bartosz.kowalski napisał:
Witam, czy ustosunkuje się ktoś do wyroku TK w sprawie wskazania sprawcy wykroczenia drogowego. Zapłaciłem mandat z art. 96 § 3 k.w. , który otrzymałem w wyniku tzw. quizu ze Straży Miejskiej. W związku z wiążącym postanowieniem TK działającym również wstecz, mam pytanie jakie są realne szanse na zwrot wyżej wymienionego mandatu, oraz, czy ktoś był by w stanie podpowiedzieć, jak przygotować wniosek do odpowiedniego organu - SM ?
„Art. 101. kpow
§ 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu”.
TK uznał że art. 96 § 3 k.w. jest zgodny z konstytucją, więc niewskazanie komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania jest wykroczeniem w związku z tym nie masz szans na zwrot kwoty z mandatu.
Co do quizu przytoczę część komunikatu TK po ogłoszeniu wyroku przeczytaj go uważnie.
Cyt.;
„Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ
alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym.
Wezwany do wskazania kierującego pojazdem ma pięć możliwości: 1) wskazać siebie, jeżeli faktycznie prowadził pojazd; 2) przedstawić dowód, że nie jest ani właścicielem, ani posiadaczem pojazdu; 3) wskazać kto kierował lub używał pojazd; 4) nie wskazać komu powierzył pojazd do kierowania lub używania; 5) przedstawić dowód, że pojazd był użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
Tylko w czwartym wypadku, gdy właściciel lub posiadacz pojazdu nie wskaże komu powierzył pojazd do kierowania lub używania, naraża się na odpowiedzialność za wykroczenie określone w kwestionowanym art. 96 § 3 k.w.
Rozprawie przewodniczył wiceprezes TK Stanisław Biernat, sprawozdawcą był prezes TK Andrzej Rzepliński.”
alternatywne żądanie wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie
albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe, moim zdaniem
oznacz albo wskażesz komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania
albo to Ty dostaniesz mandat za przekroczenie prędkości. TK dalej wyjaśnia że wezwany do wskazania kierującego pojazdem ma pięć możliwości. Jeszcze nie słyszałem żeby straż cz ITD wysyłając wezwania dała właścicielowi pojazdu tylko dwie możliwości
albo albo.
Co zrobisz decyzja należy do Ciebie.