Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

dostałem wezwanie od SM w Wejherowie za przejazd na czerownym świetle. Jechałem autem słuzbowym i pracodowaca wskazał mnie jako kierującego samochodem z danych urządzenia GPS. Jednak wracałem razem z kolega z pracy który proawdzać samochód posługiwałem sie moim lokalizatorem GPS. Nie jesteśmy w stanie wskazac jednoznacznie kto kierował -niewyraźne zdjęcie. Prosze o pomoc w udzieleniu odpowiedzi na pismo.

Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Witam 3 dni temu GŁÓWNY INSPEKTOR TRANSPORTU DROGOWEGO przysłał mi raport w sprawie wykroczenia. Napisali tylko gdzie znajdował się fotoradar i przekroczoną prędkość. Nie przysłali mi zdjęcia ani kierunku w którym poruszało się auto. Oczekują ode mnie wskazania osoby która w tym momencie prowadziła auto. Zdjęcie zrobione zostało 2014-02-22 a teraz mamy już 2014-05-10 skąd mam wiedzieć i pamiętać kto wtedy jechał jak nie mam żadnego zdjęcia od nich.

Przekroczona prędkość 26km/h

Mandat 200 zł i 4pkt ze wskazaniem sprawcy albo 500 zł jak nie podam.

Co mógłbym w tej sprawie zrobić.Jakie pisma napisać ? Proszę o pomoc gdyż jest to mój pierwszy mandat.

W wakacje 2013 r. fotoradar Straży Miejskiej zrobił mi fotkę z tyłu (nie widać kierowcy, tylko tablica rejestracyjna i tył auta).
Po jakimś czasie dostałem wezwanie do wskazania sprawcy z opcją mandatu dla mnie.
Na pismo nie odpowiedziałem i nie wiem kto kierował (na 99% ja lub kumpel z którym w tym okresie robiliśmy sobie objazd po Polsce).
W marcu 2014 r. otrzymałem pismo nr 2
Na podstawie art. 12 ust. 1 ppkt 5 ustawy z dnia 29/08/97 o straży gminnych (Dz. U. Nr 123, poz. 779) w oparciu o art. 7, 54§ 1, 4, 6 kpow w zw. z art. 75§ 1 kpk wzywali mnie do osobistego stawiennictwa w kwietniu w siedzibie SM w charakterze podejrzanego w sprawie o wykroczenie z art. 96§ 3 kw - nie wskazał osoby, której dnia xx powierzył do kierowania pojazd xxx.
Jednocześnie wskazali możliwość zakończenia prowadzenia czynności wyjaśniających przez SM na etapie postępowania mandatowego, bez konieczności stawienia się na przesłuchanie w charakterze osoby podejrzanej oraz bez sporządzania wniosku o ukaranie do Sądu Rejonowego.
Oprócz tego wezwania otrzymałem wzór oświadczenia nr 3 (chyba dokładnie ten sam co w piśmie nr 1 z tym że kwota w oświadczeniu nr 3 jest przekreślona długopisem i dopisana też długopisem nowa kwota), formularz danych osobowych, pouczenie osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia.
Nie stawiłem się na wezwanie. Również nic im nie odpisałem (moja wina, brak czasu to nie wytłumaczenie).
Czego w związku z powyższym mam się spodziewać? Wiem że może mnie odwiedzić SM, Policja lub mogę dostać wezwanie do Sądu.
Jak mnie odwiedzi SM lub Policja to sprawa chyba prosta bo nie pamiętam a na fotce nie widać.
Wysłać do nich jakieś pismo? Nie chciałbym ponieść konsekwencji za niewskazanie itp.
***moderacja***;)

Witam,
dostałem wezwanie do wskazania osoby kierującej pojazdem (wcześniej właściciel pojazdu wskazał ze to ja), data zdjęcia to 30.10.2013, wezwanie dostałem 28.04.2014 i przypomniałem sobie dzisiaj o tym, z racji tego ze termin na odesłanie już miną chciałem zadać pytanie, czy mam odesłać to wezwanie po terminie (czy będzie to ważne)? czy czekać na wezwanie do warszawy?

WL612 napisał:
Sam sobie przeczysz i to w jednym poście.
Nie przeczę sobie. To są dwie różne sprawy.

Pierwsza sprawa.
Zawiadomienie (zwłaszcza świadome) że ktoś popełnił wykroczenie (czy przestępstwo podczas gdy on go nie popełnił jest złamaniem prawa. (tzw pomówienie)

Druga sprawa
Zeznający świadek podlega sankcji karnej za nieprawdę w swoich zeznaniach. Napisanie nieprawdy w liście do SM nie podlega karze bo taki list to nie jest dokument z przesłuchania świadka.

VelS napisał:
Zeznający świadek podlega sankcji karnej za nieprawdę w swoich zeznaniach. Napisanie nieprawdy w liście do SM nie podlega karze bo taki list to nie jest dokument z przesłuchania świadka.
I z tym się w pełni zgadzam.
VelS napisał:
Zawiadomienie (zwłaszcza świadome) że ktoś popełnił wykroczenie (czy przestępstwo podczas gdy on go nie popełnił jest złamaniem prawa. (tzw pomówienie)
OK, już rozumiem o co Ci chodziło. Tyle, że jak słusznie dodałeś nie odpowiada się na pytanie (korespondencyjne) kto prowadził w danym czasie pojazd (bo i nie ma takiego obowiązku prawnego), a na pytanie komu powierzono pojazd do kierowania. To ostatnie zaś nie stanowi wykroczenia. I tutaj chyba się zgadzamy.

deru napisał:
prosze o porade w następującej kwestii:

Dostałem zdjęcie z fotoradaru zarejestrowane dnia 11.08.2013r wskazałem kierującego jako matke i dalej z korespondencją z itd była cisza do dnia 09.05.2014 ( juz po 180 dniach ) kiedy przyszedł list do matki o wskazanie kierującego lub przyznanie sie i tu jest problem bo później dowiedziałem sie że autem podróżowało 5 osób w tym 3 pracowników ( z którymi juz nie mamy kontaktu ) i oni też kierowali autem na tej trasie.

I tu moje pytanie czy jak nie odpowiem na to pismo to itd skieruje sprawe do sądu ( termin 12 miesięcy od wykroczenia upływa za 90 dni ) i czy wyrobią sie w tym terminie i czy mają prawo do kierowania takich spraw do sądu ?

Prosze o porade co mam zrobić ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
dostałeś zdjęcie od itd !!!!! ??????

Czy w odpowiedzi do SM dotyczącej wskazania użytkownika pojazdu wystarczy napisać coś takiego?

OŚWIADCZENIE DOTYCZĄCE POWIERZENIA SAMOCHODU O NR. REJESTRACYJNYM ______

W nawiązaniu do Państwa korespondencji z dnia 24 kwietnia 2014 oświadczam, że w dniu 18 kwietnia 2014 powierzyłam do używania pojazd o nr. rej. _______ mojemu mężowi ____________.

Coś jeszcze dodać? Nie chcę wypełniać przesłanych przez nich druczków z kilkoma opcjami. Z góry dziękuję za wskazówki.

Thx1140, wystarczy, oczywiście podaj też adres męża.

WL612 napisał:
Najpierw zacytuj dokładnie to o co pytają.

Na podstawie art. 129g ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2012r. poz. 1137 ze zm), w trybie art. 54 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, w Głównym Inspektoracie Transportu Drogowego prowadzone są czynności, wyjaśniające w sprawie o wykroczenie ujawnione urządzeniem rejestracyjnym, z którego raport zamieszczono poniżej.

Raport nr ............ z urządzenia rejestrującego
Naruszenie: data 2014-02-22 godz ... nr zdjęcia ........
Miejsce: ..................
Numer Rejestracyjny:...............
Dopuszczalna prędkość w miejscu kontroli 50km/h
Zarejestrowana prędkość pojazdu 76 km/h to jest przekroczenie o 26km/h
Typ i numer urządzenia rejestrującego MultaRadar CD nr ...........
Okres ważności świadectwa legalizacji urządzenia rejestrującego 2014-04-30

Z materiałów zgromadzonych w toku postępowania wynika, że właścicielem pojazdu/ użytkownikiem ww pojazdu w dniu zdarzenia był ..... Moje dane.

Właściciel lub posiadacz pojazdu na żądanie uprawnionego organu ma obowiązek wskazać, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, dlatego też w załączeniu przesyłam formularze oświadczeń sprawcy/ właściciela/ posiadacza pojazdu z żadaniem odpowiedniego wypełnienia jednego z nich i odesłania pocztą niezwłocznie na następujący adres. Główny inspektorat Transportu Drogowego Skrytka pocztowa 146 05-090 Raczyn

Prawidłowe wypełnienie wybranego oświadczenia oraz odesłanie go w terminie wskazanym na powyżej adres będzie podstawą do podjęcia dalszych czynności przez pracowników GITD.
W zależności od wskazanego oświadczenia będzie to :

Oświadczenie numer 1, pkt 1 nałożenie mandatu karnego w terminie 90 dni od daty wypełnienia dokumentu
Oświadczenie numer 2 - prowadzenie dalszych czynności wyjaśniających i skierowanie kolejnego wezwania do osoby wskazanej w oświadczeniu,
Oświadczenie nr 3, pkt 1- nałożenie mandatu karnego w terminie 90 dni od daty wpływu dokumentu,
Wybór oświadczenie nr 1, pk 2 lub oświadczenie nr 3, pk2 - skierowanie wniosku o ukaranie do sądu właściwego, co do miejsca popełnienia wykroczenia.

Nieodesłanie wypełnionego w zakreślonym terminie Oświadczenia ( wraz z częścią B) będzie skutkowało wezwaniem do stawiennictwa w charakterze świadka w GITD w Warszawie.

!!!!!!!!!! Proszę Powiedzcie co mam zrobić w tej sytuacji gdzie po tak długim okresie czasu nie wiem kto jechał moim autem gdyż używają go 3 osoby.

Nie przysłali mi zdjęcia wiec nie wiem kto jechał nie ma też podanego kierunku jazdy tylko miejsce zrobienia zdjęcia i moje dane.

Jakie pisma do nich napisać o prośbę przysłania zdjęcia lub co mogę zrobić w tej sytuacji nie znając sprawcy tamtego dnia. Nie mam żadnych mandatów na koncie i nigdy nie miałem wiec nie wiem jak to wszystko przebiega.

Spytaj więc ITD które oświadczenie masz wypełnić, gdyż (i tutaj zacytuj fragment uzasadnienia wyroku TK sygn. P 27/13):

Gdy wykroczenie drogowe zostanie utrwalone za pomocą urządzenia rejestrującego (fotoradaru), to ukaranie sprawcy mandatem karnym dopuszczalne jest jedynie wówczas, gdy nie ma wątpliwości co do jego tożsamości. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, to nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia, żądając od właściciela (posiadacza) pojazdu wskazania, komu powierzył pojazd do kierowania (używania) w oznaczonym czasie. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia przekroczenia dopuszczalnej prędkości jest właściciel (posiadacz) pojazdu, to nie może go ukarać mandatem karnym za to wykroczenie, ale może żądać wskazania, komu powierzył pojazd do kierowania (używania) w oznaczonym czasie.

Nie można bowiem proponować przyjęcia mandatu karnego za przekroczenie prędkości, co sugeruje wprost możliwość wypełnienia oświadczenia nr 1, by później w tym samym piśmie informować, że:
komus123 napisał:
Nieodesłanie wypełnionego w zakreślonym terminie Oświadczenia ( wraz z częścią B) będzie skutkowało wezwaniem do stawiennictwa w charakterze świadka w GITD w Warszawie.

gdyż takie procedowanie jak słusznie zauważył TK jest:

Trybunał stwierdza, że zaobserwowany przez RPO sposób stosowania prawa, na który powołuje się pytający sąd, nie ma jakichkolwiek podstaw w przepisach, a nawet jest z nimi sprzeczny.

Ostatnia edycja:
Witam, mam kilka małych problemów z analizą zdjęcia które dostałem od straży gminnej z mobilnego fotoradaru Multinova 6F.
na-wstawk_ensaaae.png

http://ifotos.pl/zobacz/na-wstawk_ensaaae.png/

Otóż pierwszy problem dotyczy tego, że nie wiem jak odczytać w którą stronę została zmierzona prędkość. Z tego co wiem ten fotoradar ma możliwość pomiaru w obie ale powinien to jakoś wskazać. Do tego wydaje mi się że w tle nie powinno znajdować się nic metalowego ponieważ może to odbijać fale fotoradaru, czy mam racje? No i następna sprawa jak z tak marnego zdjęcia oni odczytali numery, przecież to nie serialowe CSI. A i jeszcze jedno, wezwanie do wskazania sprawcy dostał właściciel pojazdu ze względu na to że nie widać sprawcy. Czy ostatnio nie pozmieniały się przepisy odnośnie takich zdjeć. Tzn że straż miejska nie może ich egzekwować?
teraz kilka słów wyjasnienia. Mam problem z tą sprawą ponieważ śmiem twierdzić że to nie moja prędkość. Doskonale pamiętam dzień a raczej noc w którą tamtędy jechałem i wiem że prędkości nie przekroczyłem. Kawałek pojazdu który widać na zdjęciu jechał z dużą prędkosćią i hamował z piskiem opon. Dlatego też zastanawia mnie czy przypadkiem nie jest to jego odbita prędkość.

Ostatnia edycja:
Jedrek i tak kierowcy nie widac więc czym się przejmujesz ? Poczytaj ten wątek i nie płac im nic.:D

No dobra nie płać nie płać a co mam odpisać na ich wezwanie do okazania kto prowadził pojazd?

jedrek124 napisał:
No dobra nie płać nie płać a co mam odpisać na ich wezwanie do okazania kto prowadził pojazd?

Nie musisz wskazywać kto kierował. Wystarczy że podasz komu "powierzyłeś do używania" i koniecznie zdanie "pojęcie powierzenie do używania nie oznacza kierowania pojazdem".

Fotoradar - Posiedzenie w sprawie umorzenia postępowania - pytanie

Witam po długim boju ze strażą miejską odnośnie zdjęcia z fotoradaru otrzymałem Zawiadomienie o posiedzeniu w przedmiocie umorzenia postępowania i moje pytania:
1. Czy obecność jest obowiązkowa?
2. Czy na pewno sprawa zostanie umorzona?
3. Jak to mniej więcej będzie wyglądało? (chodzi o to o co będą pytać, jakie mam mieć dokumenty ze sobą)

Jeżeli kogoś to interesuje to poniżej opisuję zaistniałą sytuację:

Członek rodziny (właściciel samochodu) dostał listownie ''mandat'' (propozycję zapłaty 300zł albo wskazanie sprawcy) za przekroczenie prędkość 73km/h na 50km/h. Odpisaliśmy że to ja prowadziłem i tutaj zaczyna się zabawa: Mi dali propozycję mandatu 200zł (za to samo przewinienie na podstawie tych samych zdjęć - czy mogą ot tak sobie zmieniać wysokość mandatu?) Ja odpisałem im troszeczkę zmodyfikowaną ''metodą Cejrowskiego'' (w internecie krąży pismo jaki należy im odesłać w którym wymaga się od nich wszystkiego: pozwoleń, legalizacji, temperatury w chwili pomiaru, zgody komendanta policji itp... ja posprawdzałem wszystko i zażądałem tylko to czego potwierdzenie znalazłem w ustawach) dodatkowo pismo zacząłem od ''nie chcąc narażać się na odpowiedzialność z tytułu fałszywego składania zeznać na podstawie Art. 233. KK proszę o zdjęcie w odpowiedniej rozdzielczości i jakości umożliwiającej rozpoznanie osoby prowadzącej pojazd...'' dalej zażądałem legalizacji i innych z ww ''dokumentu Cejrowskiego''. Na moje pismo nie otrzymałem ŻADNEJ odpowiedzi jedyny odzew to wezwanie mnie do straży miejskiej w celu wyjaśnienia na godz 8:00 (dodam iż mieszkam 200km dalej) ale ok punkt 8:00 wkraczam do straży miejskiej w włączoną kamerą w telefonie i aferę zaczynam od tego iż wezwali mnie na konkretną godzinę a nie ma mnie kto obsłużyć. Potem strażnik miejski odmówił rozmowy ze mną ze względu na kamerę ale jak porozumiał się z komendantem (pewnie sprawdzali na szybkości w internecie) zaczęliśmy rozmowę:
1. Na moje pytanie dlaczego nikt nie odpowiedział mi na moje pismo żadnej odpowiedzi (mam to wszystko nagrane!)
2. Odmówili pokazania mi jakichkolwiek dokumentów nawet świadectwa legalizacji fotoradaru (tłumaczył się tym że już je wysłali i tu faktycznie wysłali nawet 2 razy - było to ksero A4 pomniejszone do ok 15cm na 10cm totalnie nieczytelne wysłane przy okazji propozycji mandatów.) z tego co wiem to muszą mi oryginał pokazać?
3. Pokazali mi zdjęcie w kolorze z fotoradaru - jakość taka, że mógłby auto prowadzić mój pies.
4. Strażnik w pewnej chwili zapytał się czy przyjmuję mandat (nie powiedział w jakiej wysokości ani za co) oczywiście odmówiłem a on powiedział że sprawa zostanie skierowana do sądu grodzkiego
5. Odmówiłem najpierw wypełnienia a potem jak już strażnik za mnie wypełnił podpisania takiego ich druczku że to ja prowadziłem, informacje o zarobkach i kto kierował pojazdem jak nie ja.
Na tym rozmowa się skończyła niczego nie podpisałem i odmówiłem składania wyjaśnień. Po paru miesiącach dostałem z sądu nakaz karny za niewskazanie kierującego pojazdem 300zł 04.11.2013. Oczywiście wniosłem sprzeciw od nakazu karnego (w końcu skoro strażnik miejski zapytał czy przyjmuję mandat to chyba był przekonany, że to ja prowadziłem - ale kto wie co w jego głowie siedziało). W 10.04.2014 otrzymałem zawiadomienie odnośnie postępowania w przedmiocie umorzenia postępowania.
Dodam jeszcze że niestety nagranie nie jest w całości (na prośbę mogę je udostępnić) tylko w paru częściach (włączyłem nagrywanie w telefonie w fulHD - musiałem robić miejsce) ale kluczowe momenty są.
Na koniec nie robiłbym afery jeżeli byłbym winny wjeżdżając do tej miejscowości trzymałem na liczniku się 67km/h do 70km/h - licznik w tym samochodzie zawyża o ok 8km/h sprawdzone z nawigacją i mało kto o tym wie ale zazwyczaj w niemieckich i nie tylko samochodach z różnych roczników celowo delikatnie jest zawyżana prędkość. Więc te 74km/h na mandacie to chyba z niewłaściwej obsługi fotoradaru. Zdjęcie zrobione w szczerym polu, brak zabudowań droga szeroka z wydzielonym szerokim poboczem no ale oczywiście miasto i 50km/h.
Czego mogę się spodziewać w sądzie? Rozprawa 20.05.2014 dajcie znać co o tym sądzicie DZIĘKI.

Nie ma co im popuszczać, powiedzcie do tego jakie są stawki w sądzie, tzn jakie trzeba ponieść koszty żeby się z nimi sądzić. Z tego co wiem to jeżeli walczy się o ubezpieczenie koszty sądowe wynoszą jakiś tam procent od sumy o jaką toczy się spór. Czy w tym wypadku też tak jest. Czy należy się nastawić na dodatkowe koszta, jakiś prawnik czy coś? Jestem w tym zielony więc proszę o wskazówki.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót