Pismo z fotoradaru - czy Straż ma obowiązek odpowiedzi na "dodatkowe wyjaśnienia"?
Cześć.
Dostałem ostatnio pismo z bardzo twarzowym zdjęciem moim i mojego pojazdu, klasyczna sytuacja, przekroczenie prędkości, oświadczenie etc.
Nie chodzi mi o wymiganie się od mandatu, prędkość przekroczyłem, potwierdziłem to na oświadczeniu, zaznaczyłem opcję "przyjmuję mandat". Chodzi mi o to, że na oświadczeniu była wzmianka, że mogę złożyć dodatkowe wyjaśnienia w tej kwestii i wymieniono art. 33 KW jako podstawę prawną - teraz wiem, że nie ma tam nic o samym składaniu wyjaśnień, a o braniu pod uwagę przeróżnych okoliczności towarzyszących, ale to chyba nic nie zmienia.
Wyjaśnienia złożyłem w formie pisma zaadresowanego do Straży, jako załącznik do oświadczenia, jak instruował mnie jeden z punktów formularza.
To, o co konkretnie mi chodzi to fakt, że parę dni później poleconym dostałem kopertę, a w niej mandat i dwa druki przelewów. I to wszystko. Czy nie powinienem też dostać pisma w stylu "Szanowny Panie, zapoznaliśmy się z dodatkowymi wyjaśnieniami, spadaj Pan na drzewo"?
Czy Straż (w tym przypadku Straż Gminna) ma obowiązek jakiegokolwiek ustosunkowania się, lub też zwykłej odpowiedzi na takie dodatkowe wyjaśnienia?