WL612 napisał:
Najpierw zacytuj dokładnie to o co pytają.
Na podstawie art. 129g ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2012r. poz. 1137 ze zm), w trybie art. 54 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, w Głównym Inspektoracie Transportu Drogowego prowadzone są czynności, wyjaśniające w sprawie o wykroczenie ujawnione urządzeniem rejestracyjnym, z którego raport zamieszczono poniżej.
Raport nr ............ z urządzenia rejestrującego
Naruszenie: data 2014-02-22 godz ... nr zdjęcia ........
Miejsce: ..................
Numer Rejestracyjny:...............
Dopuszczalna prędkość w miejscu kontroli 50km/h
Zarejestrowana prędkość pojazdu 76 km/h to jest przekroczenie o 26km/h
Typ i numer urządzenia rejestrującego MultaRadar CD nr ...........
Okres ważności świadectwa legalizacji urządzenia rejestrującego 2014-04-30
Z materiałów zgromadzonych w toku postępowania wynika, że właścicielem pojazdu/ użytkownikiem ww pojazdu w dniu zdarzenia był ..... Moje dane.
Właściciel lub posiadacz pojazdu na żądanie uprawnionego organu ma obowiązek wskazać, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, dlatego też w załączeniu przesyłam formularze oświadczeń sprawcy/ właściciela/ posiadacza pojazdu z żadaniem odpowiedniego wypełnienia jednego z nich i odesłania pocztą niezwłocznie na następujący adres. Główny inspektorat Transportu Drogowego Skrytka pocztowa 146 05-090 Raczyn
Prawidłowe wypełnienie wybranego oświadczenia oraz odesłanie go w terminie wskazanym na powyżej adres będzie podstawą do podjęcia dalszych czynności przez pracowników GITD.
W zależności od wskazanego oświadczenia będzie to :
Oświadczenie numer 1, pkt 1 nałożenie mandatu karnego w terminie 90 dni od daty wypełnienia dokumentu
Oświadczenie numer 2 - prowadzenie dalszych czynności wyjaśniających i skierowanie kolejnego wezwania do osoby wskazanej w oświadczeniu,
Oświadczenie nr 3, pkt 1- nałożenie mandatu karnego w terminie 90 dni od daty wpływu dokumentu,
Wybór oświadczenie nr 1, pk 2 lub oświadczenie nr 3, pk2 - skierowanie wniosku o ukaranie do sądu właściwego, co do miejsca popełnienia wykroczenia.
Nieodesłanie wypełnionego w zakreślonym terminie Oświadczenia ( wraz z częścią B) będzie skutkowało wezwaniem do stawiennictwa w charakterze świadka w GITD w Warszawie.
!!!!!!!!!! Proszę Powiedzcie co mam zrobić w tej sytuacji gdzie po tak długim okresie czasu nie wiem kto jechał moim autem gdyż używają go 3 osoby.
Nie przysłali mi zdjęcia wiec nie wiem kto jechał nie ma też podanego kierunku jazdy tylko miejsce zrobienia zdjęcia i moje dane.
Jakie pisma do nich napisać o prośbę przysłania zdjęcia lub co mogę zrobić w tej sytuacji nie znając sprawcy tamtego dnia. Nie mam żadnych mandatów na koncie i nigdy nie miałem wiec nie wiem jak to wszystko przebiega.