Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to jeszcze raz, bo pismo jest ze SM odnosnie wykroczenia - przekroczenia predkosci i albo okresli sie kto jechal albo firma? bieze wyzszy mandat bez punktow albo mozna sie stawic u nich. akurat bedziemy tam niedlugo i chcielismy zobaczyc fotke - jak bedzie wyrazna to od razu ktorys zaplaci a jak niewyrazna to niewiemy kto i teraz pytanie co bedzie dalej? i jak to wyglada z tym zwrotem kosztow dojazdu itp. bo nie ukrywam, ze kazdy grosz wyrwany tym zlodziejaszkom ze SM jest cenny!

Witam, Otrzymałam zdjęcie z fotoradaru ze straży Gminnej. Na zdjęciu nie widać kto kierował samochodem, ponieważ zdjęcie jest zrobione od tyłu i na dodatek z przyczepką. Właścicielem auta jest mój tata lecz podałam że to ja kierowałam autem ponieważ tata często jeździ i nie chciał mieć punktów. Lecz odmówiła przyjęcia mandatu ponieważ nie pamiętam kto wtedy jeździła autem a nie widać twarzy. Przyszło pismo z sądu o uzasadnienie odmowy mandatu. Co powinnam tam napisać skoro nie ma zdjęcia? I nie pamiętamy kto kierował. Jak to dobrze napisać??

czytam wątek ale niestety nie mogę znaleźć informacji na temat tego czy dobrze postąpiłam. dostałam pismo z ITD (wiadoma sprawa), którego kompletnie nie rozumiem. Mam do wyboru opcje:
1. ja kierowałam przyjmuję mandat i punkty w ciągu 180 dni od popełnienia wykroczenia (nie wiem kto prowadził, poza tym minęło znacznie więcej dni)
2. wskazuję osobę, która kierowała (nie pamiętam kto kierował)
3. odmawiam przyjęcia mandatu (nie chcę odmówić, ja nie wiem komu się należy)
4. nie pamiętam kto prowadził, ale płacę 500 zł bez punktów karnych (???? dlaczego za niepamięć mam płacić, ja nie odmawiam składania zeznań, ja nie pamiętam i nie chcę wskazać błędnie)
5. odmawiam zeznań, a sprawa kierowana jest do sądu

według mnie wszystko do d.... , ja bym chciała wskazać kto kierował (prawdopodobnie ktoś z rodziny) tylko nie pamiętam. Podobno zdjęć nie udostępniają więc napisałam odręcznie, że nie pamiętam kto prowadził samochód w tym dniu ponieważ minęło zbyt wiele dni.

Po analizie postów na forum zgłupiałam i nie wiem czy zrobiła dobrze. Nie mam ochoty chodzić do sądu i płacić grzywny, nie mam też ochoty płacić dlatego, że nie pamiętam. Mogli by się pospieszyć z wysyłaniem pism.

Awiki napisał:
czytam wątek ale niestety nie mogę znaleźć informacji na temat tego czy dobrze postąpiłam

Wątek nie jest poświącony Twoim postępkom lecz fotoradarom.

Proponuję Ci spojrzeć na sprawę z ninnej niż "nie chcę" strony.

Jest taka ustawa tzw Kodeks drogowy a w nim art 78.4. Przeczytaj go i pomyśl sobie ze uprawniony organ zażądał od Ciebie informacji, której powinnaś mu udzielić. W 78.4 nie ma ani słowa o terminie w jakim mogą to zrobić (nawet 10 lat), ani o kłopotach właściciela auta z pamięcią. W Kodeksie Wykroczeń jest pragraf (nie pamiętam który) przewidujący karę (proponują Ci 500zł) za nieudzielenie żądanej informacji Takie są niezaprzeczalne fakty, (gdybyś ich nie znała).
Niestety Twoja niepamięć nikogo w ITD nie obchodzi. Oni Cię już dopadli i czekają na Twoją zgodę na mandat (masz nawet wybór jego wysokości). Jak się niezgodzisz to skierują sprawę do sądu. Jak nie zapłacisz to komornik. Jeszcze pewne decyzje są w Twoich rękach. Za chwilę bedziesz mogła wybrać jedynie z którego konta (jeżli masz ich kilka) zapłacisz.

No to teraz masz już wpisz na tym wątku dotyczący Twojej sytuacji.

Znajdziesz też w tym wątku sztuczki jak próbować się nie dać (wymagają potu, krwi i łez). Szukaj pilnie!

Niestety nie mogę ich tu poraz kolejny powtarzać bo moderator jest bezwzględny i wyrzuca za to na zbity pysk. Powodzenia !

Awiki, wskaz kto mógł w tym czasie użytkować twój pojazd ( zgodnie z art. 96&3 kw ) a dalej niech się ITD martwi.

Prośba do Was o wyjaśnienie jednej kwestii bo w ilości postów ciężko odnaleźć odpowiedz.
Dostałem pismo ze SM we wrześniu o wskazanie osoby, która popełniła wykroczenie. Zdjęcie od tyłu i nie pamiętam kto kierował więc do tej pory nie odpowiedziałem.
Spodziewam się nie długo pisma z sądu z wyrokiem nakazowym. Oczywiście się od tego odwołam. Czy mam wtedy możliwość aby sprawa odbyła się w miejscu mojego zamieszkania, a nie gdzieś w drugim końcu Polski?

Jeśli skierują wniosek do sądu za tzw niewskazanie czyli z art. 96&3 kw to taka możliwość jest. Składasz w sądzie taki wniosek na podstawie art. 4 kw.

Witam serdecznie,
otrzymałem od SM wezwanie. Na zdjeciu widnieją dwa pojazdy : na pierwszym planie renault jadacy w kierunku masztu a za nim ja ciężarowym oddalający się od masztu. przekroczenie 65 na 50. kierunek pomiaru wpisano :oddalenie,. Czy uważacie Państwo że tak sporządzona fotka jest podstawa do ukarania mnie MK? mam wątpliwości co do tego czy to mój pojazd został zarejestrowany. prosze o pomoc jak podejsc do tej sytuacji

Przeglądam cały czas forum w poszukiwaniu odpowiedzi ale z marnym skutkiem. proszę o pomoc:)

Nie napisałeś jaki fotoradar, nikt tutaj nie ma szklanej kuli.

Witam,

Wczoraj otrzymałem list z ITD odnośnie mandatu za przekroczenie prędkości z fotoradaru. Sprawa wygląda tak, iż przekroczyłem prędkość o 31km/h dnia 24 marca 2013. Wykroczenie było 264dni temu. Czy mandat się nie przedawnił? Następne pytanie jest odnośnie okresu ważności świadectwa legalizacji urządzenie rejestrującego, które skończyło się z końcem sierpnia. Wnosi to coś do sprawy?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! :)

mandat przedawni się po roku chyba, że skieruja sprawe do sądu i ten wszcznie postepowanie.
legalizacja nie ma nic do rzeczy w tej dacie

Więc trzeba zapłacić mandat. Teraz pytanie z innej beczki. Autem jeżdżę na zmiane z tatą. Nie możemy dojść do tego kto 9miesięcy temu jechał autem. Właścicielem jest mama a współwłaścicielem tata. Jeśli nie podamy kierowcy to będzie groziła grzywna czy po prostu dostaniemy mandat bez punktów?

Awiki napisał:
według mnie wszystko do d.... , ja bym chciała wskazać kto kierował (prawdopodobnie ktoś z rodziny) tylko nie pamiętam. Podobno zdjęć nie udostępniają więc napisałam odręcznie, że nie pamiętam kto prowadził samochód w tym dniu ponieważ minęło zbyt wiele dni.
.
chciałem się pochwalić uniewinnieniem w sądzie sprzed kilku dni (wyrok opublikuję jak go dostanę) w podobnej sytuacji. Wniosek skierowała Policja za niewskazanie ;) kierującego. Podobnie jak ty nie byłem w stanie określić kto pół roku temu kierował moim samochodem z tym, że podałem zamknięty krąg osób , które mogły tego "dokonać". pozostawiłem Policji problem udowodnienia kto popełnił wykroczenie dając im prawdziwe informacje co do użytkowników (dwóch) pojazdu. No i Policja nie potrafiła wskazać kto popełnił wykroczenie która to frustracja objawiła się wnioskiem o ukaranie za inne wykroczenie (tak stwierdził sąd)

W przypadku gdy zdjęcie jest nieczytelne naprawdę organa wszelkie powinny wrzucać je do kosza czego nie robia bazując na naiwności i strachu oraz niewiedzy ludzi. W przypadku gdy widać twarz - nie ma wyjścia trzeba wskazać kto to (jeśli znajomy) albo płacić samemu jeśli to my ;).

anty-ochrona napisał:
podałem zamknięty krąg osób

tym wywiązałeś się z obowiązku z art. 78 PoRD i to uratowało Twoją skórę,
jeśli nie minęło 7 dni śmiało wnoś o uzasadnienie na piśmie, zobaczymy czy to
rzeczywiście zważyło

no i opisz w kilku słowach przebieg rozpraw/y

Cześć Wam!

W piątek dostałem list od Straży Miejskiej z Białogardu. Mianowicie od lipca z
wakacji nie zapłaciłem mandatu i dostałem pisemko odnośnie skierowania wykroczenia polegające o niewskazaniu sprawcy o ruchu drogowym i mam tam swój numer rejestracji, jest to czyn z art. 96 3 kw w zw. z art 78 ust 4 i 5 ustawy PRD.
I jest to mandat o wysokości 400 zł, więc pytanie jest takie czy jest możliwość wybronienia się z tej sytuacji? A prędkość przekroczyłem o niecałe 10 km/h

kujawiaczkaa napisał:
tym wywiązałeś się z obowiązku z art. 78 PoRD i to uratowało Twoją skórę,
jeśli nie minęło 7 dni śmiało wnoś o uzasadnienie na piśmie, zobaczymy czy to
rzeczywiście zważyło

no i opisz w kilku słowach przebieg rozpraw/y

hihihi..od 20 lat wywiązuje sie z obowiązków posługując sie prawem i tutaj nie było mowy o przypadku bo wiedziałem co zrobi sad. nie spodziewałem się jednak po policji że pójdzie z tym do sądu co uparcie twierdził policjant - no i w końcu to zrobił.

O uzasadnienie nie mam zamiaru sie zwracać gdyż sąd i tak ma duzo roboty z kolejnymi głupimi wnioskami i szkoda mi jego czasu na pierdoły. uzasadnienie konieczne byłoby gdyby sąd wydał wyrok odmienny jednak tutaj odstapiłem nawet od swoich wniosków dowodowych bo nie były konieczne (a miałem takowe w zanadrzu ).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót