Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Janussz napisał:
Mogę na pocieszenie Cię dodać, że wg ostatniego orzeczenia TK te wszystkie wezwania (quizy) są i były bezprawne.
Wydaje mi się że czytasz wybiórczo, lub bez zrozumienia, nie wprowadzaj ludzi w błąd.
TK w komunikacie po ogłoszeniu wyroku stwierdził:
Cyt.;
„Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe.”
Słownik SJP: Alternatywny
1. dopuszczający jedną z dwóch możliwości

michal5891 napisał:
Czy fakt błędnej ulicy na zdjęciu to wystarczający powód na odwołanie i zabawy w sądy?
Błędna nazwa ulicy moim zdaniem nic Ci nie daje. Prawdopodobnie jest to zwykła omyłka, która jak piszesz została już sprostowana w piśmie.

lukejadi napisał:
Tak zdjęcie jest od przodu. Jadą dwa pojazdy obok siebie. Na zdjeciu widac ze to ja prowadze. Wersja ze nie wiem kto prowadzil odpada
Są radary które dokonują precyzyjnego pomiaru prędkości i nie ma znaczenia ile pojazdów jest na zdjęciu i w którym kierunku jadą. Jak również nie ma znaczenia czy zdjęcie jest od przodu czy od tył, np. motocykle mają tablice tylko z tyłu.

Wiem że są. Ale ja dostałem z Multinovy 6F. Ten chyba taki zaawansowany nie jest.

witam

dostałem wezwanie tydzień temu
zdjęcie z tyłu, nie widać kierującego, przesłane od Straży Gminnej
po przeczytaniu wyroku TK odpisałem że na podstawie ww. wyroku TK wezwanie zostało wysłane do mnie bezprawnie (dostałem standardowy quiz)

w odpowiedzi dostałem załączony skan stanowiska Departamentu Nadzoru MSWiA z dnia 20 marca 2014 (w załączniku)

jak myślicie zignorować wezwania i korespondecję czy kombinować ze wskazywaniem nie istniejących osób ??

poniżej skan stanowiska
sx1onz.jpg

Ostatnia edycja:
Trochę śmieszne te nasze prawo.

SM ma prawo pytać "komu właściciel powierzył pojazd", a obywatel nie odpowiadając popełnia wykroczenie. Tyle tylko że SM nie ma prawa składać wniosku o ukaranie....

Czyli jak ukarać takiego sprawcę? kto postawi zarzuty? Policja, prokuratura? A skąd oni mają wiedzieć, skoro SM nie ma prawa zawiadomić....

A wracając do quizu stosowanego przez służby - orzeczenie TK nie zmienia niczego. Właściciel nie ma obowiązku prowadzić korespondencji ani ze Strażą ani ITD ani innymi służbami (jeśli się mylę niech ktoś poda przepis :!:). Jak chcą zeznań powinni wezwać na przesłuchanie w charakterze świadka i ponieść tego koszty. Przecież nie da się zweryfikować tożsamości autora listu. Nie mówiąc o możliwości pociągnięcia go do odpowiedzialności za niezgodną z prawdą grafomanię.

rafostry napisał:
A skąd oni mają wiedzieć, skoro SM nie ma prawa zawiadomić....
SM nie ma prawa zawiadomić policji o tym, że popełnionione zostało wykroczenie?

Masz rację
rafostry napisał:
SM ma prawo pytać "komu właściciel powierzył pojazd", a obywatel nie odpowiadając popełnia wykroczenie. (...)SM nie ma prawa składać wniosku o ukaranie....
do sądu, ma prawo złożyc go na Policji. Tak jak Ty i ja i każdy z nas.!

Tu nie masz racji
rafostry napisał:
Czyli jak ukarać takiego sprawcę? kto postawi zarzuty? Policja, prokuratura? A skąd oni mają wiedzieć, skoro SM nie ma prawa zawiadomić....
Normalnie ukarać wyrokiem! SM ma prawo zawiadomic Policję, która jezeli uzna argument SM skieruje sprawę do sądu.
W ten sposób szybko policja ich pogoni za dodatkową robotę.

Tu masz dwa razy rację
rafostry napisał:
(...) Właściciel nie ma obowiązku prowadzić korespondencji ani ze Strażą ani ITD (...) Jak chcą zeznań powinni wezwać na przesłuchanie w charakterze świadka i ponieść tego koszty. (...) nie da się zweryfikować tożsamości autora listu. (...)

Piszesz
rafostry napisał:
Trochę śmieszne te nasze prawo.

Nie widzę nic śmiesznego w tym ze SM nie ma prawa we wszystkich sprawach byc prokuraturą. Wystarczy że mogą wnosić do sądu o ukaranie za wykroczenie drogowe. Odmowa wskazania nie jest wykroczenie drogowym.

Troche bardziej wyrazisty przykład.
SM przesłuchuje świadka. Dochodzą do wniosku, że zeznający kłamie. Podejrzewają popełnienie przestępstwa. Mogą z tym pójść tylko do prokuratury lub na policję. Jeszcze by tego brakowało by SM kierowała akt oskarżenia do sądu. Niech sie zajmują tym do czego zostali powołani (np do szukania psich, końskich czy krowych kup na chodnikach jezdniach i trawnikach)

Hej!

Włąśnie otrzymałem ja i mój ojciec(ojciec wlasciciel ja wspol) zdjęcie ze SM. Na zdjęciu widac kto prowadzil... ale jako, że jest teraz ten caly chaos z wyrokiem TK a procz zdjecia zalaczono dwa pisemka - jedno w formie chyba niedozwolonego quizu?(załączam skany)
chcialem wiedziec jak powinienem postapic. Juz na samym starcie taryfikator przewiduje 100-200 a panowie chca 200... dlatego pomyslalem ze powalcze tymbardziej ze ofc droga szeroka w terenei zabudowanym - czytaj przemyslowym.

Pozdrawiam,

2.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
1.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

to im odpisz, aby zawnioskowali sobie do Ewidencji Ludności w Twoim i ojca miejscu zamieszkania i sami ustalili kierującego - skoro widać twarz :D

a później niech kierujący grzecznie przyjmie mandat...

@mattyah

Chyba tak zrobię. Niech mają trochę zabawy. Powołam się na TK i niech zidentyfikują moją twarz z tą ze zdjęcia i wystawią mi mandat. - może nie zdążą? (ile mają czasu? rok? 5 lat?! ) :) Szkoda, że zdjęcie bardzo wyraźne - ale wszystko, by tylko utrudnić tym panom pracę.

Do Zapytywacza
Zauwaź ze cytuję "żądają odpowiedniego wypełnienia i odesłania" Kodeks Drogowy pozwala im jedynie żądać "wskazania komu powierzono". Je bym zwrócił im uwagę na tę różnicę a może nawet odesłał im nie wypełnione druki.

Witam,
Potrzebuję rady.
Moja Rodzicielka dostała wezwanie od SG:

Strona1
Strona2
Strona3
Strona4

Wezwanie to jest bez żadnego zdjęcia. Wg. pisma przekroczenie jest 81 na 70. Urządzenie pomiarowe Multanova 6F. Czy w takim wypadku udostępnić dane, czy też odpisać własnym pismem w którym wnioskujemy o przesłanie zdjęcia (samochód ma 3 współwłaścicieli. Rodzicielka jest wpisana jako 1.)

Jeżeli podsyłamy własne pismo, to czy coś jeszcze warto w nim zamieścić? Np. pytanie o dostarczenie homologacji, zgody na zajęcie pasa drogowego?

Pozdrawiam

Yalo,
poczytaj sobie w internecie na temat dopuszczalnego błędu tego fotoradaru. Myślę, że jak w każdym innym przypadku wynosi on +-3km/h przy pomiarze do 100km/h. Zawsze w takiej sytuacji odejmuje się na korzyść obwinionego te 3km/h. Czyli 81-3=78km/h. Wykroczenia więc nie ma.
Poczytaj sobie więcej na ten temat w internecie.
O ile pamiętam jest to zarządzenie prezesa Głównego Urzędu Miar.

Ostatnia edycja:
Janussz napisał:
Zawsze w takiej sytuacji odejmuje się na korzyść obwinionego te 3km/h. Czyli 81-3=78km/h. Wykroczenia więc nie ma.

znowu walisz farmazony :roll:

Witam.
Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Dostałem mandat z fotoradaru przenośnego wystawiony przez Główny Inspektorat transportu drogowego. W miejscowości w której zostało zrobione zdjęcie (do wglądu w sądzie) nie było znaku informującego o kontroli prędkości d-51. Zaznaczam iż miejscowość zaczyna się i kończy w zasięgu wzroku i z tego co wiem nigdy tam taki znak nie stał Czy mam jakieś szanse aby skutecznie odwołać się od tego mandatu?
Zdjęcie wykonane fotoradarem AD9C
Pozdrawiam

Panowie - spokojnie, chcecie się nawzajem obrażać, to nie na forum. Macie PW i GG.

Do tej pory pomimo dość częstych zaczepek mattyaha zachowywałem spokój.
Mam nadzieję, że uspokoi się.
Jeżeli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią, to przepraszam.

Witam, tak z ciekawości przebrnęłam przez prawie cały wątek tematu. Jestem dla odmiany w tej nieco odrębnej sytuacji, że właśnie nie odebrałam korespondencji od SM (był to listopad zeszłego roku). Nie ukrywam, iż parę tygodni wcześniej dobrze zapamiętałam ten nieszczęśliwy błysk flesza po oczach a więc raczej byłam świadoma co mnie czeka w przyszłości... Ciekawi mnie natomiast co w tym wypadku zadzieje się dalej. O czym rzecz jasna poinformuję. :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót