Witam Forumowiczów!

1.11.2012 roku ok. 9 - 10 rano moje auto zostało sfotografowane przez fotoradar SG Kęsowo w Kamienicy (Kuj. - Pomorskie). Fotoradar przenośny Fotorapid CM.
Tego dnia pojazd prowadziły naprzemian 2 osoby. Zdjęcie z przodu. 62 km/h na 50.
I teraz pytania.
Czy fotoradar przenośny nie zamontowany w pojeździe może stać na prywatnym terenie poza pasem drogowym i robić fotki? Czy żeby tak działać w takim miejscu SG potrzebuje jakieś zezwolenie, upoważnienie, czy tez jakiś inny dokument zezwalający.
Sprawa w Sądzie w Tucholi. Czy samo ustawienie fotoradaru jest OK. Tam wymagany jest b. dokładny kąt z osią jezdni ze względu na przekłamania pomiaru.
Sądu oczywiście nie interesują tłumaczenia że fotoradar ma błąd +-3 km/h, nawet idealnie ustawiony, oraz że do 10 km/h nie powinni utrwalać i karać, gdyż pojazd mógł przy korzystnych założeniach poruszać się wg wskazań 59 km/h.
Jeżeli to możliwe to poszukuję argumentów na "tak" oraz "nie" razem z konkretnymi paragrafami, ustawami, itd.
Niestety w tym temacie nigdzie nie znalazłem kompletnej odpowiedzi. Znalazłem tylko, że tamta wygrała, tamtemu się udało. Ale żadnych konkretów.
A tego szukam do kolejnej rozmowy w sądzie, gdzie będzie przesłuchiwany w charakterze świadka strażnik, który dokładnie tego dnia ustawiał ten fotoradar.
Poniżej fotki umiejscowienia fotoradaru .
Pozdrawiam Forumowiczów, życzę spokojnej i wesołej Wielkanocy i liczę na konkrety.

))