siebie i wtedy działasz na własny rachunek.

Witam, mam do Was pytanie. Czy ten fotoradar ustawiony w ten sposób mógł mi zrobić zdjęcie jadąc zupełnie innym pasem ruchu? ( od tyłu)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dzisiaj fotoradar zrobił mi zdjęcie, miałem 40 na 50-tce. Na drugim pasie był motocykl, który przekroczył prędkość. Problem jest w tym, że trzymałem telefon przy uchu i miałem niezapięte pasy, spodziewać się listu z 350 zł i 7 punktami karnymi? Miejsce zdarzenia - Kraków. Dzięki za odpowiedź.

Witam, mam pytanie dotyczące mandatu z fotoradaru w momencie gry na drodze nie było znaku "kontrola radarowa" czy straż miejska ma w takim wypadku prawo wystawić mandat ? ach no i wezwanie do wskazania kierującego pojazdem przyszedł do osoby która zmarła rok temu, co w takim wypadku ?

Witam
Dostałem i odebrałem Oświadczenie do wypełnienia w sprawie mandatu.
Czytałem w internecie, że można nie odpisywać a nawet kiedy sprawa trafi do sądu, to sąd sprawy nie podejmuje.
co w takiej sytuacji zrobić?
Próbowałem znaleźć odpowiedź w postach, ale jest ich za dużo.

GosiaŁ napisał:
ach no i wezwanie do wskazania kierującego pojazdem przyszedł do osoby która zmarła rok temu, co w takim wypadku ?

po prostu odeślij kopię aktu zgonu, bez żadnego komentarza

GosiaŁ napisał:
Witam, mam pytanie dotyczące mandatu z fotoradaru w momencie gry na drodze nie było znaku "kontrola radarowa" czy straż miejska ma w takim wypadku prawo wystawić mandat ? ach no i wezwanie do wskazania kierującego pojazdem przyszedł do osoby która zmarła rok temu, co w takim wypadku ?
Ja bym nic nie robił. Po co wychodzić przed orkiestrę?
Jeżeli nie ma znaku B-51, to nie powinno być mandatu. Tylko, że w Polsce wszystko jest możliwe.

Nie odbiera się korespondencji kierowanej do osoby zmarłej.

Janussz napisał:
Ja bym nic nie robił. Po co wychodzić przed orkiestrę?
Jeżeli nie ma znaku B-51, to nie powinno być mandatu. Tylko, że w Polsce wszystko jest możliwe.

Tak zastanawiam się....
Wg art 129b pkt 4 SM może używać urządzeń rejestrujących "w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendan-tem Stołecznym Policji."
Problem w tym, że znaku mówiącego o urządzeniu robiącym fotki przejeżdźającym na czerwonym świetle nie ma. Czy oznacza to, że użytkowanie takich urządzeń (łapiących przejeżdżających na czerwonym) są użytkowane przez SG/M nielegalnie??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót