Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ok. Zrobię to wieczorem bądź jutro, bo nie będę miał przez cały dzień dostępu do kompa.
Co muszę ukryć prócz danych osobowych, żeby nie mieć problemu? :rolleyes:
Tylko szczerze. ;)

Chyba nic nie trzeba ukrywać. Ludzie wklejają różne wyroki i zakryte są tylko dane osobowe oraz ewentualnie nr rejestracyjny.

Skasowane załączniki z danymi personalnymi - mod.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
załamany1 napisał:
Proszę znawców tematu o komentarz
Zakryj nazwisko na 1 stronie uzasadnienia bo się teść obrazi.
I teraz tak, na kogo trafi teść w II instancji, na tego bęc:

http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/VII$0020Ka$00201208$002f13/150515000003506_VII_Ka_001208_2013_Uz_2014-01-14_002

http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/155510000002506_V_Ka_000851_2013_Uz_2014-02-05_001

Tak to już jest w tym kraju. To się nazywa niezawisłość sędziowska. W skrócie: część sędziów nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że SM nie ma uprawnień oskarżycielskich przed sądem w sprawach z art. 96 par. 3 kw, pozostała część nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że SM ma uprawnienia oskarżycielskie przed sądem w sprawach z art. 96 par. 3 kw. Bez wątpienia któraś z tych dwóch części sędziów nie ma racji, zaś druga ma rację. Tak, tak wszyscy sędziowie SO, i ci co mają rację i ci co nie mają racji, zarabiają tyle samo. Orzeczenia SO są ostateczne i prawomocne. Gdzie jest Sąd Najwyższy? Tak to już jest w tym kraju :) A więc na kogo trafisz w drugiej instancji na tego bęc :)

Ostatnia edycja:
Twoje linki są"martwe".

Nie mogę już nic zrobić z postem. Zgłosiłem post do usunięcia i teraz muszę czekać aż ktoś się obudzi. :o

A wskazanie osoby z zagranicy [Oczywiście Europy] działa na ITD i SG, bo gdzieś wyczytałem, że mają problemy z takimi przypadkami. A jako ciekawostkę na allegro znalazłem aukcję która gwarantuje uniewinnienie od mandatu z wideo-rejestratora za jedyne 199zł.:cool:

załamany1 napisał:
Twoje linki są"martwe".
Można je w prosty sposób "wskrzesić" zaznaczając najpierw cały "link" a później prawym klawiszem myszy kliknąć na "otwórz w nowej karcie".

No to trzeba czekać na drugą instancję.

Zawsze to jakaś pociecha, że niezawisły Sąd jest po naszej stronie. ;)

Jest sporo zamieszania z tym niewskazaniem.

W Trybunale Konstytucyjnym są 3 sprawy na ten temat:
K 3/13 – Podmiot inicjujący postępowanie: Prokurator Generalny,
SK 64/13 – Podmiot inicjujący postępowanie: Ł. W. [skarga konstytucyjna obywatela],
P 27/13 – Podmiot inicjujący postępowanie: Sąd Rejonowy Lublin-Zachód III Wydział Karny w Lublinie

Do tego dochodzi jeszcze Rzecznik Praw Obywatelskich, któremu również takie postępowanie sądów nie podoba się.

Witam... Jako nowy i całkowicie "zielony" użytkownik tego forum chciałem was spytać drodzy forumowicze czy treść mojego oświadczenia przejdzie w SM . Ostatnio także wysłałem im "płomienną" korespondencję której nie chcieli za żadne skarby uwzględnić.
Jak myślicie,ta forma przejdzie?
DO STRAŻY MIEJSKIEJ W CZAPLINKU

W odpowiedzi na pismo z dn. 2/12/2013 r skierowane do mnie na mój adres domowy , oświadczam po raz kolejny i ostateczny że nie pamiętam kto w dniu 20/9/2013 korzystał
a już tym bardziej kierował samochodem.
Ponadto do tej pory nie otrzymałem od was (Straży Miejskiej w Czaplinku) odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania mogące potwierdzić lub wykluczyć udział w popełnieniu wykroczenia pojazdu, przedstawionego na mało czytelnym zamazanym zdjęciu jakie zostało do mnie przysłane.
Aby można było w ogóle rozważać odpowiedzialność za wykroczenie z art. 96 § 3 KW należy wykazać, że osoba zobowiązana posiadała taką wiedzę i odmawiała jej przekazania uprawnionemu Organowi. Z uwagi na to iż samochód stanowiący moją własność jest wykorzystywany również przez inne osoby nie mogę z całą stanowczością stwierdzić kto kierował w tym dniu i o danej godzinie pojazdem. (zakładając że pojazd z fotografii jest moją własnością... bo do tej pory nie zostało mi to udowodnione)
Zgodnie z treścią Postanowienia Sądu, sygn.. akt: VII W 223/2009, publikowanego między innymi w Rzeczpospolitej 2009/121 str. C1 – nie można wymagać od właściciela przedsiębiorstwa, aby wiedział, kto konkretnie i o której godzinie korzystał z firmowych pojazdów. Żaden z przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym nie nakłada na właściciela ani na posiadacza samochodu obowiązku w postaci prowadzenia ewidencji osób korzystających z danego pojazdu.
Ponadto wy jako Straż Miejska wysyłając mi wezwanie i przypuszczam że występuję w nim w charakterze podejrzanego (zwanego inaczej: osobą, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie) to zgodnie z art. 54 § 6 kpwsow mam prawo do odmowy złożenia wyjaśnień o czym należy mnie POUCZYĆ!!! Natomiast zgodnie z Art. 16 Kpk stosowanym z upoważnienia art. 8 kpwsow “brak takiego pouczenia lub mylne pouczenie nie może wywoływać ujemnych skutków procesowych dla uczestnika postępowania lub innej osoby, której to dotyczy”. Natomiast zgodnie z art 74 §1 kodeksu
postępowania karnego (który stosujemy w związku z art. 20 § 3 kpwsow) “Oskarżony nie ma obowiązku dowodzenia swej niewinności ani obowiązku dostarczania dowodów na swoją niekorzyść” o czym należy POUCZYĆ!!! - Art. 16 Kpk A brak pouczenia – zgodnie z art. 8 kpwsow – wyklucza poniesienie przeze mnie ujemnych skutków procesowych, czyli ukaranie mandatem, grzywną czy skierowanie przeciwko mnie sprawy do sądu bez względu na to czy mandat przyjmę, czy nie, czy się samo oskarżę czy nie, lub gdy nie wskażę innej osoby (co byłoby dowodzeniem mojej niewinności).

Chciałbym w moim piśmie odnieść się jeszcze do jednej kwestii której nie rozumiem. A mianowicie w moim poprzednim oświadczeniu podałem moje dane kontaktowe i złożyłem osobisty podpis. Więc nie mogę pojąć dlaczego wasza biurokratyczna machina "nie może uwzględnić takiego oświadczenia"
Proszę mi wskazać o jakie dane osobowe chodzi i o jakie podpisy! Bo równie dobrze mogę podać dane mojego sołtysa, wójta czy miejscowego proboszcza.
I tak jak we wcześniejszej korespondencji mailowej proszę o odpowiedź na zadane przeze mnie pytania ponieważ jak do tej pory to wy jako Straż Miejska żądacie ode mnie pisania niepotrzebnych elaboratów.

goszczynka napisał:
Witam

Dostałam dzisiaj pismo od Straży Gminnej z informacją,że w Kamienicy Polsiej przekroczyłam prędkość o 11 km/h. W piśmie mam napisany raport z urządzenia rejestującego i nawet podany nr zdjęcia. Niestety żadnego zdjęcia nie mam przy piśmie. Chętnie bym zapłaciła mandat ale na jakiej podstawie skoro nawet nie mogę zobaczyć czy to faktycznie mój samochód i kto go prowadził 10 października 2013r. Czy mają prawo do tego żeby nie wysyłać mi zdjęcia? Dowiedziałam się tylko, że zdjęcie mogą użyczyć mi do wglądu u nich w siedzibie. Tylko, że to jest dużo kilometrów żebym specjalnie jechać i zobaczyć to zdjęcie.

W takiej sytuacji przyznaj się i wnioskuj o uwzględnienie błędu pomiarowego, bo faktycznie mogłaś jechać nie 11km/h za szybko, a tylko 8.

mattyah napisał:
SM błąd pomiaru ma w głębokim poważaniu, to raz

Nie każda SM. Przekroczyłem kiedyś wg pomiaru o 22 km/h. Napisałem wniosek o uwzględnienie błędu pomiarowego, i dostałem zarówno punkty jak i mandat za przekroczenie z "niższej półki"

jakbyś zadzwonił do nich i trochę się kokieteryjnie potargował - też byś dostał zniżkę... niektóre SM/SG mają zmysł handlowca i wola trochę upuścić, tak aby i klient był zadowolony i kasa zgodnie z budżetem miasta/gminy :D

wiele wspólnego z uwzględnianiem "błędu pomiaru" to nie ma...

mattyah napisał:
jakbyś zadzwonił do nich i trochę się kokieteryjnie potargował - też byś dostał zniżkę.
Kwoty mandatu może tak, ale zniżkę punktów? Na jakiej podstawie? Wolę jednak bez kokieterii a z konkretnym argumentem prawnym.

istotnie, masz rację
to ile tych punktów zaoszczędziłeś ? ;)

Niewiele, chyba 2 i 100zł. Ale zawsze mogą to być kiedyś te 2 brakujące do 24:)

Witam znajomy dostał typowe pismo w sprawie przekroczenia prędkości zarejestrowanego przez fotoradar GITD, w odpowiedzi wybrał przypadek I/1 przyjmuję mandat i punkty. Po miesiącu przyszło pismo z GITD, ale zostało awizowane gdy udał się na pocztę zostało już odesłane. Znajomy olał sprawę myśląc, że coś jeszcze przyślą. Teraz miną już rok od rejestracji wykroczenia i ponad pół od nie odebrania czegoś tam, pewnie mandatu. I cisza
Czy sprawa zostanie skierowana do sądu? Czy będzie ściągany mandat na który się zgodził, a którego nie dostał

Nie wiadomo czy przed upływem roku GITD nie skierował sprawy do sądu. Wg mojej skromnej wiedzy jeżeli nie skierował to po sprawie.

straz gminna fotoradar 20.07 2012 nie odbieralem pism dzis dostalem pismo z sadu -odebralem a tam wyrok nakazowy wymierza kare grzywny 200zl i 80 zl koszty sadowe na skarb art 96 & 3 kw . pytanie zaplacic i dac spokoj czy sprzeciwic sie ze z powodu nieobecnosci nieodebralem korespondencji wiec nie moglem na nia odpowiedziec z oczywistych powodow a skoro nie moglem odpowiedziec wiec trudno mi przypisac wine z art96nie bylo to celowe niewskazanie sprawcy wykroczenia straz gminna nie mogla wykonac czynnosci z moim udzialem to powinna ustalic miejsce pobytu a nie domniemywac ze odmowilem podania danych na podstawie zwrotu niedoreczonego pisma pytanie 2 co wtedy bedzie

ane602
dostałeś grzywnę za "nie wskazanie" czy przekroczenie prędkości?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót