Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy to będzie duży błąd jeśli ja napiszę do ITD że byłem w tym dniu dysponentem auta lecz kierowałem wspólnie z kolegą proszę więc o przesłanie zdjęcia. Danych kolegi oczywiście nie podam. Wiem że pomogę im ale nie wierzę że odpuszczą tak czy inaczej dojdą do mnie.

generalnie to będzie błąd

powinienieś podać, że kierowałeś wspólnie z kolegą - i podac jego dane, wtedy wywiązujesz się z obowiązku - a na organie (ITD) spoczywa ustalenie, kto prowadził

Ma Pan oczywiście rację ale patrząc na to co było napisane wcześniej wolę wziąć winę na siebie niż mają kolegę po sądach włóczyć. Tak że pewnie popłynę chyby że jest inna możliwość rozwiązania tego tematu.

lopior
człowieku, weź się ogarnij :-x
nie masz czasu czytać, a na pisanie takich bredni masz czas? :?:
skoro wezwanie dostał właściciel auta, to on (jeśli nie odpowie kto w tym czasie kierował) będzie ukarany "za niewskazanie"
w tej chwili nie jesteś stroną, po co więc chcesz pisać do ITD?

Właśnie się ogarnąłem i stwierdzam, że ze względu na to że pismo w żadnym miejscu nie jest adresowane do mnie. Po prostu nie odpowiadam na nie i czekam na rozwój wypadków. Jeśli coś przyjdzie do mnie na nazwisko to będę się ustosunkowywał. Dzięki za podpowiedzi. Już znalazłem czas. Pozdrawiam

witam
przeczytałam wątek ale proszę jeszcze o podpowiedz
dostałam wczoraj wezwanie z GITD z odpowiedziami abc
data zdarzenia 03.07.2013
kierowałam samochodem służbowym, mamy gps wiec pewnie z firmy podano kto w tym dniu kierował pojazdem i wezwanie przyszło do mnie bezpośrednio
mam niezwłocznie wybrać odpowiedz abc i odesłać
jak to się ma do ostatniego komunikatu TK z 12.03.2014?
Trybunał Konstytucyjny uznał, że wszystkie pieniądze za mandaty z fotoradarów muszą zostać zwrócone! | Fronda.pl

co z czasem-ew, przedawnienia? ile czasu GITD ma na odczyt zapisu z fotoradaru?

co mam zrobić z wezwaniem?
nie chcę mieć w pracy kłopotów, ale czy mogą mnie ścigać i co mi grozi?
dziękuję za podpowiedź

Witam, mam takie szybkie pytanie, czy jak na piśmie ze straży miejskiej oraz formularzu nigdzie nie jest powiedziane w jakim czasie mam odpowiedzieć na dane wezwanie, pismo to czy w ogóle muszę na nie odpowiadać? Czy jest gdzieś powiedziane w prawie ile mam czasu na odpowiedź jeśli nie jest to zawarte w wezwaniu, formularzu ?
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

Witam. W listopadzie ja i moja dziewczyna jechaliśmy pożyczonym samochodem. Właściciel później dostał wezwanie ze SM w Warszawie ze standardowym formularzem A, B, C. Odesłał własne pismo, w którym wskazał mnie i dziewczynę jako osoby, którym w tym czasie powierzył pojazd do użytkowania. Teraz do mnie przyszło takie samo wezwanie jak do właściciela, z formularzami A, B, C. W piśmie wyraźnie jest napisane, cyt. "informuję Pana/nią, jako właściciela pojazdu, że (...)". Czy SM miała prawo przysłać mi takie pismo? Nie jestem i nigdy nie byłem właścicielem tego, ani żadnego innego pojazdu. Nie ma w piśmie też żadnej informacji, że zostałem wskazany przez właściciela tego pojazdu na mocy art. 78 ust. 4,5 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Żadnego zdjęcia nie załączono (właściciel też nie dostał). Czy w takiej sytuacji mogę wysłać oświadczenie, że nie jestem właścicielem tego pojazdu i tyle? Ewentualnie dołączyć zapytanie na jakiej podstawie dostałem takie wezwanie? A dopiero później, w odpowiedzi na ewentualną kolejną korespondencję żądać zdjęcia, aby mieć pewność, że to ja wówczas prowadziłem?

skad taka rozbieznosc w interpretacji czy mandaty sa do wyrzucenia czy nie?

znalalzem 2 artykuly ktore mowia ze sa a na forum widac mocne tezy ze to stek bzdur
jako laik nie rozumiem zwyczajnie jak prawnicy mog amiec 2 tak skrajne opinie, rozumie drobne roznice ale tutajjedni mowia do kosza inni alternatywne wezwanie jest prawidlowe..

Mandaty straży miejskiej do zwrotu?
Trybunał Konstytucyjny: wszystkie pieniądze za mandaty z fotoradarów muszą zostać zwrócone! | 3obieg.pl - Serwis informacyjny dziennikarstwa obywatelskiego.

ktos pokusi sie o wytlumaczenie?

Pytanie: Mieszkam w Hiszpanii, posiadam samochod w Polsce. Podczas ostatniego pobytu w kraju zrobiono nam zdjecie z radaru. Samochod prowadzil moj maz, Hiszpan. Pare dni temu listonosz przyniosl list, na adres moich rodzicow, takze moj meldunkowy w Polsce. Rodzice listu wciaz jeszcze nie odebrali. Co zrobic w danej sytuacji? Odebrac mandat i zidentyfikowac kierowce, czy tez nie odbierac? Dodam jeszcze, ze samochod jast zarejestrowany na mnie, obywatelke Polski.

Akruk napisał:
Pytanie: Mieszkam w Hiszpanii, posiadam samochod w Polsce. Podczas ostatniego pobytu w kraju zrobiono nam zdjecie z radaru. Samochod prowadzil moj maz, Hiszpan. Pare dni temu listonosz przyniosl list, na adres moich rodzicow, takze moj meldunkowy w Polsce. Rodzice listu wciaz jeszcze nie odebrali. Co zrobic w danej sytuacji? Odebrac mandat i zidentyfikowac kierowce, czy tez nie odbierac? Dodam jeszcze, ze samochod jast zarejestrowany na mnie, obywatelke Polski.

Jesteś w komfortowej sytuacji !
Jako włascielka mysisz podac kto prowadził. Wg Twojej relacji to Hiszpan.
Podajże to on (tylko imie i nazwisklo + adres w Hiszpanii). W ten spsoób spełnisz swój obowiązek. Twój męż jest poza zasiegiem karania przez ITD SM SG itp. Nie używaj przesłanych Ci formulrzy. Napisz do nich list z jednym zadniem podając dane kierującego na "zwykłym papierze". Wściekną sie i zamkna sprawę. Gdyby coś do Hiszoaniii przysłali to wyrzuć to do kosza lub odeślij in z powrotem z żądaniem przysięgłego tłumaczenia na hiszpański.

Dzieki za rade. To znaczy, ze lepiej list z poczty odebrac. Mam pytanie, dlaczego lepiej nie uzywac formularzy oficjalnych?

Witam, czy ustosunkuje się ktoś do wyroku TK w sprawie wskazania sprawcy wykroczenia drogowego. Zapłaciłem mandat z art. 96 3 k.w. , który otrzymałem w wyniku tzw. quizu ze Straży Miejskiej. W związku z wiążącym postanowieniem TK działającym również wstecz, mam pytanie jakie są realne szanse na zwrot wyżej wymienionego mandatu, oraz, czy ktoś był by w stanie podpowiedzieć, jak przygotować wniosek do odpowiedniego organu - SM ?

wszyscy odsylaja do tego watku jak do swietego grala a jak zadajemy tu konkretne pytanie to milcza jak zakleci...

ja zadalem identyczne 2 dni temu... cisza

Nie tylko Ty, nie podalem kto kierowal autem i dostalem wyrok z sadu o zaplacenie mandatu plus koszta sadowe. Ktos wie czy moge sie odwolac przebywajac za granica?

na adres sądu, z którego dostałeś wyrok nakazowy piszesz sprzeciw. nie musisz uzasadniać.
jeżeli jednak nie wskazałeś sprawcy i nie masz nic na wytłumaczenie dlaczego to chyba nie warto.
Ja nie wskazałam, miałam zdjęcie tyłu samochodu i podane miejsce, ale bardzo nieprecyzyjnie. Na tym odcinku zatrzymywaliśmy się na obiad i zakupy i zmienił się kierowca. Wysłałam do SM prośbę o dokładne wskazanie miejsca, ale nie odpowiedzieli.
Sąd w pierwszej instancji uznał, że nie mam prawa zadawać pytań SM, ale w uzasadnieniu napisał kilka dodatkowych bzdur, które Sąd Odwoławczy wyśmiał i odesłał im sprawę do ponownego rozpatrzenia. Za drugim razem bez zbędnych ceregieli Sąd uznał, że jestem niewinna.
Nie wskazałam od razu możliwych kierowców, żeby nie wzywali ich na świadków na drugi koniec Polski.

@pawelek19

ile dostales z sadu?
tzn dostales za niewskazanie a nie za oryginalne wykroczenie?

chciłbym zapytac kto z Was dostał wezwanie czy wyrok nakazowy sądu w zwiazku z nieodpowiadaniem na pisma ITD czyli za neiwskazanie ? (nie chodzi o straz miejską, wiejską itp tylko o ITD)

Czy ITD wysyła w ogóle wnioski do sądu czy jest tak zapchana zdjęciami ze nie daje rady i zeruje tylko na tych kórzy się przyznają ?

bartosz.kowalski napisał:
Witam, czy ustosunkuje się ktoś do wyroku TK w sprawie wskazania sprawcy wykroczenia drogowego. Zapłaciłem mandat z art. 96 § 3 k.w. , który otrzymałem w wyniku tzw. quizu ze Straży Miejskiej. W związku z wiążącym postanowieniem TK działającym również wstecz, mam pytanie jakie są realne szanse na zwrot wyżej wymienionego mandatu, oraz, czy ktoś był by w stanie podpowiedzieć, jak przygotować wniosek do odpowiedniego organu - SM ?
„Art. 101. kpow
§ 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu”.

TK uznał że art. 96 § 3 k.w. jest zgodny z konstytucją, więc niewskazanie komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania jest wykroczeniem w związku z tym nie masz szans na zwrot kwoty z mandatu.
Co do quizu przytoczę część komunikatu TK po ogłoszeniu wyroku przeczytaj go uważnie.
Cyt.;
„Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym.
Wezwany do wskazania kierującego pojazdem ma pięć możliwości: 1) wskazać siebie, jeżeli faktycznie prowadził pojazd; 2) przedstawić dowód, że nie jest ani właścicielem, ani posiadaczem pojazdu; 3) wskazać kto kierował lub używał pojazd; 4) nie wskazać komu powierzył pojazd do kierowania lub używania; 5) przedstawić dowód, że pojazd był użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
Tylko w czwartym wypadku, gdy właściciel lub posiadacz pojazdu nie wskaże komu powierzył pojazd do kierowania lub używania, naraża się na odpowiedzialność za wykroczenie określone w kwestionowanym art. 96 § 3 k.w.
Rozprawie przewodniczył wiceprezes TK Stanisław Biernat, sprawozdawcą był prezes TK Andrzej Rzepliński.”

alternatywne żądanie wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe, moim zdaniem oznacz albo wskażesz komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania albo to Ty dostaniesz mandat za przekroczenie prędkości. TK dalej wyjaśnia że wezwany do wskazania kierującego pojazdem ma pięć możliwości. Jeszcze nie słyszałem żeby straż cz ITD wysyłając wezwania dała właścicielowi pojazdu tylko dwie możliwości albo albo.
Co zrobisz decyzja należy do Ciebie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót